CHELSEA - LIVERPOOL 0-0 e.o. - 5-6 på straffer

Sesongens andre cupfinale i engelsk fotball mellom Chelsea og Liverpool ble en ny jevn forestillling. Og som i forrige finale på Wembley var det til slutt Liverpool som trakk det lengste strået - på straffespark.

Chelsea tapte dermed en finale på den verdensberømte landslagsarenaen for tredje gang på rad. Jürgen Klopp fikk derimot med seg sin første FA-cuptittel som manager for Liverpool.

Scousernes forrige triumf i turneringen kom i 2006. Evnene Klopps spillergruppe har vist i helt avgjørende dueller mot andre topplag blir lagt merke til.

Les også: Ikke i tvil om Haalands omdømme: - Kommer aldri til å skje igjen

- For et lag Jürgen Klopp har satt sammen. Å ha to trofeer, og måten de har gjort det på, det krever at du har troa. Utrolig, roser BBC-ekspert og England-legende Alan Shearer.

Kollega Jermaine Jenas, som spilte flere sesonger med Shearer i Newcastle, mener Liverpool ble skikkelig testet på kvalitet av Chelsea i lørdagens finale.

- De ble presset hele veien. De ble satt på prøver. Det ble stilt spørsmål, og de kom fra det som vinnere igjen, tilføyde Jenas.

Samme mønster

Ligacupfinalen mellom storklubbene i februar var målløs, både etter ordinær spilletid og ekstraomganger, og måtte avgjøres med nesten utolig lang straffekonkurranse.

Og lenge var lørdagens FA-cupfinale en stillingskrig som forløp på nesten akkurat samme vis. Begge lag skapte et greit antall gode målsjanser, men uten at noen av keeperne på banen ble overlistet.

0-0 sto seg ut de første 90 minuttene igjen, og nye ekstraomganger ble til forveksling like de fansen måtte lide seg gjennom under ligacupfinalen.

Les også: Her fikser Berge fortsatt Premier League-håp

I straffesparkene bommet Chelsea-kaptein Cesar Azpilicueta på det andre forsøket fra krittet. Spanjolen skjøt i stolpen og ut. På Liverpools femte straffe fikk Sadio Mané muligheten til å skyte nok et trofé inn i de rødes velfylte premieskap.

Men senegaleseren sviktet da han ble stoppet av landslagskollega Édouard Mendy.

Alisson Becker svarte med å stoppe Mason Mount på Chelseas sjuende forsøk, og dermed var matchballen igjen foran Liverpools føtter. Innbytter Kostas Tsimikas plasserte så inn det avgjørende straffemålet.

- Fantastisk. Det var en utrolig og intens kamp mot Chelsea. De hadde også fortjent seieren, akkurat som i ligacupen, for så små er marginene.

- Jeg kan ikke være mer stolt av guttene mine. Chelsea spilte fantastisk, men til slutt kunne det bare være en vinner, og det ble oss i dag, oppsummerte Klopp overfor BBC.

Nærmest vinnermål

Inne i de siste ti ordinære minuttene ble det tydelig at Liverpool hadde et ekstra gir å sette inn, selv uten en skadd Mohamed Salah.

Luis Diaz hadde akkurat dundret en ball på ustiden av stolpen i et angrep som ble vinket av for offside da Liverpool angrep på nytt fra høyre.

Veteranen James Milner fant Andy Robertson ved den bakre stolpen med et meget presist innlegg.

Skotten avsluttet med leggen, med store deler av målet åpent, men han traff bare den nærmeste stanga.

- Fantastisk angrep av Liverpool. Klink i metallet bak Mendy. To i metallet fra Liverpool på under to minutter, kommenterte Viaplays Roar Stokke.

- Det var rett og slett 15 utrolige vakre sekunder med fotball, supplerte kommentatorkollega Lars Tjærnås.

Salah forsvant

Noe som kan bli en ny strek i regninga for Liverpools håp om å vinne flerer titler denne sesongen skjedde etter en drøy halvtime på Wembley.

