Gå til sidens hovedinnhold

- Klubbene resirkulerer topptrenerne

Er norske fotballklubber flinke nok til å satse på friskt trenerblod?

Har du et stort navn i norsk fotball, er det kort vei mellom de prestisjefulle trenerjobbene.

Tom Nordlie er kanskje det beste eksempelet. Han har vært innom en mengde toppklubber de siste 15 årene, og nevnes stadig når stillinger står ledige.

For å ta tre aktuelle eksempler: Kjetil Rekdal, Jan Jönsson og Per Joar Hansen har gjennom sine trenerkarrierer alle mistet jobben som følge av dårlige resultater - en eller flere ganger.

Rekdal måtte dra fra Aalesund etter fjorårssesongen, Jönsson led samme skjebne i Rosenborg, mens Hansen etter en rekke svake resultater i trønderklubben, innså at det var best å trekke seg midtveis i 2005-sesongen.

Runddans
«Perry» gjenerobret trenerstolen på Lerkendal i midten av desember, og tidligere denne uka ble Jönsson bekreftet som ny Aalesund-trener.

Etter at Rekdal tirsdag ble presentert som ny trener i Vålerenga, er dermed alle de tre trenerne igjen sjef i hver sin norske toppklubb.

De representerer en trend som forteller at fotballklubbene her til lands i stor grad foretrekker store navn med en velkjent stil, fremfor ubeskrevne blad man ikke riktig vet hva står for.

Det har fått flere til å stille spørsmålet: Er denne runddansen av et avgrenset antall fotballtrenere egentlig de beste for fotballklubbene på lang sikt?

Har utviklet seg
Nettavisen tok en prat med Dag Riisnæs, ansvarlig for trenerutviklingen i Norges Fotballforbund, for å få hans syn på norske klubbers valg av trenere.

- Du kan godt kalle det vi har sett i det siste resirkulering av trenere, uten at jeg vil legge noe negativt i den betegnelsen, sier trenerutvikleren til Nettavisen.

- Av de tre eksemplene som nevnes, har jo spesielt Per Joar Hansen blitt en helt ny trener siden sist han var i RBK, nå med en mengde erfaringer han ikke hadde den gang. Også Rekdal og Jönsson tilegner seg stadig ny lærdom, og er naturlige kandidater når de er ledig på markedet. Så lenge de kan vise til resultater, er det også helt naturlig at de brukes igjen og igjen, fortsetter Riisnæs, og trekker frem en rekke rutinerte trenere som alltid vil være aktuelle for nye jobber.

- Folk som Tom Nordlie, Åge Hareide, Harald Aabrekk og Arne Erlandsen har resultater å vise til, og kan derfor alltid være aktuelle når en trenerjobb åpner seg.

Samtidig understreker han at det er flere faktorer som spiller inn.

- Klubbinvestorer styrer mye i ansettelsesspørsmålene, og de ønsker naturligvis en trener som kan skape ekstra blest rundt laget. Et stort navn som er medievennlig trekker følgelig mer publikum enn en ukjent nykommer.

Og han har rett, velkjente trenernavn er viktig: Både i Vålerenga og Aalesund meldes det om hopp i sesongkortsalget i etterkant av de siste dagenes ansettelser.

Ny generasjon
Heller ikke CMore-kommentator Kenneth Fredheim er bekymret for at det bare er et begrenset antall trenere som synes å være aktuelle for mange av jobbene. Han er også positiv til at klubbstyrene i større grad enn tidligere virker å ta veloverveide avgjørelser.

- Jeg har et inntrykk av at det er mer sportslig kompetanse i styrene enn tidligere, og jeg er ikke i tvil om at de gjør en grundig jobb før de ansetter. Heldigvis er det trenerne som oppnår suksess som går igjen. Det hadde vært verre om de som rykket ned fikk nye toppjobber med en gang, sier Fredheim til Nettavisen.

- Samtidig tror jeg klubbene vil tørre å prøve nye navn etter hvert, da jeg er helt sikker på at det vil dukke opp nye, talentfulle trenere ganske raskt.

Det får han støtte i hos Dag Riisnæs.

- Jeg har ikke lyst til å nevne navn, men det er helt klart at det kommer opp en generasjon med flinke trenere nå snart. Flere nåværende Adeccoliga- og Oddsenliga-trenere vil nok innen to-tre år være aktuelle for større oppgaver i Tippeligaen, sier Riisnæs.

Unntaket
Men det finnes også unntak som bekrefter regelen. Der Vålerenga, Rosenborg og Aalesund alle har valgt trenere med god kjennskap til Tippeligaen, gikk nyopprykkede Sarpsborg 08 en helt annen vei.

De valgte å hente engelskmannen Brian Deane, som står uten hovedtrenererfaring og naturligvis også uten noen meritter som trener. Rett og slett et helt ubeskrevet blad i norsk fotball.

- Vi hadde satt opp 15 kriterier, og i forhold til de ressursene vi har, så var det han som sto fram som den beste kandidaten til slutt. En liten klubb som oss kan heller ikke tilby trenere flere millioner kroner, slik andre klubber kan, sier styreleder i Sarpsborg 08 Hans Petter Arnesen.

Klubbens krav besto blant annet av at treneren skulle passe inn i Sarpsborgs profil.

- Vi ville videreføre det vi har begynt på. Både i forhold til spillestil, og hvordan klubben fremstår, sier Arnesen.

Trenerutvikler Dag Riisnæs er spent på valget.

- Dette er nok uten tvil det dristigste trenervalget i Tippeligaen 2013, og det skal bli spennende å se hva det resulterer i.

Kommentarer til denne saken