RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knuste Andy Schleck

Foto: DENIS BALIBOUSE (Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Thomas De Gendt var taktisk smart og utmanøvrerte Andy Schleck i Sveits rundt.

Den lengste etappen av Sveits rundt ble en hard affære. Det endelige bruddet ble ikke etablert før etter åtte mil, og ble også det avgjørende.

Blant de 17 offensive rytterne var Andy Schleck, og med målgang etter en hard stigning var han den store favoritten.

Men den 24 år gamle belgieren Thomas De Gendt ville det annerledes. Med tre mann i bruddet satt hans Vacansoleil-lag i en god posisjon, og de støtet på tur før den siste stigningen. Det endte med at De Gendt fikk en ledelse på over ett minutt i bunnen av bakken.

Da Andy Schleck støtet midtveis i den sju kilometer lange stigningen var det for seint. De Gendt hadde fått en altfor stor ledelse, og Schleck virker å slite med formen kort tid før Tour de France.

Les fyldig referat fra etappen nederst i denne artikkelen!

- Jeg trodde han (Schleck, vår anm.) ville ta meg på de siste kilometerne. Men jeg kjørte full gass og prøvde å bli værende i ledelsen. Kilometerne gikk veldig seint på slutten, men jeg jobbet hardt, kunne en glad vinner fortelle etter målgang.

- Rittet startet raskt, hvor fant du de ekstra kreftene på slutten?

- Jeg var rolig i feltet i starten, til det første bruddet ble hentet. Deretter prøvde jeg å gå i det andre bruddet. Da vi fikk åtte minutter hadde jeg troen på at det kunne holde. Jeg er glad det gikk bra, avslutter vinneren.

Seieren ble De Gendts tredje for sesongen, etter en etappe i Paris-Nice (pluss to dager i ledertrøyen) og en etappe i Circuit de Lorraine.

Besøk vårt forum!

Cunego med full kontroll
Blant favorittene skjedde det ikke det helt store. Det ble tidlig klart at bruddet ville holde helt inn. Derfor ble det en forholdsvis rolig dag på jobben for rittets sammenlagtleder Damiano Cunego.

Alle de best plasserte rytterne kom sammen inn til mål, men unntak av Jacob Fuglesang som tok noen få sekunder, mens Laurens Ten Dam tapte litt tid til de beste, og datt ned to plasser i sammendraget.

Han mistet også klatretrøya til Andy Schleck.

Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen markerte seg ikke på etappen.

Rittet fortsetter lørdag.

Resultater
1 Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) 5.38.42
2 Andy Schleck (Leopard Trek) +35
3 Jose Joaquin Rojas (Movistar) +48
4 Christian Vandevelde (Team Garmin-Cervelo) +51
5 Alberto Losada (Katjusja) +54
6 Sergey Lagutin (Vacansoleil-DCM) +1.33
7 Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto) +1.34
8 Marco Marcato (Vacansoleil-DCM) +2.30
9 George Hincapie (BMC Racing Team) samme tid
10 Manuele Boaro (Saxo Bank Sungard) st
(..)
54 Kurt Asle Arvesen (Sky) +9.19
140 Thor Hushovd (Team Garmin-Cervelo) +24.26

Sammenlagt
1 Damiano Cunego (Lampre-ISD) 27.09.49
2 Bauke Mollema (Rabobank) +1.23
3 Steven Kruijswijk (Rabobank) +1.36
4 Fränk Schleck (Leopard Trek) +1.41
5 Levi Leipheimer (Team RadioShack) +1.59
6 Jakob Fuglsang (Leopard Trek) +2.38
7 Mathias Frank (BMC Racing Team) +3.10
8 Laurens Ten Dam (Rabobank) samme tid
9 Giampaolo Caruso (Ita) Katusha Team +3.11
10 Tejay Van Garderen (HTC-Highroad) +3.22
(..)
68 Kurt Asle Arvesen (Sky) +53.43
108 Thor Hushovd (Team Garmin-Cervelo) + 1.16.55

Slik gikk det til
Rytterne skulle fredag sykle 228,8 kilometer fra hovedstaden i Lichtenstein, Vaduz, til østerrikske Serfaus. Etappen var den klart lengste i årets Sveits rundt. Underveis møtte rytterne en knallhard utfordring i form av Flüelapass på hele 2383 meter over havet. Avslutningen var også tøff, men en stigning på 7,2 kilometer med sju prosent i gjennomsnitt opp til målgang i Serfaus.

Det første bruddet på etappen var stort, og fikk gå etter 33 kilometer. Dessverre for utbryterne var Branislau Samoilau (Movistar) i gruppen. Damiano Cunegos Lampre var ikke interessert i å slippe hvitrusseren inn i kampen om en god sammenlagtplassering. Han lå på 16. plass, 7.50 bak Cunego før etappen.

Da utbryterne bare hadde 30 sekunder på feltet slapp Samoilau seg tilbake, men da var avstanden så liten at mengder av ryttere angrep. Det førte til et voldsomt tempo som varte helt til åtte mil av etappen var passert.

Da kom endelig en gruppe seg løs igjen: Manuele Boaro (Saxo Bank), Jan Bakelants (Omega Pharma), George Hincapie (BMC), Christian Vandevelde (Garmin), Alberto Losada og Luca Paolini (Katjusja), José Ivan Gutierrez, Angel Madrazo og Jose Joaquin Rojas (Movistar), Enrico Gasparotto (Astana), Javier Aramendia (Euskaltel), Dries Devenyns (Quick Step), Thomas De Gendt, Sergey Lagutin og Marco Marcato (Vacansoleil) og Andreas Dietziker (NetApp).

I tillegg støtet Andy Schleck (Lepoard Trek) seg opp solo, og ble utbryter nummer 17. Jan Bakelants var den best plasserte i sammendraget i bruddet, 9:53 bak Cunego.

Schleck ble førstemann opp til toppen av Flüelapass, og tok 20 klatrepoeng. Vande Velde og Bakelants fulgte deretter med 15 og 10 poeng. Avstanden til feltet var 7.45 over toppen.

Yngstebror Schleck var også førstemann over dagens andre stigning, Norbertshöhe. Avstanden var rett over seks minutter til feltet.

Inn mot den siste stigningen stakk De Gendt fra resten av utbryterne. Vacansoleil var tydelig opptatt av at gruppen ikke skulle komme samlet inn til den siste stigningen, for å servere Andy Schleck etappen.

I bunnen av den siste bakken hadde unge de Gendt over ett minutt på sine tidligere bruddkamerater. Samarbeidet i gruppa bak var ikke spesielt godt de siste kilometerne inn mot bakken.

Med åtte kilometer til mål rykket Andy Schleck fra resten av utbryterne, mens Jan Bakelants prøvde å følge. De Gendt ledet på det tidspunktet med rundt 40 sekunder.

Bak i hovedfeltet gikk det relativt jevnt, selv om ryttere som Tom Danielson (Garmin-Cervélo) og Giampaolo Caruso (Katjusja) støtet.

Med knappe seks kilometer igjen til mål, og to kilometer igjen til toppen, hadde fremdeles De Gendt omtrent 40 sekunders ledelse på Andy Schleck. Dermed hadde han helt klart et berettiget håp om å holde unna.

Håpet ble ytterligere styrket på toppen av stigningen, med 3,5 kilometer igjen til mål. Da ledet unge De Gendt med 37 sekunder på den ikke fult så unge Andy Schleck.

I hovedfeltet støtet den unge etappevinneren fra torsdagens etappe, Steven Kruijsvijk fra gruppen med favorittene. Rabobank-rytteren fikk en hyggelig ledelse på favorittene, i selskap med Tom Danielson og Mathias Frank (BMC).

Dessverre for den nederlenderen kjørte Leopard Trek hardt i gruppen bak, før Levi Leipheimer tok initiativ og kjørte inn resten.

Samtidig vant Thomas De Gendt årets tredje seier. Meget godt kjørt av den 24 år gamle belgieren, som til slutt vant med 34 sekunder på Andy Schleck.

I favorittgruppen ble det litt støting på flatene inn mot mål, men det var kun Jacob Fuglesang som kom løs. Han fikk en håndfull sekunder på resten i mål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere