Sesongens suverene verdenscupvinner Ryoyu Kobayashi (22) vant som han ville under skihoppernes verdenscupavslutning i Planica søndag.

22-åringen har fulgt opp de mange triumfene også i skiflygingsrennene på tampen av sesongen. I den slovenske gigantbakken avsluttet han med stil. Han vant 13. renn totalt og sikret seg også triumf i skiflygingscupen.

Kobayashi ledet klart etter et førstehopp som endte veldig nær verdensrekorden til Stefan Kraft fra Vikersund i 2017.

Japaneren leverte da et monstersvev på 252 meter. Med det satte han ny bakkererekord og var bare halvannen meter bak verdensrekorden.

Forholdene ble en del tyngre i finalen, og med lavere fart i tilløpet ble det ikke flere rekordlengder på verdens ypperste hoppelite.

Kobayashi var likevel suveren også der og landet på 230,5 meter.

Slovenias Domen Prevc tok andreplassen i rennet med hopp på 239,5 meter og 222,5 meter. Tysklands Markus Eisenbichler sikret seg tredjeplassen.

Johann André Forfang ble beste nordmann på en åttendeeplass. Han hoppet 225 meter i den første omgangen, der han ikke var helt heldig med oppdriften, sammenlignet med en del andre topphoppere.

Tromsø-skihopperen fløy ned til 223,5 meter i finalen. Med et avanserte han én plass fra posisjonen han hadde halvveis.

- Andrehoppet er greit. Det er ikke toppnivået mitt, men jeg må si meg fornøyd med dagen i dag, sier Forfang til NRK.

Monsterhopp

Kobayashi ledet den slovenske gigantbakken klart etter det enorme førstehoppet sitt. Det skilte tolv poeng ned til hjemmehåpet Domen Prevc, som hoppet i litt mindre fordelaktige vindforhold.

- Det var et helt vanvittig hopp. Jeg sitter her og skriker i sofaen, beskriver NRKs hoppeksepert Anders Jacobsen om Kobayashis prestasjon i første omgang.

- Jeg lurer på hva han tenker når han flyr nedover der og er tolv meter over bakken. Det er råskap. Ingeting bremser over kulen, og han har helt flate ski, fortsetter Jacobsen.

Beskjedne norske plasseringer

Robert Johansson under noe mer fordelaktige forhold enn Forfang i første omgang. Hans førstesvev på 226,5 meter holdt likevel bare til en 16.-plass halvveis.

I finaleomgangen landet Søre Ål-hopperen på 211,5 meter og holdt på den samme plasseringen.

Halvor Egner Granerud ble nummer 28 etter to svev som landet på henholdsvis 194,5 og 216 meter.

Tre hoppere var hele beholdningen for de norskes del i det som var sesongens aller siste verdenscuprenn.