Torsdag formiddag gikk Norges nye fotballpresident Lise Klaveness på talerstolen på FIFA-kongressen. Der tok hun et kraftig oppgjør med FIFA og deres tildeling av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM.

- Vi kan ikke ignorere ropene om endring. FIFA må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere, sa hun i løpet av innlegget som varte i snaut seks minutter.

Klaveness har blitt hyllet av flere i etterkant av talen, men fikk raskt kritikk under FIFA-kongressen. VM-sjef Hassan Al Thawadi var blant dem som reagerte på talen til Norges fotballpresident, og kalte den «en skuffelse».

Les også kommentaren: En fotballpresident å være stolt av

Omtaler tordentalen som en «skandale»

Talen har også fått stor oppmerksomhet utenfor Norge. Aviser og nettsider verden over har viet spalteplass til den norske fotballpresidentens tordentale.

De store og anerkjente britiske avisene The Guardian og The Independent har dekket talen nøye, og sistnevnte avis skriver følgende om Klaveness sitt oppgjør.

- Skjelte ut FIFA i fordømmende tale fra den norske fotballpresidenten.

Tyske Eurosport og den brasilianske storavisen Globo har også viet plass til Klaveness. Det argentinske mediehuset TN har også dekket Klaveness sin tale, men de har valgt en annen vinkling på talen enn de fleste andre medier.

De omtaler nemlig talen som en «skandale».

- Skandale på FIFA-kongressen: en kvinne snakket om «forbudte temaer» og ble bedt om å tie, skriver det argentinske mediehuset.

Les også: Henriksen med ærlig dom om lagkameratene i Rosenborg: - Det merker man

- Helt feil innstilling

Fotballekspert for TV 2, Yaw Amankwah, reagerer på at TN kaller Klaveness sin tale for en skandale.

- Jeg synes det er helt feil innstilling. Hun burde heller berømmes for at hun snakker om det. Det at noen er modige nok til å ta opp ubehagelige ting og så skal det være en skandale … da håper jeg i så fall på flere skandaler fremover, sier han til Nettavisen.

Amankwah velger heller å fokusere på det positive med at Klaveness sin tordentale har nådd ut til mange mennesker.

- Det er jo akkurat det vi måtte håpe på. Mange av de toppene skulle jo helst sett at dette ble tiet i hjel, men når Lise Klaveness står der av en av få kvinner og vår første kvinnelige fotballpresident, og er så direkte og tydelig i det hun sier, og har så rett selvfølgelig, da er det en historisk begivenhet. Det er og en stor og stolt dag for norsk fotball, sier han.

Les også: Molde-treneren ser urovekkende trend i Norge: - Problematisk

- Et historisk øyeblikk

Generalsekretær i fotballforbundet i Honduras, Jose Ernesto Mejia, valgte å gå på talerstolen etter Klaveness sitt innlegg. Han mente at FIFA-kongressen var feil forum å komme med kritikken som Klaveness kom med.

- Det faller på sin egen urimelighet. De skulle helst sett at dette her bare ble tystet og tiet i hjel. Å begynne å snakke om at det er feil forum … det er ingen forum som hadde vært godt nok for de folkene der, sier Amankwah.

Fotballeksperten velger i likhet med mange andre å hylle Klaveness sitt innlegg på FIFA-kongressen. Han sier han ble utrolig stolt over den norske fotballpresidenten.

- Det var det første jeg tenkte da jeg så det. Å ha en president som er så tøff og står der og taler de gamle gubbene midt imot, da følte jeg nesten at jeg var vitne til et historisk øyeblikk, sier han.