Knoll uten Tott

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

I fjor løftet Morten Gamst Pedersen Tromsø til store høyder. Denne sesongen er det Lars Iver Strand som skal gjøre det. Målet er en plass i VM-troppen i 2006 - hvis Norge kvalifiserer seg.

20.01.05 06:59

Lars Iver Strand (21) var en av drivkreftene bak Tromsøs gode sesong i fjor, med åtte scoringer og fire målgivende pasninger. Onsdag reiste han til Midtøsten sammen det norske A-landslaget.

Det er første gang han reiser med «de store gutta».

Bodde sammen med Gamst
- Det er klart man er litt ekstra spent. Jeg ser på det som en stor utfordring, og skal gi jernet og gi et godt inntrykk. Det er ikke noe å være redd for, sier Lars Iver Strand. Eller Knoll, om du vil.

Hvis Morten Gamst Pedersen er Tott.

- Vi er vel ikke helt sikre på hvem som er Knoll og hvem som er Tott, ler den sympatiske finnmarkingen. De to balltalentene kjenner hverandre godt. Da Lars Iver Strand flyttet fra gutterommet i Porsanger, flyttet han inn på gutterommet hos familien Gamst Pedersen i Tromsø.

- Det hadde selvfølgelig vært morsomt om Morten hadde vært med (til Midtøsten). Men det er viktig at han blir i Blackburn nå som han får sjansen. Han må jo smi mens jernet er varmt, mener Strand.

Må være tålmodig
Det er kanskje like greit at Morten Gamst Pedersen ikke blir med landslaget til kampene mot Kuwait, Bahrain og Jordan. Strand må venne seg til å være Knoll uten Tott – denne sesongen er det han som skal skyte Tromsø til suksess.

- Er du forberedt på presset og forventningene som venter deg?

- Jeg er klar over situasjonen. Det begynte å bli en del skriverier om det allerede i fjor, i og med at jeg har en rolle som gjør at jeg er mye borti ballen. Men vi har flere andre profiler på laget. Jeg ser ikke på det som et press.

- Det gjelder å ha fokus på de rette tingene. Jeg forventer selv at jeg skal ta steget videre, men man skal selvfølgelig ikke blir for utålmodig heller, poengterer Tromsøs nummer 18.

Fortsatt fersk i gamet
Strand mener selv at han har mye å lære.

- Jeg fikk en del erfaring i fjor. Men jeg er ennå ganske fersk i gamet. Jeg må ha fokus på å prestere jevnt. Det ble en veldig annen fokus mot meg fra de andre lagene utover sesongen i fjor, og etter hvert fikk jeg mannsmarkering i en del kamper. Og da må man gjøre en del andre bevegelser for å komme seg fri. Vi får se hvordan det blir i år. Det er hele tiden forskjellige faktorer som spiller inn.

- Det handler også om å være veldig kritisk til det balltaktiske. Være gjerrig. Jeg spiller ofte på små marginer. Det gjelder å vurdere når man skal være ekstrem og forsøke å slå en gjennombruddspasning og når man skal holde på ballen.

VM 2006 er målet
21-åringen er ikke redd for press. Eller for å sette seg store mål.

- Hvis Norge kvalifiserer seg til VM, så vil jeg være med der. Man skal ikke være redd for å sette seg store mål. Det som er fint med å sette slike mål, er at det følger med noen konsekvenser, som gjør at man må vise både andre og seg selv at man gjør alt man kan for å nå de målene.

- Men jeg er samtidig klar over at mye skal klaffe for at det skal skje. Jeg er ung, og har lyst til å bli bedre. Og blir man god nok, får man sjansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.