Gå til sidens hovedinnhold

Knallhard kritikk mot Tokyo-OL: - De ignorerer våre menneskerettigheter

Det er ingen vei tilbake, OL i Tokyo er et faktum. Arrangementets mål er å bringe folkeslag nærmere hverandre og promotere fred, men i Japan er stemningen alt annet enn kameratslig.

TOKYO (Nettavisen): Japan led allerede et stort tap da lekene ble utsatt i 2020, men om folkefesten lar seg berge midt i en pandemi gjenstår å se. Mindre enn halvparten av befolkningen i Japan var vaksinert da grensene åpnet for ca. 80.000 tilreisende utøvere og støtteapparater.

I ukene før OL strømmet det inn OL-tropper fra hele verden. Noen var smittet da de landet i Japan, andre ignorerte vertslandets karanteneregler. På toppen av det hele satte IOC-sjef Thomas Bach standarden for sløvt smittevern da han kun gjennomførte tre dager i full karantene.

I Komazawa Olympiske Park tok Nettavisen en prat med en ganske alminnelig Tokyo-borger for å høre hva han synes om OL-arrangementet:

- Jeg er skuffet, sier Fujioka (57).

- For å være ærlig, så synes jeg IOC burde ta mer hensyn til situasjonen vi befinner oss i her i landet. Jeg ser ikke for meg at OL vil ha noen positiv effekt for Japan i det lange løp, forteller han.

Les også: Det ble stusset over det norske valget i OL: - Det var overhodet ikke aktuelt

På spørsmål om han gleder seg over OL, svarer han som mange andre japanere i disse dager:

- Jeg har blandede følelser. Dersom flere folk var vaksinerte, og systemer med vaksinesertifikater kom på plass, synes jeg det bare hadde vært hyggelig med flere gjester til Japan.

IOC får hard medfart i Japan

Så langt har ikke OL i Tokyo blitt noen folkefest. Før lekene sa 58 prosent i en japansk spørreundersøkelse at de ikke ville ha OL i Tokyo i 2021. Mange frykter at inntoget av utøvere og støtteapparater vil lede til økt smitte. Nå kritiseres IOC for å ha tvunget frem lekene til tross for folkets ønske.

Les også: Hendelse med Sagosen satte sinner i kok da Norge tapte: - Slår etter bakhodet hans

OL i Tokyo er kontraktfestet mellom IOC og Japan. Denne kontrakten gjør IOC til eiere av OL, og kun de har rett til å kansellere lekene. Hvis IOC hadde valgt å kansellere, ville tapet blitt dekket av forsikringsselskaper. Dersom Japan hadde valgt å kansellere, ville det resultert i enorme bøteleggelser, skriver BBC.

Bare en uke før lekene skulle starte, var smittetallene i Tokyo på sitt høyeste siden januar. Den raske økningen i antall smittede per dag bekymret mange i hovedstaden.

Les også: Grøvdal rister oppgitt på hodet av OL-regel: - De må skjønne at det ikke går

Det gjorde ikke saken noe bedre at IOC-sjefen og hans visepresident John Coates brukte dagene før OL på å reise til Hiroshima og Nagasaki for å promotere den Olympiske Freden (Olympic Truce).

I Hiroshima ble Bach møtt velkommen av byens guvernør, Hidehiko Yuzaki. Men mange stilte seg kritiske til IOC-sjefen sitt besøk, deriblant Shuichi Adachi, tidligere leder av Japans advokatforening. På vegne av 11 pasifistgrupper som vil kansellere OL uttalte han følgende:

- Det er blasfemi mot de overlevende fra atombombingen at Bach bruker bilder av «en verden i fred og fri for atomvåpen» som et påskudd for å tvinge frem OL-arrangementet midt i pandemien.

Bach, på sin side, hevder at valget om å gjennomføre OL ble tatt for utøvernes skyld.

- Det ville vært enklere for oss å kansellere lekene og ta forsikringspengene, men i stedet valgte vi å investere mer, slik at verden ikke robbes for en hel generasjon med idrettsutøvere.

Les også: Kraftige reaksjoner etter omstarten på triatlonet i OL: - Noen kunne blitt drept

Idrettsånden settes på prøve

Den olympiske ånden og brorskap mellom nasjoner er et budskap vi alle kan ta inspirasjon fra i disse dager, noe Bach passet på å påpeke.

- Det blir følelsesladet å se verden samlet for første gang siden pandemien brøt ut. Det er et sterkt budskap, fra Japan til verden, om å stå sammen og vise solidaritet i en vanskelig tid.

Bach understreket også at IOC setter sikkerhet først, og vil gjøre alt for å følge de strenge smittevernreglene i Japan. Likevel stiller det japanske folk seg kritiske til gjennomføringen av lekene, ikke minst fordi både støtteapparater og utøvere har brutt japanske smittevernregler i fleng.

Utenfor verdens mest trafikkerte togstasjon i Shinjuku demonstreres det mot OL:

- Det er utilgivelig å arrangere OL når smittetallene øker. De ignorerer våre menneskerettigheter, sier demonstrant Karoi Todo, ifølge AP.

Ikke nok med at OL-tropper har kommet med smitte til Japan, utøvere som har blitt klarert i virussjekk på flyplassen har vist seg å være smittebærere etter at de slapp inn i landet.

