Ipsos MMI har på oppdrag fra Nettavisen spurt det norske folk om hvilken norsk idrettsutøver som har imponert mest i 2013.

1007 respondenter ble stilt spørsmålet «Hvem mener du bør vinne prisen for «Årets navn» under Idrettsgallaen?». Resultatet er overveldende.

Aksel Lund Svindal og Cecilia Brækhus deler andreplassen. Begge fikk sju prosent av stemmene til dem som hadde en formening.

Og begge var et verdenshav unna vinneren.

Den ferske sjakkverdensmesteren Magnus Carlsen fikk nemlig hele 58 prosent av stemmene til dem som hadde en mening om dette.

- Fantastisk hyggelig
- Det er jo et fantastisk hyggelig tall for Magnus og sjakken, sier Carlsens manager, Espen Agdestein, til Nettavisen.

Magnus Carlsen ble forrige måned verdensmester i sjakk da han beseiret Viswanathan Anand med 6,5 poeng mot 3,5 poeng i VM-finalen i India.

- Jeg vet jo at Magnus synes det er hyggelig med anerkjennelse, og at folk synes det er interessant, det han driver med. Han er glad for at folk har fått øynene opp for sjakk, legger Agdestein til.

Ikke overraskende er det flere menn enn kvinner som har en formening om hvem som bør bli «Årets navn», og kvinnene stemmer også litt annerledes, viser tallene fra Ipsos MMI. Carlsen får fremdeles soleklart flest stemmer (53 prosent), men blant kvinnene deles andreplassen mellom Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen.

Magnus Carlsen får færrest stemmer blant dem med lavest utdannelse (42 prosent) og flest blant dem med høyest (60).

Stemningsbølge?
Bak Magnus Carlsen, Aksel Lund Svindal og Cecilia Brækhus deler Marit Bjørgen og Therese Johaug fjerdeplassen med 5,3 prosent hver av stemmene. Suzann Pettersen og Petter Northug får 3,5 prosent av stemmene til de 57 prosent som har en formening.

- Jeg er glad for at folk ser at det er en vanvittig prestasjon Magnus har gjort. Du må helt tilbake til 1972 for å finne den siste vestlige verdensmesteren, sier Agdestein.

- Men det er sikkert en stemningsbølge her. Resultatene kommer nok delvis av at sjakk-VM er det siste arrangementet, tror Espen Agdestein.

Det er selvsagt et viktig poeng. Tora Berger, som rasket med seg fire gullmedaljer (to i stafett) og to sølvmedaljer fra VM i skiskyting i februar i år, får bare 1,8 prosent av stemmene.