«Norges fotballpresident har myknet i sin kritikk av VM som følge av imponerende reformer i Qatar.»

Slik lyder tittelen til Doha News' artikkel. Artikkelen ble også delt på nyhetsbyråets Twitter-konto, hvor de har over en halv million følgere. Tweeten er nå slettet.

Artikkelen ble publisert i kjølvannet av Klaveness' tale i Europarådet i Strasbourg på torsdag, og viser til en redigert versjon av talen, hvor fotballpresidentens kritikk av vertsnasjonen ble utelatt.

Klaveness bekrefter i en tekstmelding til Nettavisen at hun ikke har snudd angående VM i Qatar, og at hun fortsatt har samme syn som hun hadde da hun holdt den kritiske talen i Doha.

– Dette er et forsøk fra Doha News på å lage en falsk nyhet ved å ta ut en del uten hovedbudskap og reell kontekst, skriver Klaveness til Nettavisen.

Les også: Klaveness forlangte handling rundt «elefantene i rommet» i Europarådet – fikk Qatar-støtte av Fifa

«Elefantene i rommet»

I den redigerte videoen Doha News ble hovedpoenget i Klaveness' tale utelatt - nemlig den nye kritikken av mesterskapet.

Artikkelen har i tillegg feiltolket fotballpresidenten, som ikke i noen del av talen kan tolkes til å ha hyllet VM-komiteen for imponerende reformer.

I ettertid har deler av innholdet i artikkelen blitt oppdatert, slik at deler av kritikken nå er med.

Budskapet i talen til Klaveness, som hun også bekrefter ovenfor Nettavisen, var at FIFA måtte ta et mye større ansvar, og tørre å snakke om «elefantene i rommet».

Hun trekker videre frem følgende punkter:

  • Det prekære behovet for uavhengig gransking av dødsfall blant arbeidere (og få på plass migrantsenter og kompensasjonsfond)
  • At det er forbud mot å fagorganisere seg (noe som gjør at arbeiderne ikke kan/tør hevde rettighetene sine)
  • At verdens største arrangement ble tildelt et land som ikke har kvinnefotball i noen seriøs grad
  • At LHBTQ personer blir jaktet på og er i stor fare.

Den norske fotballpresidenten fortsetter kampen for menneskerettighetene i Qatar. De fire punktene hun nå legger frem kommer i ettertid av at hun har lagt press på VM-komiteen ved flere tidligere anledninger.

Les også: Danmarks VM-drakter har fått massiv oppmerksomhet. Nå slår Qatar tilbake

Bedring, men ikke nok

Videre presiserer Klaveness at det må sies at det har vært omfattende lovreformer i Qatar den siste tiden. Det er ventelig disse uttalelsene som har blitt feiltolket av Doha News.

– Det er samtidig viktig å anerkjenne at Qatar har gjennomført omfattende lovreformer de siste årene. Dette er bra, selv om endringene kommer etter massivt eksternt press, skriver Klaveness.

Blant annet har det kommet store endringer i regelverket til det omstridte Kafala-systemet, som er et rammeverk som regulerer arbeidsmiljøet for fremmedarbeidere i Qatar.

Systemet gir arbeidsgiveren nærmest full makt over arbeidstakeren, noe som har ført til flere uheldige hendelser. Selv om systemet på papiret nå skal være avskaffet, kan man fortsatt se følgene av det i praksis.

–Tildelingen av VM til Qatar er uakseptabel, og har hatt uakseptable konsekvenser. Lovreformene som er innført er viktige, men p.t. er de ikke tilstrekkelig implementert på bakken.

Les også: Fotballfolk går ut mot norsk «fest» under Qatar-VM: – Det er usmakelig