Les også: Blummenfelt tok OL-gull i triatlon: - Et løp vi har tenkt på i ti år

Innledningen til OL har med andre ord vist hvor skjørt smittevernsystemet er, og at det fort kan befinne seg mange smittebærere blant OL-tropper rundt omkring i landet.

Et eksempel på dette er OL-troppen fra Uganda, som stilte opp med ni utøvere. En ble rapportert smittet på flyplassen og satt i karantene. De resterende åtte ble sluppet inn i Japan, og satt på en 500 kilometer lang busstur til treningsleiren i byen Izumisano. Noen dager senere ble det rapport enda et smittetilfelle blant utøverne fra Uganda.

Som en del av smittevernreglene måtte utøverne laste ned en app som informerte japanske myndigheter om deres bevegelser mens de er i Japan. Da det skulle tas nye koronatester en uke før OL-starten, viste det seg at en utøver var forsvunnet, men hadde gitt beskjed om at han ikke ønsket å dra tilbake til livet i Uganda. Til slutt ble den forsvunne idrettsutøveren funnet, men saken fikk uansett myndighetene til å skjerpe smittevernreglene ytterligere.

Les også: Nora Mørk forklarer årsaken til bildene som vakte oppsikt: - Komisk

En annen side av saken, er at mange støtteapparater klager over å bli innestengt i den olympiske landsbyen. Det skulle ikke ta mange dager etter at OL-tropper fra nær og fjern dukket opp i Tokyo, før lokalpressen knipset bilder av OL-tropper i utendørs sosiale samlinger med alkohol.

I Asakusa, en av de eldste bydelene i Tokyo, tok Nettavisen turen innom den norskeide kaffebaren Fuglen for å ta en prat med den japanske daglige lederen Takahashi (28).

- Kanskje reglene i Japan er så strenge at de er vanskelig å forstå for utenforstående.

De japanske filialene av Fuglen i Tokyo er hovedsakelig cafeer med skjenkebevilling. Så langt har de klart å holde hodet over vannet, men i likhet med mange Tokyo-barer, merker de godt at alkoholservering ble forbudt av myndighetene i forkant av OL.

- Jeg ønsker å støtte utøverne, fortsetter Takahashi.

- Men som sjef for to kaffebarer må jeg jo si at innstrammingen av smittevernreglene i forbindelse med OL traff oss hardt.

Utøverne er frustrerte over de lukkede tilstandene. Lokalinnbyggerne er frustrerte over utenlandske gjester som ikke respekterer smittevernreglene, mens IOC forsøker å roe gemyttene på alle plan.

Les også: Norge hånes etter frykt for lekkasjer og spionasje: - Tviler sterkt på det

Blant de 15000 første tilreisende deltagere og støttemannskaper ble det kun rapportert 15 smittetilfeller, noe IOC tok som bevis på at OL-arrangementet var trygt nok til å gjennomføres.

Bare dager før OL-ilden tentes var tallet på smittede blant OL-troppene steget til nesten 60 stykker, mens de generelle smittetallene i Tokyo krøp over 1000 stykker per dag. I takt med økt smitte, meldes det om økt bekymring, både blant lokalinnbyggere og utenlandske idrettsutøvere.

Tirsdag meldte lokale myndigheter i Tokyo om 2848 tilfeller av koronasmitte i OL-byen det siste døgnet. Tallet er det høyeste i den japanske hovedstaden siden pandemien slo til for snart halvannet år siden.

Les også: Gråtkvalt etter OL-fiasko: - Gutta kjempet som løver

Et umulig valg for Japan

Det er lett å kritisere Japan for å arrangere OL, om det så er på grunn av press fra IOC eller av økonomiske årsaker. Samtidig har japanerne måttet ta en avgjørelse der negative konsekvenser var uunngåelig.

Bare tenk på alle forberedelser som ble gjort, slik som bygging av OL-landsbyer, bygging av nye OL-arenaer, justering av infrastrukturer, engelskopplæring av horder med arbeidere, endring av skilter, endring av prislapper i alle butikker, og merkinger over hele landet for å gjøre Japan mer turistvennlig. Så kom pandemien og stakk kjepper i hjulene på hele OL-maskineriet.

Les også: Gullfavorittene Mol og Sørum med ny seier: - Litt urytmisk

OL i Tokyo skulle ikke bare arrangeres i millionbyen. I lokalsamfunn over hele landet ble det gjort klart til inntog av utøvere, treningsapparater og publikum fra hele verden. Japan selv, har gitt lekene tilnavnet «Reconstruction Olympics», fordi arrangementet var en gyllen mulighet til å presentere og styrke disse lokalsamfunnene.

Spesielt skulle det tsunamirammede Fukushima vise frem sin gjenoppbygging etter atomkrisen i 2011. I tillegg var planen at barn og unge i lokalsamfunn over hele Japan skulle få mulighet til å møte utøvere på treningsleirer. Disse møtene skulle inspirere unge japanere, og bidra til å utvikle fremtidens Japan til et mer multikulturelt samfunn.

Ringvirkningene av OL i Tokyo skulle revitalisere Japan på mange plan, men alt som kan gjøres nå, er et forsøk på å berge essensen av arrangementet. IOC satte seg selv i et dårlig lys da de ikke fulgte sine egne løfter om å følge Japans smittevernregler til punkt og prikke.

Men nå er OL i gang, og vil gjennomføres enten vi vil eller ikke. Uansett hva som skjer, vil det bli et historisk OL.

I hvilken grad det skrives ned i historiebøkene som et positivt minnesmerke gjenstår å se.