Klitchko klar til kamp

Foto: (Scanpix)

Tungvektsklassens IBF-mester forsvarer sin tittel mot det amerikanske håpet Calvin Brock denne helgen.

Utfordreren sier han vil fortsette der landsmannen Shannon Briggs avsluttet forrige helg, da han tok den ene av de fire store tungvektstitlene «tilbake til USA, der den hører hjemme».

Årets siste titteloppgjør i tungvekt mellom amerikanske og øst-europeiske boksere lover dramatikk, spenning og patriotisme.

Best i verden
Wladimir Klitchko er i dag ansett som verden beste tungvektsbokser. Selv om 30-åringen to ganger tidligere har veltet fra verdenseliten som følge av stygge og uventede knockouttap, har han etter begge anledninger vist styrke og fokus ved å kjempe seg tilbake til toppen.

I april utklasserte han Chris Byrd og tok tittelen som hadde vært i amerikanerens eie siden 2002. Nå har gullmedaljevinneren fra OL 1996 satt all fokus på å samle beltene og gå inn i historiebøkene som ubestridt og linær verdensmester i tungvekt. For ham er Calvin Brock bare første hindring på veien mot målet:

- Han er ung og sulten. Slike boksere kan man aldri tillate seg å undervurere, sier IBF-mesteren om sin ett år eldre motstander.

Klitchko har vunnet 46 av sine 49 kamper. Kun fem kamper har gått tiden ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjedelig, men farlig

Normalt får boksere som represterter USA i OL gode støttespillere og mye oppmerksomhet i media når de blir profesjonelle, men Calvin Brock sank i verdi da han tidlig ble slått ut av turneringen i 2000. En fargeløs personlighet og ordinær boksestil gjorde ham i tillegg anonym og vanskelig å markedsføre, og det var ingenting ved hans første fire år som profesjonell som skilte seg ut fra en hvilken som helst annen amerikansk tungvekter.

Ikke før sitt femte proffår fikk han sitt gjennombrudd da han beseiret Clifford Etienne og Jameel McCline, men den store mediaoppmerksomheten kom først etter at han slo årets tungvektsknockout på Zuri Lawrence i februar måned. Den ubeseirede 31-åringen oser nå av selvtillitt i forkant av helgens oppgjør mot Klitchko:

- Jeg kommer til å vinne fordi jeg simpelten ikke vet hvordan man taper, annonserer han og lover å bli den neste store amerikanske tungvektsmesteren. Mens flere eksperter mener han kommer til å bli en erfaring rikere natt til søndag er det også noen som mener at Brock har det som skal til for å slå ukraineren.

Brock har vunnet tjueto av sine tjueni kamper på knockout og er i dag rangert som nummer ti i verden av Ring Magazine.

Begge boksere har tidligere vist at de har har slagstyrke nok til å avslutte kampen med ett eneste slag.

«Snille» tungvektere
Den typiske tungvektsbokser har i mange år vært fremstilt som en brautende og selvgod bølle som helst har et lengre rulleblad. Klitchko og Brock er to tungvektere som ikke kunne ha passet mindre til en slik beskrivelse. IBF-mesteren lytter til klassisk musikk og har doktorgrad innen idrettsvitenskap fra universitetet i Kiev, der han også har studert filosofi. 30-åringen er også politisk engasjert i hjemlandet og var aktiv deltaker i valgkampen til president Viktor Yushchenko i 2004.

Brock er utdannet ved universitetet i hjembyen Charlotte, North Carolina og har tidligere jobbet som finansrådgiver for Bank of America, noe som ga ham klengenavnet «The Boxing Banker». Hans lidenskap ved siden av proffboksing er å danse step.

Begge elsker også å lese bøker, spille sjakk og oppfører seg som gentlemen utenfor bokseringen.

Etter tungvekternes eget initiativ har arrangørene av stevnet avsatt en andel av overskuddet til støtte for kampen mot sult i afrikanske land. Den garanterte minstesummen er satt til 250,000 amerikanske dollar – ca. 1,6 millioner norske kroner.

IBF-tittelkampen mellom Wladimir Klitchko og Calvin Brock finner sted i den legendariske arenaen Madison Square Garden i New York natt til søndag norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.