RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klubbeier: «Du er ingenting, du er bare en dritt»

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Les den sjokkerende historien om Yssouf Konés opphold i rumenske CFR Cluj.

VALHALL (Nettavisen): I januar i år returnerte Yssouf Koné til norsk fotball etter to år i Romania. Spissen med landskamper for Burkina Faso ble et kjent navn for fotballinteresserte da han banket inn mål for Rosenborg mellom 2006 og 2008.

Innsatsen for Rosenborg førte til at spissen ble hentet av den hardsatsende, rumenske klubben CFR Cluj. Men oppholdet i Romania ble ikke som Koné så for seg.

De to årene han tilbrakte i det østeuropeiske landet var preget av korrupsjon, kjemping for å få utbetalt lønn og en maktsyk eier. Etter hvert fikk Koné nok.

- Korrupsjon overalt
Yssouf Koné hadde spilt to år i Norge før han ble kjøpt av Cluj i 2008. Overgangen til Romania ble et kultursjokk for spissen - også på banen.

- Måten å spille fotball på var annerledes enn i Norge. I Romania har man en slags latinsk spillemåte, mens den norske filosofien er mer tysk. Jeg kan tilpasse meg alle typer, men for meg er det livet rundt som utgjør forskjellen, forteller Koné til Nettavisen.

Og livet som fotballspiller i Romania er preget av korrupsjon, noe som er et stort problem i rumensk fotball.

- Etter hver kamp hørte vi om det - en dommer som tok imot penger, spillere som fikk betalt for ikke å spille, eller spillere som ble benket fordi de ikke tok imot penger, sier Koné.

29-åringen forteller at han selv ikke var innblandet i noen situasjoner.

- Jeg så ingenting av det på laget mitt, men vi hørte om det. Det var korrupsjon overalt, uttaler han.

«Gal» eier
Yssouf Koné begynte karrieren i utlandet som 16-åring med et kort opphold i italienske Lecce. Senere var han innom klubber i Marokko og Kina, før han kom til Norge og Rosenborg. Han var likevel ikke forberedt på det som møtte han i Romania.

- Jeg hadde aldri sett noe lignende noe sted, sier Koné.

CFR Cluj var en klubb i lavere divisjoner før Árpád Pászkány kjøpte klubben i 2002. Han sprøytet store midler inn i klubben, noe som har ført til at Cluj nå er blant Romanias største klubber.

Mye tyder imidlertid på at suksessen har gått Pászkány til hodet. Yssouf Koné forteller om en maktsyk eier som ikke lot seg stoppe av noen.

- Eieren kunne komme inn i garderoben og si at hvis vi ikke vant kampen, så ville vi ikke få betalt. Eller så sa han til spillerne: «du er ingenting, du er bare en dritt». Det gir et bilde av hvordan det var der, sier Koné lett hoderystende.

Måtte kjempe for hver lønnsslipp
29-åringen forteller videre at Pászkány kunne komme til benken midt i en omgang og ta ut treneren, for selv å ta kontroll over laget.

- Jeg var der to år og hadde åtte trenere, sier Koné beskrivende.

I flere klubber i Europa har spillere hatt problemer med å få utbetalt lønn, som for eksempel Erik Huseklepp i Bari. Yssouf Koné forteller at han fikk pengene sine av klubben, men ikke uten kamp.

- Jeg fikk lønnen, men jeg måtte kjempe for det. Hele tiden måtte man kjempe for å få betalt - med eieren, presidenten og direktørene, sier en oppgitt 29-åring.

Fikk ikke lov til å dra
Selv om Cluj spilte i Champions League og vant serien med Koné på laget, klarte ikke spissen å nyte tilværelsen i Romania.

- Man liker å spille fotball der, men tingene rundt fotballen ødelegger. Det roter med hodet ditt og det går ut over motivasjonen. Man klarer ikke å fokusere på spillet fordi det er for mye dritt som skjer, forklarer Koné.

Allerede etter seks måneder i klubben, etter en mesterligakamp mot Chelsea der Koné scoret Cluj sitt mål, visste angriperen at han ville forlate klubben.

- Rett etter kampen mot Chelsea sa jeg til agenten min at jeg ville vekk. Jeg vet ikke hvorfor det tok så lang tid før jeg dro, sier Koné.

Han forteller at det ved to anledninger åpnet seg en mulighet for han til å forlate klubben, men at eieren stoppet overgangen begge gangene.

- Jeg vet fortsatt ikke hvorfor jeg ikke fikk dra. Eieren bestemte det. Hvis vi bare skulle fylle på vann på flasken, måtte vi spørre eieren, beskriver afrikaneren.

Valgte bort Rosenborg
Etter to år i klubben, ett og et halvt år etter han signaliserte at han ville bort, fikk Yssouf Koné endelig forlate CFR Cluj.

Spissen hadde tilbud fra gamleklubben Rosenborg, men valgte til slutt å reise til Oslo og Vålerenga.

- Små detaljer utgjorde forskjellen. Vålerenga var noe nytt. Norge var jo ikke noe nytt, men det var et nytt lag, nye folk og en ny fotballfilosofi, forklarer Koné.

Les også: Koné: - Vi må vinne Tippeligaen

Selv om en langvarig skade har ødelagt mye av oppholdet, forsikrer Koné om at han trives i Vålerenga.

- Jeg liker meg her - det er fint. Jeg har begynt så smått å spille, og ting går bra. Jeg trenger bare litt mer tid for å komme i form, smiler Koné

Advarer mot Romania
Yssouf Koné har rukket å bli 29 år. Han forteller at han ikke fokuserer på å komme seg til en større liga igjen.

- Jeg planlegger ingenting. Jeg tar livet som det kommer, sier Koné til Nettavisen. Han forteller videre at han vil gjøre mer forarbeid hvis han eventuelt skulle reise igjen.

- Drar jeg ut blir det helt sikkert ikke til Romania, og det vil være til et lag som er mer profesjonelt. Jeg ville ikke havne i samme situasjon igjen, og jeg ønsker heller ikke andre å oppleve det jeg gjorde, sier spissen, som sier at Lars Hirschfeldt og Mikael Dorsin, som også har spilt for Cluj, vil kjenne seg igjen i det han forteller.

Nå fokuserer imidlertid Yssouf Koné på Vålerenga.

- Fremtiden for meg er først og fremst å bli seriemester med Vålerenga. Det er det jeg fokuserer på nå, så får vi se hva som skjer, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere