21. mai 2021 ble det kjent at Norges Fotballforbund (NFF) innstilte på ikke å boikotte VM i Qatar, og ti dager senere bekreftet Klaveness, som da jobbet som elitedirektør, at hun hadde gjort helomvending i spørsmålet – etter først å ha vært forkjemper for boikott.

Etter at Klaveness først ble innstilt i desember 2021, og deretter valgt til president i mars 2022, har hun rettet massiv kritikk mot både Fifa og tildelingen av VM i Qatar.

Fotball-Norge endte opp med å stemme nei til boikott i juni 2021, under forutsetning at NFF blant annet skulle rette kritikk mot Fifa på årets kongress.

Klaveness har i ettertid sagt at både Ståle Solbakkens inntog som landslagssjef, samt Qatar-utvalgets (ledet av Sven Mollekleiv) syn på boikott, gjorde at hun etter mye grubling falt ned på å endre synspunkt.

Talen hennes på Fifa-kongressen, der hun rettet krass kritikk mot organisasjonen, vakte oppsikt verden over.

Under en debatt i Oslo sentrum i regi av Norsk Journalistlag tirsdag, avslører hun at det ikke ville vært mulig for henne å fortsette i sin daværende jobb om hun ikke hadde falt ned på samme synspunkt som forbundsstyret og Fotball-Norge.

– I og med at jeg var veldig i tvil om det var riktig å boikotte, så kan jeg åpent snakke om det, og det var jeg åpen om internt på Ullevaal også. Jeg var reelt i tvil, og sa tidlig i debatten at det er mulig jeg må si opp min jobb her.

Standpunkt-spørsmålet gjorde at hun sto overfor et stort dilemma.

– For jeg kan ikke være for boikott hvis styret er imot, og så kvalifiserer landslaget seg. Hva gjør jeg? spør hun retorisk, før hun legger til.

– Og det sa jeg: «Kanskje jeg må si opp?»

Les også: VM-ambassadør kalte homofili en psykisk lidelse - så ble intervjuet avbrutt

– En presset gjeng

Hun forteller at det var et ekstremt press på forbundet da boikott-spørsmålet for alvor var oppe til diskusjon, men mener nyansene forsvinner når man kun ser diskusjonen utenfra.

– Det var ingen arrogant gjeng som satt på Ullevaal mens de trakk i tråder og var mørkefyrster. Det var en veldig presset gjeng som håndterte en helt ny debatt for en helt ny bevegelse. Et styre vil alltid være opptatt av å ha en stødig tilnærming, og at det ikke skal være aktivisme og populisme som skal styre, men at man heller får konferert med medlemmene.

Klaveness påpeker at hun fikk oppleve debatten både fra utsiden og innsiden, og påpeker at det ble gjort feil på veien. Hun er likevel klar på at sentrale personer i forbundet opplevde et massivt press.

– Jeg synes det er viktig å få fram at det var et press på ansatte, som følte at de var for menneskerettighetsbrudd om de var mot boikott. Slik ble det opplevd; da var man likegyldig til kriminalitet i Fifa, sier hun, før hun påpeker.

– Men det var vi ikke. Folk i utviklingsavdelingen var, og er, veldig kritisk til Fifa. Jeg synes debatten gikk fra å handle om «hva funker best for å få endring?» til «er det moralsk eller umoralsk?». På den ene siden er det ingen tvil om at vi gjorde våre feil, men det ser annerledes ut utenfra enn det gjør innenfra.

Les også: Oppsiktsvekkende Fifa-brev til VM-landene: – Forferdelig

Stått i front for Fifa-kritikk

Klaveness har siden hun ble valgt til fotballpresident stått i front for kritikken av både Fifa og VM-verten. Hun har kalt tildelingsprosessen «råtten», og både hun og andre europeiske fotballedere engasjert seg aktivt i arbeidet med å sikre gjestearbeidernes rettigheter og tatt opp situasjonen for LHBTQ-personer.

Valget av Qatar som vertskap for fotball-VM er kritisert fra flere hold. Gulfstaten har fått omfattende kritikk for sitt forbud mot homofili, behandling av personer tilknyttet LHBT+-miljøet og for manglende respekt for kvinners rettigheter.

Fotball-VM sparkes i gang 20. november.