RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knuser tallene United-myten?

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Her er Manchester City «bedre» enn Manchester United.

Manchester United har i mange år vært et dominerende lag i Premier League og siden oppstarten i 1992 har klubben stukket av med hele 12 seriegull.

Også denne sesongen ligger de røde fra Manchester svært godt an og har et forsprang på fem poeng ned til rival Manchester City når fire runder gjenstår.

Uniteds dominans i den hjemlige serien er selvfølgelig til stor frustrasjon for andre lags supportere og mange har dristet seg til å hevde at Old Trafford-klubben får fordeler.

Det eksisterer en myte om at United, og for så vidt også de andre topplagene, for eksempel får tildelt flere - og billigere - straffer. Spesielt skal dette skje på hjemmebane.

- Mytene er sterke
Tall fra Optaspesialisten, som er gjengitt i Dagbladets papirutgave fredag, ser imidlertid nærmere på dette fenomenet og konkluderer med at straffemyten faktisk er en myte.

- De som påstår at Manchester United får fordeler på Old Trafford, tar feil. Mytene er sterke, men ikke nødvendigvis sanne, sier fotballanalytiker Grant Andersen til Dagbladet.

Om man ser nærmere på tallene, så kommer det klart fram at det er såkalte topplag som oftest får straffe på hjemmebane. United har imidlertid kun toppet statistikken to ganger siden 2006.

I 2007/2008-sesongen fikk den røde klubben fra industribyen tildelt åtte straffer hjemme på Old Trafford. Det var én mer enn Chelsea, som samme sesong fikk sju straffer på Stamford Bridge.

Også den inneværende sesongen topper Sir Alex Fergusons menn straffestatistikken. Per dags dato har United fått 11 straffer på hjemmebane. City følger så med sine åtte straffer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ingen sammenheng
I de øvrige sesongene er det Arsenal (2006/07, 12 straffer), Manchester City (2008/09, 7 straffer), Chelsea (2009/10, 12 straffer), og igjen City (2010/11, 9 straffer) som topper.

Med andre ord så har Manchester United vunnet seriegull i Premier League tre ganger siden 2006, uten å toppe straffestatistikken. Dette skjedde i 06/07, 08/09 og i 2010/2011.

Da Old Trafford-klubben for eksempel gikk til topps i ligaen i 2006=07-sesongen fikk laget kun halvparten så mange straffer som Arsenal, med seks.

Hva slags straffer?
I 2010/11-sesongen vant også United seriegull. Den gang fikk klubben færrest straffer av samtidige topplag som er med i undersøkelsen. Manchester City fikk den gang flest hjemmestraffer.

- Ser vi på totaltallene fra sesongene 2006-12, er det veldig lite forskjell mellom de store klubbene, sier Grant Andersen i Optaspesialisten til Dagbladet om tallene.

Det er likevel kun City (29 straffer) som har fått flere straffer enn United (27 straffer) på hjemmebane siden 2006. Av de topplagene som er med i statistikken har Liverpool fått klart færrest (18 straffer).

Sett under ett kan man altså si at tallene har et poeng. Det å vinne ligagull henger ikke nødvendigvis sammen med antall hjemmestraffer i løpet av en sesong i Premier League.

Det undersøkelsen imidlertid ikke tar for seg er under hvilke omstendigheter straffene blir tildelt. Dette er for så vidt en helt annen debatt, og vi oppfordrer til å ta den i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere