Knuser Premier League

Foto: AFP/Scanpix

Sjekk hvem som bruker mest penger på spillerkjøp.

02.02.10 19:02

Engelske lag har vært dominerende i Champions League de siste fem sesongene. Seks ganger har et engelsk lag spilt seg fram til finalen, og to ganger er det blitt engelsk seier.

England + Barca + AC Milan
Både Arsenal, Chelsea, Liverpool og Manchester United har vært i finalen siden 2005. Til sammenligning er Barcelona det eneste spanske laget som har klart å spille seg til finale i Europas gjeveste klubbturnering siden 2005. Barcelona er likevel det eneste laget som har vunnet Champions League to ganger i denne perioden.

AC Milan er det femte og siste laget som har vunnet, og dette er også det eneste italienske finalelaget i løpet av disse fem sesongene.

Den engelske dominansen har med andre ord vært stor. Årsaken er delvis at de engelske klubbene også har vært ivrigst til å åpne lommeboka og gjøre store, tunge investeringer i spillere.

Nå skjer det en del forandringer.

Ingen finanskrise i Madrid
Overgangsvinduet i europeisk fotball stengte mandag, og dermed kan man allerede nå konstatere at Real Madrid er det laget som har brukt mest penger på spillerkjøp. Den spanske storklubben har ifølge transfermarkt.de kjøpt spillere for 258.900.000 euro.

Fire av sesongens fem største kjøp er foretatt av Real Madrid.

Manchester City er nummer to med 147.300.000 euro og Barcelona nummer tre med 113.000.000 euro. Real Madrid har altså brukt omtrent like mye på spillerkjøp som nummer to og tre på kjøpelisten har gjort til sammen!

- Barcelona og Real Madrid har den fordelen at de forhandler egne TV-avtaler, i motsetning til andre ligaer, hvor TV-pengene distribueres ganske jevnt, forteller fotballkonsulent Tor-Kristian Karlsen til Nettavisen.

Det skal sies at Real Madrid også har solgt spillere for totalt 87.500.000 euro. Likevel har klubben altså brukt 171.400.000 euro på spillerkjøp siden Florentino Perez fikk tilbake presidentvervet i klubben. Det tilsvarer 1,4 milliarder norske kroner.

Selv om den spanske ligaen totalt sett har brukt mest penger, ser ikke Karlsen for seg at det dukker opp nye spanske utfordrere i Champions League med det første.

- Det er bare Real Madrid og Barcelona av de spanske klubbene som har kapasitet til å knive med de store der ute. At de engelske toppklubbene ikke har brukt så mye penger, kan også ha litt med å gjøre at de har tropper som de er ganske fornøyde med, i alle fall Chelsea. Det er selvfølgelig dypere anliggender i Liverpool og Manchester United, hvor man har eiere som ikke har de samme motivene som eierne i City og Chelsea.

Overskudd uten City
Trekker man ut Manchester City, har faktisk resten av Premier League samlet gått med et overskudd på 50 millioner euro på spillertransaksjonene denne sesongen. Chelsea, som har brukt enorme summer etter at Roman Abramovitsj kjøpte klubben, har kun gjort én stor investering i spillerstallen. Russeren Juri Zjirkov ble hentet fra CSKA Moskva for 21 millioner euro.

Forklaringen er enkel:

- Alle bankene har redusert klubbenes kreditt i stedet for å utvide dem. Mens klubbene i Premier League for to eller tre år siden kunne få 40 eller 50 millioner pund i kreditt, blir dette nå uglesett. Bankene vil ikke tillate det og klubbene har rett og slett ikke penger til å kjøpe, sier den tidligere Tottenham-spilleren Paul Miller, som nå er fotballøkonomi, til Reuters.

Blant dem som normalt har brukt en del penger, men som i januar var tilskuere, finner man storklubber som Manchester United og Liverpool. Spørsmålet er om pengebruken til Manchester City kan gjøre klubben til en reell utfordrer til både Premier League-titler og Champions League-suksess.

- I første omgang handler det om at pengebruken skal få Manchester City inn i Champions League, men det er ingen tvil om at det er en veldig klar sammenheng mellom pengebruk og suksess i fotball. Det er bare å se på Chelsea, sier Tor-Kristian Karlsen til Nettavisen.

Karlsen har jobbet for flere europeiske storklubber og er som Manchester City-supporter godt kjent med akkurat denne klubben.

- Det er også mange som har feilet, som har brukt mye penger uten å oppnå suksess, som Newcastle og Leeds. Så det er ikke slik at man kan kjøpe seg en plass i himmelen og bli der. Enten du har én million pund eller 100 millioner pund, handler det likevel om å forvalte det riktig, påpeker Karlsen.

Hektisk i Italia
På listen over de ti klubbene i Europa som har brukt mest penger på spillerkjøp, er faktisk Manchester City og Aston Villa de eneste engelske innslagene. Italia er godt representert med Inter på fjerdeplass, Genoa på sjuende-, Juventus på åttende- og Napoli på niendeplass.

Den oversikten forteller ikke hele sannheten.

De italienske klubbene har også vært flinke til å selge spillere. Inter har for eksempel kjøpt for 95.500.000 euro, men samtidig har milanoklubben solgt for enda mer - nemlig 108.600.000 euro, hvilket er mest i Europa.

Premier League har kjøpt for det største beløpet, men trekker man fra salgene er det faktisk «bare» 97.080.000 euro i minus. Primera Division har 268.065.000 euro i minus, mens Serie A kun har kjøpt for 40.173.000 euro mer enn man har solgt for.

Det er bare én tredjedel av utlegget til de tyske klubbene. Faktisk ligger Italia bak Tyrkia, som har kjøpt for 47.775.000 euro mer enn man har solgt for.

Tre mot tre mot tre
Nå gjenstår det bare å se om forandringene i pengebruken vil gjenspeile seg i Champions League-sammenheng.

Spania har Barcelona, Real Madrid og Sevilla med i Champions League når turneringen entrer åttedelsfinalestadiet. England har også tre lag igjen blant de 16 beste; Arsenal, Chelsea og Manchester United. Italia har AC Milan, Inter og Fiorentina, mens Tyskland har Bayern München og Stuttgart og Frankrike har Bordeaux og Lyon.

- Jeg tror at Arsenal er en klubb som på sikt vil bli en mye større operatør på overgangsmarkedet. Arsenal har en veldig sunn økonomi, og etter hvert som stadion blir nedbetalt, kommer den klubben til å generere veldig mye penger. Tottenham får på plass ny stadion om to år og vil også bli sterk økonomisk, sier Tor-Kristian Karlsen til Nettavisen.

De første åttedelsfinalene i Champions League spilles 16. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.