Knuser verdens beste i poker

Vi har møtt to nordmenn i begynnelsen av 20-årene som skremmer vettet av verdens beste pokerspillere.

25.07.06 08:05

Det er ikke så mange som er klar over dette, men noen av verdens aller beste pokerspillere har norsk pass. De spiller jevnlig mot verdens største pokerstjerner – og de vinner. Store penger.

Den råeste av alle er i begynnelsen av 20-årene. Han ble millionær som 18-åring. I dollar.

- Jeg har spilt mot ham live et par ganger, forteller den regjerende verdensmesteren i poker, australieren Joe Hachem, til TV 2 Nettavisen.

Vant 400.000 dollar på én kveld
Han beskriver den unge nordmannen som en fryktløs, men hyggelig gutt.

- Han er veldig stille og beskjeden. Men hans evne til å lese motspillerne er helt utrolig! Jeg vet at han regelrett har knust noen av de aller beste Internett-spillerne. Da jeg møtte ham i Danmark var det en kjent svensk - hva skal jeg kalle ham - entreprenør som ville spille heads-up (én mot én) mot ham for 100.000 dollar av gangen.

- Jeg tror han tok rundt 400.000 dollar fra svensken, smiler Hachem.

400.000 dollar tilsvarer rundt 2,5 millioner norske kroner. Det er store penger, men ikke nok til å gjøre unggutten spesielt nervøs. Det skal ekstremt mye til. Han har - etter eget utsagn - knapt puls når han spiller.

Ryktene forteller at den unge nordmannen, som har spesialisert seg på No Limit Texas Hold ’Em, ved et tilfelle vant over 350.000 dollar på én hånd. En slik hånd er gjerne over på under et minutt på Internett. Avgjørelsene må tas i løpet av sekunder – og for denne karen handler det ofte om sekssifrede beløp.

Millionær som 18-åring
TV 2 Nettavisen møtte ham i Oslo. Han fortalte oss hele historien sin, men ønsker å være anonym i denne artikkelen av hensyn til skattemyndighetene. Vi kan for enkelhets skyld kalle ham «Mike», etter hovedpersonen i pokerfilmen «Rounders».

«Jeg tjente vel min første million da jeg var 18»

- Jeg tjente vel min første million da jeg var 18. Nå har jeg i underkant av tre millioner dollar på spillekontoene mine, sier Mike til TV 2 Nettavisen. I tillegg sitter han på flere investeringer, blant annet i eiendom, som skal sikre framtiden.

Det sies at alle pokerspillere går blakk minst én gang. Det har så langt ikke skjedd den unge nordmannen.

- Jeg har aldri vært blakk, og frykter egentlig ikke at det skal komme. Jeg har lagt vekk så mye penger at det ikke er noen fare, sier pokeresset.

- Hvordan startet pokerkarrieren din?

- Jeg begynte med å se på de eldre kompisene mine. Det var de som startet med nett-poker i Norge. Da jeg gikk på skolen, så jeg på dataingeniøren som jobbet der, som spilte poker hele dagen i stedet for å jobbe. Jeg fikk mye fravær, for å si det sånn.

Endret spillestil
- Han ble læremesteren min. Jeg begynte med Limit, og spilte i starten på 1-2 dollar. Men jeg spilte ikke der lenger enn en måned. Så gikk jeg til 2-4 og deretter 3-6. Etter et halvt år spilte jeg på 15-30, og satt der en stund. Det gikk veldig bra, forteller Mike.

«Nybegynnere fatter ikke at dårlige kort kan vinne»

Han la ned mange 12-timersøkter i starten av pokerkarrieren.

- Det var jo det morsomste som fantes; å spille på nett. Jeg spilte ofte fra jeg stod opp til jeg gikk og la meg.

Spillestilen hans har endret seg drastisk i løpet av den forholdsvis korte karrieren. Den første tiden var han veldig tight, som på vanlig norsk betyr at han kun spilte på de aller beste starthendene og som regel kastet seg før felleskortene kom på bordet. Nå er han kjent som den mest aggressive av de aggressive og spiller nesten hva som helst. Det gjør ham vanskelig å spille mot, for motspillerne kan aldri vite hva han har på hånden.

- Nybegynnere fatter ikke at dårlige kort kan vinne, og tror at essepar vinner uansett. Men etter hvert som jeg lærte mer, forstod jeg at det var en kombinasjon som lønte seg. Når det er mange med i potten, og du har dårligst hånd, er du som regel best fordi du har så mange outs. Og treffer du lave kort i floppen, eller varianter som ingen andre har, får du gjerne ekstra bra betalt, forklarer pokertalentet.

Løs stil
Han ler. Fordi:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nå er jeg altfor løs. Nå klarer jeg ikke engang å spille i timannslag.

- Hvem er den verste motspilleren du kan møte?

- Det må være Patrik Antonius. Men nå har jeg en «edge» på ham også, smiler Mike.

- Hvem liker du å møte?

- Favorittmotstanderen min akkurat nå er en mangemillionær fra Australia som nettopp har lært seg poker.

Mike har som nevnt spesialisert seg på No Limit, en variant av Texas Hold ’Em der det ikke ligger noen begrensninger på hvor mye man kan satse. Den andre varianten av Texas Hold ’Em kalles Limit, og her er det som navnet antyder begrensninger på hvor mye man kan satse.

Startet med 20 dollar
Også i Limit Hold ’Em har Norge spillere helt i verdenstoppen. Nærmere bestemt tre. En av disse tre er en 24 år gammel tidligere mattestudent, som også er en god venn av «Mike».

- Jeg dominerer ikke Limit på samme måte som Mike dominerer No Limit. Men jeg er vel en av tre nordmenn som kan sies å dominere Limit-pokeren, sier 24-åringen til TV 2 Nettavisen, som også vil være anonym. Ikke av hensyn til skattemyndighetene, men av hensyn til familen.

Vi holder oss til «Rounders» og kaller ham «Lester». Han startet å spille poker på Internett vinteren 2003. Da satte han inn 20 dollar hos et pokerselskap.

- Jeg har vært dollarmillionær og blakk sikkert fem ganger, forteller 24-åringen åpenhjertig, før han legger til at «blakk» i denne sammenhengen betyr tom på spillkontoen. Han har både penger i banken og eier egen leilighet, så uansett hvordan det går med pokeren er han på forholdsvis trygg økonomisk grunn.

Det er lett å være forutinntatt når man skal intervjue to gutter i begynnelsen av 20-årene som har tjent millioner av kroner på poker og som kanskje aldri har hatt en skikkelig jobb. Jeg visste ikke så mye om disse norske pokerstjernene før jeg traff dem, men jeg skal innrømme at jeg ble litt overrasket.

Jeg lette etter stjernenykker - eller egentlig en hvilken som helst form for nykker - men fant ingenting. Jeg lette etter arroganse, men fant ikke det heller. Det eneste jeg fant var to typisk norske gutter med beina godt plantet på jorda. Og et realistisk forhold til det de driver med.

Betaler skatt med glede
Lester ønsker heller ikke å stå fram med navn, men det har ingenting med skattemyndighetene å gjøre. Han betaler skatten sin med glede. Og han mener at alle andre pokerspillere bør gjøre det samme.

- Det er rimelig umoralsk å ikke skatte. Vi må være med på spleiselaget, vi pokerspillere også, fastslår han – og virker 100 prosent oppriktig når han sier det.

Mike og Lester er åpenbart intelligente, det vitner resultatene deres om. De er rolige, de tenker seg godt om før de svarer, og de forstår at de lever i en verden som for Ola og Kari Nordmann virker helt surrealistisk.

Surrealistisk var også den oppturen Lester hadde i fjor høst. Sammen med en kamerat startet han opp en ny konto 1. oktober. I løpet av halvannen måned gikk de fra den ene triumfen til den andre, fra noen få tusenlapper til to millioner dollar.

Det skremte vettet av motstanderne.

I midten av november logget 24-åringen seg på et pokernettverk for å spille, men fant ikke noen som ville stille opp. Så han logget seg på flere pokernettverk. Til slutt satt nordmannen på ti forskjellige steder samtidig – men ingen steder fant han noen som våget å stille opp.

Aldri nervøs
Verdensstjerner som Phil Hellmuth, Gus Hansen, Mike Matusow og Chip Reese skremmer med andre ord ikke den tidligere mattestudenten.

- De er totalt overlegne i turneringer, men jeg spiller flere hender på to måneder enn de gjør på to år, så det skulle bare mangle at jeg ikke slår dem, sier 24-åringen til TV 2 Nettavisen.

- Hellmuth er forresten kjempedårlig. Men det er viden kjent, mener nordmannen.

«Jeg kommer aldri til å sette meg i gjeld»

- Du spiller om store penger. Er du aldri redd?

- Jeg kommer aldri til å sette meg i gjeld. Jeg tenker ikke på pengene uansett, jeg spiller bare for å vinne. Jeg er helt ekstrem på å spille på mitt beste. Selv om det er kjipt å tape, går jeg ikke på tilt (mister ikke hodet, red. anm.). Jeg kan tape 100.000 dollar fire dager på rad, men vil uansett føle meg som den beste spilleren når jeg setter meg ned for å spille dag fem, sier 24-åringen.

I skrivende stund er han god for rundt én million dollar. Og mer vil det nok bli – på både Mike og Lester. Men det blir nok i poker, og ikke på oddsen, som de to ofte har spilt hardt på tidligere.

- I fjor satset vi en halv million kroner på Start hjemme mot Aalesund, da Start tapte 4-5. Da tapte vi 250.000 kroner hver. Nå har jeg kuttet ut oddsspill. Nå spiller jeg bare poker, ler Mike.

Det er kanskje like greit.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.