Gå til sidens hovedinnhold

Klubbene vant over Fifa og Uefa

Fifa og Uefa punger ut med rundt 1,4 milliarder kroner til klubber som har spillere med i VM og EM de neste seks årene.

Det betyr at Rosenborg kan tjene gode penger på Fredrik Stoor dersom han kommer med i den svenske troppen til sommerens europamesterskap i Sveits og Østerrike. Det samme gjelder Fredrikstad, som har - i alle fall inntil videre - den svenske landslagsmålvakten Rami Shaaban i stallen.

To VM og to EM
252 millioner dollar er den totale rammen på avtalen som Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har inngått. Dette tilsvarer om lag 1,4 milliarder kroner. Fifa betale 110 millioner dollar og Uefa rundt 142 millioner dollar, melder Reuters.

Pengene skal fordeles på spillere som deltar i EM og VM-sluttspillene til og med 2014.

Fredrikstad er en av de få klubbene i norsk tippeliga som kan komme til å ha en spiller i sommerens EM. Keeperen deres Rami Shaaban var med i VM i 2006. Sportslig leder i klubben Terje Jensen er fornøyd med avtalen som er inngått.

- En kompensasjon er positivt og en fin gest til klubbene, sier Jensen.

Jensen forteller at de kommer til å måtte frigi Shabaan til den svenske troppen rundt 15. mai hvis han blir tatt ut til EM. Dermed går han glipp av endel Tippeliga-kamper. Shabaan var også nylig to uker med det svenske landslaget i USA.

- Er klubbene blitt for mektige da de har klart å få i stand en slik avtale?

- Ja man kan kanskje si det slik. Jeg synes det er endel av gamet å frigi spillere til mesterskap hvis man er så heldig å ha så gode spillere på laget, mener Jensen.

Årelang konflikt
I følge The Daily Telegraph skal kompensasjonen fordeles slik at hver klubb som har spillere i mesterskap får en lik sum per spiller, uavhengig av spillerens lønn. For sommerens EM skal Uefa betale ut rundt 330 millioner kroner til klubbene. Med 22 spillere i troppen for hver av de 16 lagene i mesterskapet, ser det dermed ut som Fredrikstad maksimalt kan innkassere cirka 950.000 kroner for et EM -uttak av Shabaan.

Avtalen er ment å få en slutt på en årelang krangel mellom klubber og forbund.I tillegg til å få kompensasjon for spillere som blir tatt ut på landslagene, har klubbene fått forsikringer om at både Fifa og Uefa vil jobbe for å kutte ned på antallet landskamper.

Til gjengjeld har de 18 medlemmene i G14 gått med på å oppløse den eksklusive interessegruppen og i stedet stifte en europeisk klubbforening som trolig vil bestå av 103 klubber fra alle 53 medlemsland i Uefa.

Flere europeiske klubber har anlagt rettsaker mot internasjonale forbund etter at spillerne deres ble skadet under internasjonale kamper.

- Fotballen vinner
- Her er det ingen andre vinnere enn fotballen selv, sa Uefa-president Michel Platini på en pressekonferanse mandag.

- Det var helt utenkelig for oss at spillere ikke skulle ha rett til å spille for landslagene, men selvfølgelig kunne vi se at det var logisk at klubbene som lønner disse spillerne også skulle få en del av inntektene fra turneringene våre, forklarte Platini.

I avtalen ligger det at kompensasjonen skal fordeles på alle klubbene en spiller har representert de siste to årene før det aktuelle mesterskapet.

Avtalen får i øyeblikket små konsekvenser for norske klubber, ettersom Norge ikke er kvalifisert for EM-sluttspillet.

For full oversikt over sportsnyhetene - klikk her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller