EKEBERG (Nettavisen): Etter 2–0 seier hjemme mot Kristiansund var de to matchvinnere i hver sin ende av banen som stakk seg ut: Treffsikre Robin Rasch og hjemmelaget strålende keeper, Emil Gundelach Ødegaard.

Og drar du kjensel på navnet så er det den tidligere LSK-keeperen, som nå har rukket å bli 24 år. Ung og talentfull ble han betegnet som lenge, men han fikk faktisk ikke sin debut på Åråsen før han vendte tilbake som Grorud-keeper på utlån i 2020. Den gangen bidro han til å holde Oslo-klubben i OBOS-ligaen ved å holde buret rent i 0–0 oppgjøret i den aller siste serierunden.

Siden den gang har både Lillestrøm og Gundelach Ødegaard skiftet kurs. Keeperen dro på utlån til Stjørdals-Blink, men forsvant videre til KFUM Oslo halvveis ut i 2021-sesongen. Veien mot å bli Ekeberg-klubbens nye nummer én, skulle likevel vise seg å bli marerittaktig lang:

Nettavisen sender samtlige kamper fra Obos-ligaen og 75 kamper fra Eliteserien!

– Jeg tok kneet i mars i fjor. Det var borte mot Sarpsborg i treningskamp før vi skulle møte Brann i cupen. Da måtte jeg inn og operere. Jeg sydde menisken og var borte i seks måneder, sier Gundelach Ødegaard til Nettavisen.

I oktober i fjor var han tilbake. Det skulle vise seg å være en særdeles kortvarig gjesteopptreden. Hele menisken hadde ikke grodd slik den skulle, og sisteskansen havnet på sykestua igjen.

– Jeg kom tilbake og spilte kamp mot Stabæk, men det ble med den ene kampen. Jeg måtte ut igjen. Det var en liten del som ikke hadde klart å gro med resten av kneet. Jeg var ute i tre-fire måneder. Det har vært en lang, lang stund ute, sier han.

Se høydepunktene fra kampen under:

Emil er en klassekeeper

Heller ikke inngangen til årets sesong gikk helt slik han hadde sett for seg. Etter å ha fullført treningsleir i Marbella, ble han holdt litt igjen av klubbens fysioterapeut.

– Kneet var ikke helt på lag de første ukene da serien startet, men jeg har hatt god kontroll sammen med fysio’en. Trenerne har hatt forståelse for at man kanskje måtte styre trening og belastning litt. Det har gjort at jeg nå har kommet skikkelig tilbake og tåler å spille tre kamper i uka, sier han.

I skrivende stund har han overtatt rollen som førstekeeper fra Andreas Vedeler. Gundelach Ødegaard har opptrådt med en ro og selvtillit som var sårt tiltrengt i et KFUM-forsvar som slet med å slippe inn sene og ofte litt unødvendige scoringer på tampen av kampene i OBOS-ligaen.

Romerikingen fikk også en veldig god start godt hjulpet av strafferedninger borte mot Åsane og siden i hjemmekampen mot Moss.

Etter 2-0-seieren mot Kristiansund, søndag – var det også mange som pekte i retning av Kåffa-keeperen.

– Emil er en klassekeeper. Vi visste at med en gang han var tilbake fra skade, ville vi ha en solid keeper bak der. Han gjør noen kjemperedninger én-mot-én og redder frispark helt oppe ved bøyla. Det er deilig å ha ham bak der, lyder dommen fra lagkaptein Robin Rasch.

– Emil har stått veldig bra. Han er veldig trygg bak der og gir en ro i laget vårt. Han har noen veldig gode redninger i dag, og har reddet et par straffespark tidligere i sesongen. Det er viktig å ha en matchvinner i den enden, også, istemmer Simen Hestnes.

Vartet opp med klasseredninger

Mot et solid KBK-mannskap fikk Oslo-klubben virkelig bruk for Gundelach Ødegaards egenskaper. Det sto 0–0 til pause, men det manglet ikke akkurat på sjanser:

14 minutter: Benjamin Stokke mottok ballen utenfor 16-meteren, vendte opp og avsluttet lavt i det nærmeste hjørnet. Gundelach Ødegaard slo ballen ut og den ble til slutt klarert til corner.

16 minutter: Hjørnesparket fra Sander Kartum fant hodet til Stokke som headet hardt på mål. Gundelach Ødegaard parerte med reaksjonsredning.

22 minutter: Kartum ble spilt hele alene igjennom etter en fin pasning fra Marius Broholm. Igjen var KFUM-keeperen årvåkent ute og avverget.

82 minutter: Gundelach Ødegaard med nok en kvalifisert redning på et godt frispark av Kartum.

Høydepunkter – KFUM – Kristiansund – 04.06.2023

Slik oppsummerer han kampen for lagets og egen del:

– Det er en voksen fotballkamp, da. KBK er et bra lag. Det bølger litt begge veier og til slutt bølger det i vår favør. Det er deilig å ha Robin Rasch på laget som har en frisparkfot uten like, og så er det selvfølgelig deilig å gjøre jobben selv. Deilig med tre poeng. Det var det viktigste, sier Gundelach Ødegaard selv.

Robin Rasch vil sikkert si det er deilig å ha Emil Gundelach Ødegaard på laget?

– Noen vil kanskje si det og? Det hjelper på å ha en keeper i målet. Nei da, i dag var det bra og ting satt. De andre hev seg i blokken. Både Mo (Momodou Lion Njie) og Sola (Akinsola Akinyemi) går jo ned med ball i hodet begge to. Folk ofrer seg godt, det er deilig å se.

– Kokos-ligaen; alt kan skje

Etter mager poengfangst tidlig på sesongen, har Oslo-klubben nå vunnet tre strake kamper, og har fire seirer på de siste fem.

Det har ført klubben helt opp på 7.-plass – poenget bak Start på den siste kvalikplassen. Dog er det uhyre jevnt, noe som gjør at ligaen lever opp til kallenavnet sitt:

Nå hever man vel heller blikket mot kvalikplass, enn å kikke seg bakover på tabellen?

– Det snur fort. Det er kokos-ligaen, alt kan skje her. Det var vel aldri sånn at vi kom til å være der nede. Det tror jeg ingen hadde planer eller tanker om. Vi er et lag som de siste sesongene har prestert godt nok, og det har man sett på resultatene. Vi har vært der oppe, og selvsagt sikter vi på at vi skal være med der oppe. Det er sånn det skal være.

Du har fått ti kamper på rappen nå og vært en sentral del av den gode perioden til klubben, hvordan opplever du det?

– Jeg tror ikke det går an å beskrive. Ting flyter godt om dagen. Jeg kjenner meg i bedre form. Jeg tror aldri jeg har vært i så god form noensinne. Jeg håper og tror at det skal fortsette, så får vi se.

Prøv en runde med FC Quiz du også: