DRAMMEN (Nettavisen): Atter en gang, for tredje år på rad, setter Nettavisen seg ned med Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen. Etter nok et jubelår og seriegull nummer to på rad, mottar Kjetil Knutsen sin tredje årets trener-pris av Nettavisen.
Les også: Knutsen signerte ny Glimt-kontrakt
På et hotell i Drammen, dagen før Bodø/Glimt satt kursen mot Mjøndalen og Consto Arena, der de igjen kunne feire at et seriegull ble sikret på fremmed gress, har Knutsen satt av en halvtime for å ta i mot det synlige beviset på at han er kåret til årets trener.
Samtidig tar han seg tid til å reflektere og oppsummere sesongen.
Et på mange måter turbulent og innholdsrikt år for Glimt og Knutsen selv, men bergenseren gir ikke uttrykk for at han på noe som helst vis er preget. Han møter oss med sin sedvanlige vennlige tone og en stoisk ro, til tross for at det de siste månedene har kokt både på og utenfor banen.
- Det sitter alltid en jævel på skulderen din og forteller deg om det er synd på deg eller om du har det tøft. Det er veldig viktig at det ikke er han som vinner hvordan dagen skal bli, innleder Knutsen samtalen i et lunt hjørne i lobbyen på Ambassadeur hotell.
Les også: Disse vinner Nettavisen-prisen 2021
Dagen før praten med Nettavisen har Glimt-laget lagt bak seg en intens uke. Gullfeiringen ble satt på vent etter en enorm skuffelse hjemme mot Brann på Aspmyra i den nest siste serierunden.
Få dager senere ventet en lang tur-retur-reise til Ukraina, der laget fikk med seg et uavgjortresultat mot Zorya Luhansk.

Glimt-sjefen trodde Milan skulle ta dem godt imot. Det som i stedet møtte, fikk han til å reagere: - Jeg ble oppgitt
Det ene poenget sørget for at laget endte på andre plass i sin Conference League-gruppe bak Roma. Med det venter sluttspillkamper mot Celtic allerede i slutten av februar.
Knutsen er totalt ærlig på at tanker, vonde som gode, er viktig å reflektere over.
- Jeg tror alle kjemper litt med det innimellom, men så er forskjellen at vi i Bodø/Glimt kanskje prater om det. Jeg tror at bare gjennom å prate om det så får man redskapene til å håndtere ting. Det har vi gjort over veldig lang tid, forklarer 53-åringen.
Knutsen har selv vært en av de viktigste faktorene for det han selv omtaler som Bodø/Glimt-kulturen. Et åpent og inkluderende miljø der det har blitt lagt vekt på å bygge noe som har gjort at alle i klubben etter hvert har fått de beste forutsetningene til å prestere maksimalt.
- Vi har et kjempegodt utgangspunkt og jeg ville ikke byttet det med noen, sier Knutsen om grunnlaget som er lagt på Aspmyra de siste årene.
Turbulent start på året: - Vi brukte tid
I et forsøk på å oppsummere en innholdsrik sesong ber vi Knutsen se tilbake på året som har vært - til starten av 2021.
En historisk 2020-sesong var et tilbakelagt kapittel. Bodø/Glimt hadde trollbundet hele Fotball-Norge. Eliteserien ble vunnet i utklassingsstil 19 poeng foran Molde.
Fasiten; 81 poeng, 103 scorede mål og pluss 71 i målforskjell gjorde at eksperter og publikum måtte gni seg i øynene.
Likevel var det usikkerhet knyttet til laget inn i 2021.
Sommeren før hadde allerede Jens Petter Hauge forsvunnet til AC Milan etter blant annet en praktkamp på San Siro i Italia. Philip Zinckernagels kontrakt gikk ut ved årsskiftet og dansken skrev tidlig under for engelske Watford. Med den tekniske dansken hadde plutselig 45 nye målpoeng forsvunnet fra 2020-sesongen.
Men fremdeles var storscorer Kasper Junker under kontrakt med klubben.
Enn så lenge.
27 mål og 15 målgivende pasninger noterte den 27 år gamle dansken seg for i jubelsesongen. Glimt visste hva de hadde og gjorde sitt for å beholde spissen også inn i 2021, men til slutt smalt det på et hotell i Spania.
Junker valgte å forlate resten av troppen i Marbella, der Glimt befant seg på en allerede kontroversiell treningsleir. Tiden begynte å renne ut med tanke på å få til en overgang før overgangsvinduet stengte. Dansken ville til Japan og tok nå drastiske grep for å tvinge gjennom en overgang.
- Hvordan opplevde du innledningen på dette året, med blant annet den turbulente overgangssaken med Kasper Junker, som dere fikk i fanget?
- Jeg føler vi brukte litt tid, sier Knutsen om perioden.
Han utdyper at han var komfortabel med hvordan de gikk inn i sesongen. At Junker var en del av troppen etter at Hauge og Zinckernagel hadde dratt gjorde Knutsen rolig.
- Det var egentlig én spiller som hadde forsvunnet som vi måtte kompensere for, og det var Philip Zinckernagel. Sånn så jeg på det på det tidspunktet. Egentlig var alle andre der, men så brukte vi ganske lang tid på spillerlogistikken og finne typene som passet inn i vår gruppe. Kvaliteten og alt skal jo passe. Etter hvert synes jeg ting så ganske bra ut, forklarer han.
- Så oppstod denne Kasper-saken. Som ansatt i klubben er jeg trener for spillerne og kommuniserte med Kasper hele veien i den prosessen. Jeg sa til han når vi kom dit det kom, at det kunne være smart å slippe inn litt oksygen. Det er jo en god historie, men hvis vi bare ser alt som har blitt gjort feil så blir det en dårlig historie, sier Knutsen.
Bergenseren er tidlig ute med å påpeke at Junker kom til Glimt uten å ha fått til veldig mye i sin karriere frem til da.
- Så kommer han til Glimt, blir toppscorer og var helt vanvittig god. Helt ærlig, og oppriktig fra hele mitt hjerte, så var jeg utrolig glad for at han fikk oppleve det som var hans drøm ved å reise til Asia, sier han om dansken.
Til tross for en kaotisk periode ble Junker til slutt solgt for en god sum penger til japanske Urawa Red Diamonds.
- Bruker lite tid og energi på ting jeg ikke kan gjøre noe med
I Bodø hadde Knutsen og resten av det sportslige apparatet allerede vært proaktive. Over én måned tidligere signerte klubben Erik Botheim.
Oslo-gutten hadde den ene dagen fått terminert kontrakten i Rosenborg, før han den neste var på plass i Bodø og signerte en toårskontrakt.
- Vi hadde allerede Botheim på plass her og jeg er skrudd veldig enkelt sammen. Jeg bruker veldig lite energi og tid på ting jeg ikke kan gjøre noe med. Da jobbet vi med de spissene vi hadde for å få maks ut av de. Sånn jobber vi og jeg tror ikke det er så veldig annerledes fra så mange andre. Ting ordner seg alltid, i hvert fall hvis man alltid gjør sitt ytterste, forklarer Knutsen.
Fasit for Botheim ble 15 mål på 30 kamper i Eliteserien, samt flere nettkjenninger i Europa for seriemesteren.
En ny suksesshistorie er et faktum.
Knutsen er kanskje ikke alene om å ha et «enkelt» fokus i sin jobb som trener, men mannen fra Arna virker å få alle brikkene til å falle på plass nærmest umiddelbart.
- Er det din beste egenskap som trener?
- Det er en av de. Jeg føler selv at jeg er en lagspiller og vet selv hva som er mine styrker og svakheter, sier han.
Deretter retter han fokuset vekk fra seg selv.
- Det å ha dyktige folk med seg som man stoler på og tar plass. Å være en leder som gir plass til andre som står deg nært for at de også skal være på sitt beste og utvikle seg, der er jeg veldig lite opptatt av meg selv. Jeg er opptatt av at vi skal ha komplementære ferdigheter akkurat slik et lag har for å få ut potensialet i gruppen, forklarer Knutsen og trekker frem sin «indre flamme».
- Jeg jobber hardt med tydelige meninger. Det er jo det viktigste her, man må være en fagmann ellers er man helt sjanseløs. Jeg er utdannet leder, man kan være en god pedagog, men om man ikke kan faget... det er kombinasjonen som er viktig.
Møtet med Mourinho: - Heldigvis er vi forskjellige
Av mange store sportslige oppturer denne sesongen kom kanskje den aller største 21. oktober. I et iskaldt Bodø kom manager-stjernen Jose Mourinho på besøk med sitt Roma. Den italienske hovedstadsklubben ble regelrett rundspilt og ydmyket av Bodø/Glimt.
6-1-resultatet står som en skamplett i Romas historie.
Med sin sedvanlige stil stjal Mourinho mye av oppmerksomheten både før og etter kampen.
- Hvordan opplevde du møtene med Jose Mourinho og hans «mind games»?
- Det er utrolig fascinerende. Alle må jo respektere Mourinho for den han er og resultatene han har levert. Så tror jeg at det er så mye mer i han enn det spillet som foregår. Veldig mye av det er for å verne spillerne, så han bruker hele spekteret med tanke på det. Så har fotballen utviklet seg og det er en gang slik at «the special one», ja er han det fortsatt?, spør Knutsen undrende.
Han spør fordi han virker oppriktig nysgjerrig.
Har 58-åringen den samme gløden som tidligere eller er det noe som har endret seg hos den tidligere Chelsea, Manchester United- og Tottenham-manageren.
- Å være sulten nok til å hele tiden følge med i utviklingen i fotballen er i seg selv veldig krevende. For meg utøver han ledelse på en annen måte enn det jeg ville gjort. Helt ærlig så ønsker jeg å opptre, også overfor dere i media, på en ærlig måte. Det er for meg nummer én.
- Si ting som de er. Om vi ikke har vært så gode i en kamp, så må vi ikke prøve å fortelle oppegående mennesker noe annet enn det de faktisk ser. Å pakke det inn i en haug med lureri og spill, det hadde ikke jeg klart over tid. Det er mer fascinerende å observere det, men det er ikke noe jeg blir tiltrukket av, sier Knutsen om trenerkollegaen.
Glimt-treneren sikter blant annet til uttalelser Roma-treneren kom med etter kampen på Aspmyra. Mourinho sa til Nettavisen at han «overvurderte egne spillere» og at han «hadde en signifikant kvalitetsforskjell mellom en del av spillergruppen og den andre».
- Hvis jeg kunne spilt med de samme elleve hele tiden, ville jeg gjort det, sa Mourinho og la også skyld på både vær og kunstgressunderlag, før han slaktet kvaliteten på en del av sine egne spillere.
- Denne stallen har begrensninger. Vi har 13 spillere som representerer ett lag. De andre er på et annet nivå, sa Mourinho etter kampen.
LES OGSÅ: Mourinho og Roma rundspilt av Bodø/Glimt: - Ydmykelsen er total
- Hva tenkte du om uttalelsene hans etter dere hadde slått de 6-1?
- For å være helt ærlig så synes jeg han hev spillerne sine under bussen på en måte jeg ikke ville gjort.
Knutsen reagerte også på at portugiseren i etterkant av uavgjortoppgjøret på Stadio Olimpico brukte to mulige straffeavgjørelser som en bortforklaring på at det ble poengdeling.
- Jeg så jo kampen om igjen og jeg hadde ikke sett situasjonene der og da. Han har jo helt rett i noe. Det var ett straffespark, men det andre var ikke noe straffespark. Han nevner ikke at de fikk et mål som skulle vært annullert for offside. Så tror jeg mange biter på det fortsatt, men så tror jeg også at om du prøver på det lenge nok så blir du avslørt. Da er det en rekyl som kommer tilbake igjen og da er du i trøbbel, sier Knutsen tydelig.
Han fortsetter:
- Jeg tror mye mer på åpenhet, ærlighet og slike verdier. Så respekterer jeg at han kommer fra en annen kultur enn meg. Heldigvis er vi forskjellige.
- Det liker jeg best ved jobben
Etter nedsablingen av italienerne på Aspmyra fikk naturlig nok også Glimts spillere og trener mye oppmerksomhet. Han sier selv at han er opptatt av teamet og ikke seg selv som person, men etter Roma-kampene ble det etter hvert nærmest uunngåelig.
- Hvordan opplever du en sånn periode med ekstra mye fokus på deg?
- Av alt jeg holder på med er det jeg liker best med jobben å være sammen med teamet mitt, gå i garderoben, ut på feltet med spillerne og arbeidet inn mot kampen. Så er det noen andre sider ved den rollen jeg har som jeg må være ærlig på at jeg ikke liker så godt, sier Knutsen og sikter til medias etter hvert intense fokus.
Han innrømmer at det i det siste har blitt for mye prat i media.
- Men jeg har lært meg at det faktisk er en viktig del av jobben. Du kan jo ikke si at man ikke liker den delen, man må bare ta den med seg og gjøre det beste ut av det. Jeg er veldig lite glad i når det blir for mye personfokusering, og spesielt på meg. Jeg synes det har vært veldig mye, men igjen så leser jeg ikke noe av det. Jeg har ikke behov for det, men hvis jeg kunne velge helt fritt fra øverste hylle, så kunne jeg tatt vekk alt, sier han.
Knutsen trekker frem situasjonen til treneren som har ansvaret for den kriserammede klubben fra hans egen hjemby. OBOS-klare Brann.
- For å si det sånn, jeg skjønner Eirik Horneland når han sier at det passer han veldig godt å være assistent. Da slipper han den delen han liker minst. Jeg forstår det, sier han om Brann-treneren som egentlig ønsket å være assistent.
Knutsen på sin side kom til Bodø fra bydelsklubben Åsane i Bergen. I 2016 måtte Glimt-treneren gå fra jobben som trener i hjembyens «nummer to-klubb». I 2017 ble han en del av Glimt, før han i 2018 ble ansatt som klubbens hovedtrener. Senere kom også hans gode venn Morten Kalvenes til Bodø og ble en del av trenerteamet.
- Så du for deg denne reisen med Bodø/Glimt da du første gang tok turen opp dit?
- Nei, det gjorde jeg ikke. I 2017 følte jeg at det var viktig for meg å komme opp til Bodø og få et tydelig ansvar for ting. Jeg fikk et veldig stort ansvar. Jeg gjorde mye av de samme tingene i 2018 som i 2017, den store forskjellen var at jeg måtte være mer tydelig i media, forklarer han om de første årene.
Knutsen sier tydelig at han er «en prosess-mann» som har lagt alt som har med resultater litt bort, for å finne sin egen måte å jobbe på.
- Det passer veldig bra til min personlighet. Drømme gjør vi alle, akkurat som vi har demoner, så har vi drømmer. Og heldigvis for det. Inngangen til 2018 var at vi skulle gå i en ny retning. 2019 var utrolig artig fordi vi skulle være uredde i tilnærmingen, ha høyt press og angripe med mye folk.
- Det passet gruppen veldig bra fordi vi hadde mange unge spillere som tålte mye og tøff trening. Så ble vi nummer to etter å ha blitt tippet fra nummer ti til nederst. Jeg er stolt over mye av den fotballen vi stod for i 2019 med en offensiv tilnærming, sier han.
Fra triumf til triumf
Etter den imponerende sølvmedaljen i 2019 har ikke de gulkledde fra Nordland sett seg tilbake.
Etter vanvittige offensive scoringsrekorder i fjor, har 2021 vist en ny side av Glimt-laget. 71 plussmål har blitt til 34, 103 scoringer har blitt til 59. Men laget har til tider sett enda mer solid ut defensivt og har sluppet inn syv mål mindre enn sesongen før.
I tillegg har Glimt tatt seg videre fra et europeisk gruppespill på første forsøk.
- Hva har imponert deg mest med denne sesongen?
- Stabiliteten og soliditeten. Vi har sluppet inn 25 mål. Vi har hele tiden klart å utvikle sider av spillet vårt. Det defensive er en stor del av fotballen selv om vi er et veldig offensivt lag. Det gjør at vi får mange flere gunstige situasjoner i det offensive spillet. Det er slik jeg ser på det.
- Jeg er utrolig imponert over at vi har gått den veien. Det var mange som lo av Bodø/Glimt i 2019. Vi vant 4-3, 5-4 og 3-2. Det viser i hvert fall det vi har stått for. Spillerne lærer underveis, sier Knutsen.
Han trekker frem forsvarsspillerne Marius Lode og Marius Høibråten som to konkrete eksempler.
- Poenget er at gjennom måten vi spiller på erfarer de risiko opp mot balansespill. Jeg er imponert over at læringsprosessen fortsetter. Det har jeg egentlig visst, men det betyr at man må ha spillere som er sultne på læring.
Sammen med trenerteamet og det sportslige apparatet er Knutsen opptatt av å hele tiden opprettholde dynamikken i gruppen. Han sier at det å vurdere når man skal gjøre utskiftninger og når man skal få inn noe nytt er en viktig, men komplisert del av jobben.
- Da Amahl Pellegrino kom inn så trengte vi noe nytt. Sånn er det i en prestasjonsgruppe, hvis den blir for statisk så tror jeg ikke man oppdager raskt nok når det «peaker».
Må erstatte viktige brikker: - Synes det er noe spennende i det
I løpet av året har Bodø/Glimt fått frem flere landslagsspillere. Island, Russland og Norge har alle inneholdt innslag fra Glimts suksess denne sesongen.
- Jeg er utrolig stolt over at vi har bevist at man kan bli landslagsspiller i Bodø/Glimt. Det er mange som har fått smake på landslag, sier Knutsen som allerede har startet tankeprosessen rundt hva som kan forbedres i fremtiden.
- Hvor ser du størst forbedringspotensial i laget akkurat nå?
- Det som foregår på den siste tredjedelen. Vi brukte tid med Philip og Jens Petter i sin tid, men vi hadde bra kontinuitet og utvikling. Mye av de som er vanskeligst i fotball foregår på den siste tredjedelen. Gjennombruddskraft og at bevegelser kobler seg på andre bevegelser, forklarer treneren som nå får enda flere utfordringer i fanget før neste sesong.
Fredrik Bjørkan har allerede signert for tyske Hertha Berlin.
Kaptein og midtbanestjerne Patrick Berg forsvinner også snart. Han er enig med franske RC Lens om en overgang, ifølge Nettavisens opplysninger. Bodø/Glimt har akseptert et bud fra Ligue 1-klubben.
- Hvordan erstatter man de to?
- Det er gode spørsmål. Nå er jo Fredrik borte, mens Patrick er Glimt-spiller. Så det er forskjell på dem. Jeg er veldig glad for at Fredrik tok steget nå og ikke for to år siden. Han skal ut i en verden der man må være robust nok til å stå i den og det er litt hardere enn det som er i vårt miljø. Jeg tror timingen er veldig god, klubben virker veldig fornuftig. Så må han håndtere den verdenen, sier Knutsen om venstrebacken.
Lovordene sitter løst om Bjørkan.
- Det har vært fantastisk å være med han, jeg føler jeg har vært med han fra gutt til mann. Det har vært utrolig gøy å få være med på en sånn reise. Jeg tror backer er det vanskeligste å erstatte i Bodø/Glimt og spesielt av det kaliberet. Han er kraftfull og flink til å skape ubalanse alene, i tillegg er han sinnssykt flink til å lese rommene der de er.
Knutsen sier det blir en stor jobb å erstatte Bjørkan, men at det også er noe som trigger han.
- Jeg synes det er noe spennende i det også. Det er noe vi har jobbet med over tid, sier Knutsen om arbeidet med å erstatte backen.
Om midtbanegeneral Berg er ikke treneren like snakkesalig. Knutsen antyder uansett at han ikke er bekymret for Glimt når dagen der Berg eventuelt forsvinner kommer.
- Patrick kan jeg heller svare på den dagen han går ut, men de kampene han ikke har spilt så har vi allerede en Elias Hagen som begynner å levere på et ganske høyt nivå. Det er den perfekte reisen i Bodø/Glimt. At man er inne og kjenner på det før det plutselig blir din tur. Der er vi litt mer nakne på venstrebacken.
Om Rosenborgs flørt: - Tror klubben likte det dårligere enn meg
Praten flyter lett når Knutsen snakker om Bodø/Glimt og spillerne han har blitt så glad i. Vi må imidlertid inn på temaet som har vært en av høstens store snakkiser i norsk fotball.
I sommer gikk Rosenborgs til tider frittalende styreleder, Ivar Koteng, ut i pressen med en klar melding i forbindelse med trøndernes trenerjakt.
- Han er selvfølgelig på lista. Han er en dyktig og interessant trener, sa Koteng.
Mannen han snakket om var selvfølgelig Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen.
Etter hvert ble frieriene enda tydeligere. Koteng snakket åpent om Glimts suksesstrener direkte på TV. Senere ble det bekreftet at Rosenborg hadde tatt kontakt med Glimt om Knutsen. Trønderne var definitivt på jakt.
- Hvilke tanker gjorde du deg da Rosenborgs styreleder så klart og tydelig gikk ut i media og sa at de ville ha deg som klubbens nye trener?
- Jeg kunne nok sikkert...sier Knutsen og drar litt på ordene.
Etter en liten kunstpause fortsetter han:
- Det er nå rart med det, man velger sin strategi. Hvordan jeg har lært Ivar Koteng å kjenne, så er han en som kaller en spade for en spade. Jeg tror klubben (Bodø/Glimt) likte det dårligere enn meg. Det er en del av fotballen og veldig normalt når man gjør det bra at både trenere, ledere og spillere kan bli attraktive for andre, fortsetter hovedpersonen.
Han forklarer at klubben etter hvert har blitt ganske gode på å håndtere interesse fra andre klubber og at det er noe de har bevist tidligere.
- At andre synes det vi gjør i Bodø/Glimt er bra må vi egentlig synes er veldig hyggelig. Så påvirker ikke det noe i min prosess overhodet. Jeg er veldig tydelig på at den skal være min og ikke andre sin. Jeg skal ta valget ut i fra det som er riktig for meg, ikke styrt av for mange som alltid vil påvirke deg, sier Knutsen om sin egen fremtid.
Flere kilder opplyste til Nettavisen at Knutsen allerede for en god stund siden takket pent nei til å bli ny trener for Rosenborg. Senere har trønderne gått videre og ansatt Kjetil Rekdal som klubbens nye sjef. Før det var de et styrevedtak unna å gå for serberen Milos Milojevic, etter at Rosenborg-ledelsen fikk den daværende Hammarby-treneren til å fly til Trondheim.
Knutsen på sin side holder seg rolig når han snakker med Nettavisen om spekulasjonene som har knyttet han til RBK. 53-åringen utstråler på mange måter at han ikke bruker noe energi på Lerkendal-klubben.
Avgjørelsen virker i hans hode allerede å være fattet, han fortsetter jobben i Bodø/Glimt, men av respekt for seg selv og omgivelsene rundt, har Knutsen ventet med å kommunisere ut hva han selv skal gjøre videre til timingen er riktig.
Først og fremst for seg selv og sine nærmeste.
- Jeg føler meg veldig privilegert som får holde på med som jeg synes er aller gøyest. Jeg får gjøre det i en rolle i fotballen der jeg synes jeg er best, så er jeg likevel laget sånn at jeg kan ha det veldig godt i livet om jeg gjør noe annet også.
- Jeg tror veien videre kommer til å bli veldig bra. Nå er jeg i en situasjon hvor jeg kan fortsette med det jeg liker best. Så er det bare å forankre den avgjørelsen i seg selv og overfor omgivelsene. Det må være et ærlig valg. Det synes jeg alle fortjener og det er viktig for meg.
Så hva drømmer han egentlig om. Fotballtreneren som har vært arkitekten bak fotball-mirakelet nord for polarsirkelen.
Vil han bli der han er, vil han flytte hjem eller vil han ta fatt på et helt nytt eventyr et helt annet sted, kanskje også utenfor Norges grenser.
- Det er ikke en drøm. Først og fremst må jeg si at jeg brenner veldig for norsk fotball. Å utvikle den synes jeg er utrolig givende. Så må det være riktig klubb, timing og anledning for at det (utlandet red.anm) en eller annen gang kan vurderes. Det er det jeg tenker om det, avslutter Knutsen.