*Nettavisen* Sport.

Knep andreplassen med én millimeter

Foto: ASO (AFP/Scanpix)

Sébastien Turgot spurtslo Alessandro Ballan om andreplassen i Paris-Roubaix med én millimeter.

09.04.12 10:20

Ikke siden 1997 har en franskmann vunnet Paris-Roubaix. Fremdeles må de vente minst ett år, men søndagens andreplass av Sébastien Turgot gir håp for fremtiden.

For mens franskmennene i forkant snakket om Fréderic Guesdons (vinneren i 97) siste deltakelse og Sylvain Chavanels viktige rolle som Tom Boonens høyre hånd, kom Turgot fra intet og ble nummer to – én millimeter foran Alessandro Ballan.

- Det er mitt tredje Roubaix. I fjor var jeg ikke god. Jeg var i den tredje gruppen. Det var ingen god erfaring. Siden den har jeg lært mye. I år startet jeg uten press. Med en gang kilometerne passerte følte jeg meg god, så håpet var der, sier Turgot ilfølge Cyclingnews.

Turgot viste lovende tegn på brosteinen i tredagers De Panne for to år siden. Da spurtslo han Philippe Gilbert på den ene etappen.

27-åringen, som blir 28 onsdag, har også vist brukbare takter i Tour de France-spurtene. Både i 2010 og 2011 var han topp ti ved flere anledninger

Angrep rett før Boonen
Det var tydelig at Turgot ville noe i Paris-Roubaix. Tidlig i finalen var han flere ganger i teten. Faktisk angrep han rett før Tom Boonen, men maktet ikke å få noen ledelse å snakke om.

- Rett før han angrep prøvde jeg selv. Jeg snakket med Sylvain Chavanel og han ba meg prøve fordi mange av gutta var på grensen. BMC-rytterne hadde jobbet hele dagen. Jeg prøvde flere ganger, men det ville seg ikke. Da Boonen stakk var det ikke mye å gjøre. Jeg kom ikke langt, men han fikk 20 sekunder på en to tre. Etterpå satt alle og så på hverandre. Det kunne du se på TV: Boonen var for sterk. Det var nesten et mirakel det han gjorde, det var skikkelig pent, oppsummerer han.

Banebakgrunn hjalp
I finalen syklet Turgot sammen med Niki Terpstra. Inne på velodromen kom de fra intet og tok igjen Ballan, Juan Antonio Flecha og Lars Boom. Turgot har tidligere konkurrerte på bane, og visste hvordan han skulle utnytte erfaringen.

- Jeg har syklet litt bane og det hjalp helt klart i spurten, forteller han.

Spurten ble ekstremt jevn mellom Turgot og Ballan. Faktisk viste målfoto at det bare skilte én liten millimeter mellom de to.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Satser på brostein i fortsettelsen
Prestasjonen har ikke helt sunket inn hos Turgot, men det kommer den nok til å gjøre i dagene som kommer.

- Jeg forstår ikke ennå hvor stor denne prestasjonen er. Jeg kommer vel til å innse det når jeg er tilbake på bussen eller med familien min.

Samtidig ga prestasjonen mersmak for mer.

- I dag innså jeg at de flamske løpene er noe for meg. Nå må jeg jobbe for å vinne et av disse rittene, ikke bare Paris-Roubaix.

Dere er herved advart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.