*Nettavisen* Sport.

Knallstart for Northug

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Har minitouren i Kuusamo i sin hule hånd etter fredagens sprint.

30.11.12 16:19

Det var knyttet stor spenning til fredagens sprint i Kuusamo i Finland, ettersom den gikk i klassisk stil. Det skal nemlig også sprinten i VM i Val di Fiemme i februar neste år gjøre.

Seks norske løpere gikk videre fra prologen.

Men bare Petter Northug og Eirik Brandsdal hadde fart nok i beina til å kjempe om seieren.

Slått i innspurten
I finalen satte Northug inn et kjemperykk i den siste bakken før mål. En skikkelig «Northug spesial», altså.

Normalt holder dette til seier, men det var faktisk ikke nok til å slå Nikita Krijukov, som var fenomenal i stakingen på oppløpet og slo Northug med noen få meter.

Northug måtte ta til takke med andreplassen.

- Det var bra, dette. Diagonalen satt bra. Jeg mista balansen på oppløpet, og da gikk det litt saktere. Men Kriukov er nok den beste i verden til å stake, så jeg får være fornøyd med en andreplass, sier Petter Northug til NRK.

Eirik Brandsdal gikk i mål til tredjeplass.

- Jeg er veldig glad. Jeg visste at Petter Northug er en veldig sterk løper i bakkene, og de siste hundre meterne jobbet jeg alt jeg klarte - og jeg vant, sier Nikita Krijukov i et NRK-sendt intervju.

Cologna skuffet
To av Petter Northugs antatt største konkurrenter i kampen om sammenlagtseieren i minitouren i Kuusamo, Dario Cologna og Marcus Hellner, ble begge slått ut i prologen. Northug har med andre ord fått en veldig god start i Kuusamo, selv om det ikke ble seier i sprinten.

Sammenlagtseieren i Kuusamo står nå trolig mellom Northug og Alexey Poltoranin fra Kasakhstan.

Poltoranin imponerte også på fredagens sprint, og gikk seg i likhet med Northug helt fram til finalen. Han endte på femteplass der.

Nettavisen fulgte sprinten LIVE

Northug var faktisk nær ved å ryke ut i semifinalen, da han nesten gikk med i dragsuget som Gleb Retivykh fra Russland skapte da han tråkket på bakskiene til Emil Jönsson. Både russeren og svensken gikk overende, mens Northug klarte å svinge rundt i siste øyeblikk.

Fire norske ut i prologen
Martin Johnsrud Sundby røk ut i prologen. Han var en av fire norske deltakere som ikke fikk være med i finaleheatene. Sjur Røthe, Chris André Jespersen og Niklas Dyrhaug fikk også en kortere arbeidsdag enn ønskelig fredag.

Eldar Rønning, Pål Golberg, John Kristian Dahl og Øystein Pettersen røk ut i kvartfinalene.

Pettersens sprint ble ødelagt av et fall da han forsøkte seg på en frekkis i den siste svingen før oppløpet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.