Storscorer og assistkonge Mohamed Salah satt plutselig nede på gresset med klare tegn til å slit med en skade. Og ganske riktig, egypteren ble nødt til å gi seg tidlig på en av engelsk fotballs store festdager.

Salah har, overraskende for mange, blitt spart i flere kamper den siste uka. Kanskje nettopp for å unngå bleastningsskader i sesongens aller viktigste uker. Lørdagens

Bare noen sekunder etter Salah viste tegn til å slite, var Diogo Jota sendt inn som erstatter for superstjernen.

Les også: Ble møtt med pipekonsert - så tok Haaland grep

Like før Salah måtte gå av Wembley-gresset kunne vingback Marcos Alonso ha gitt Chelsea-føringen da han snek seg inn i rommet bak en uoppmerksom Trent Alexander-Arnold.

Men den første ballberøringen til spanjolen gjorde at han kom for tett på Liverpool-keeper Alisson. Brasilianeren fikk dermed stoppet avslutningen til Alonso med beina.

Mot slutten av førsteomgangen var det også Chelsea som kom nærmest en scoring. Romelu Lukaku stakk smart i rommet mellom to Liverpool-forsvarere, men belgieren ble forstyrret nok av Virgil van Dijk til at skuddforsøket seilte over målet.

Umiddelbart press

Også rett etter avspark i andre omagang var det Chelsea som tok kommandoen. Først var Alonso farlig frampå igjen med et skudd som gik like utenfor.

Sekunder seinere måtte Alisson i aksjon på nytt da han var nede i hjørnet og avverget en lav avslutning fra Jorginho.

Så ble Chelsea idømt et frispark på siden av Liverpools 16-meter. Opplagte Alonso bøyde dødballen i en bue over Alisson før det smalt i tverrliggeren over det lengste krysset.

BBCs radiokommentatorer bet seg merke i londonlagets sterke åpning på omgangen.

Den tidligere Premier League-spissen Dion Dublin omtalte Thomas Tuchels spillere som briljante.

- Chelsea har skutt ut av startblokkene. Liverpool klarer ikke å håndtere det, bemerket Dublin, og fikk støtte av journalist og tidligere Chelsea- og Arsenal-spiller Karen Carney.

- Utrolig. Nå handler det bare om Chelsea. Det frisparket fra Alonso, jeg trodde han skulle legge inn. Men han bare dundret til, påpekte Carney.

Snudde trenden

Liverpool kom dog til sin første gode mulighet ganske kjapt etter det massive presset det ble satt under. I 52. spilleminutt fintet Luis Diaz seg til litt plass og skjøt et smart skudd like utenfor stolperota.

Noe seinere var det innbytter Jota som sendte et Liverpool-forsøk en liten meter utenfor den samme stanga. Fra det tidspunktet av virket det som Chelseas pangstart på omgangen var i ferd med å stilne.

Liverpool skapte deretter farlighetene som tidligere er nevnt fra andreomgangen.

Les også: Ingebrigtsen om bruddet med sønnene: - Jeg så det ikke før det var for sent

Diaz og Sadio Mané var toneangivende i sluttspurten av ordinær tid, uten at Jürgen Klopps menn greide å presse inn en avgjørende scoring.

Ekstraomgangene startet opp uten Liverpools nederlandske stopperstjerne, Virgil van Dijk. Han ble erstattet av Joël Matip, og sistnevnte fikk testet seg tidlig i en løpsduell der han klarerte foran Christian Pulisic.

For øvrig ble spillet hos begge lag mer og mer preget av en del slitne spillere. Både Tuchel og Klopp gjorde bytter i forsøk på å endre kampbildet, men de helt store bidragene fra innbytterne uteble.

Viljen til å ta de ekstra sjansene i jakten på et vinnermål var heller ikke den største fra noen av lagene. Det førte altså til nok en avgjørelse på straffespark, og igjen med Liverpool som vinnerlag.