Los Angeles / Oslo / Bangkok (Nettavisen): Basketballegenden Kobe Bryant (41) omkom i en helikopterulykke søndag i Los Angeles. Bryants 13 år gamle datter Gianna var blant de åtte andre om bord. Alle mistet livet.

Det var den amerikanske nyhetsgiganten TMZ som var først ute med nyheten om den grusomme ulykken.

Les også: Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj

Ulykken fant sted klokken 10 lokal tid, altså rundt klokken 19 norsk tid. Ifølge rapporten fra Los Angeles Times skal det ha vært tåkelagt i området da helikopteret styrtet, og siden tok fyr.

Politisjef Daryl Osby ved Los Angeles Country brannvesen forklarte i en pressekonferansen at de hadde store problemer med å slukke brannen da flammene hadde blandet seg med magnesium.

TMZ skriver at Bryant har vært kjent for å ofte fly med helikopter.

- Vil leve i hjertet til byen Los Angeles

Borgermesteren i Los Angeles, Eric Garcetti, formidlet en rekke uttalelser der han omtaler Bryants død.

– Dette er et øyeblikk som gir oss vanskeligheter med å finne ord som uttrykker omfanget av sjokket og sorgen vi alle føler på nå, og jeg har hele Kobes familie i mine bønner i denne uvirkelige tiden, skriver han blant annet.

– LA sørger med Bryant-familien over tapet av Gianna, om omkom sammen med sin far og venner i denne tragedien. Kobe elsket døtrene sine, og denne kjærligheten inspirerte ham til å bli en ekstraordinær forkjemper for kvinner og jenter i idrett, heter det i en twittermelding fra borgermesteren.

Videre heter det i uttalelsen fra Garcetti at Bryant «vil leve i hjertet til byen Los Angeles, og vil bli husket i generasjoner som en av våre aller største helter».

- Ekstraordinær spiller

- NBA-familien er i sorg over det tragiske dødsfallet til Kobe Bryant og hans datter Gianna, sier kommisjonær Adam Silver i Den amerikanske basketballigaen (NBA) i en offisiell uttalelse.

Silver uttaler følgende om Kobe Bryant: «Kobe gjennom 20 år viste oss hva som er mulig, om man blander bemerkelsesverdig talent med en enorm vilje til å vinne».

Videre beskrives han som en av de mest ekstraordinære spillerne sporten har sett, med sine fem NBA-seire, en MVP-pris for ligaens mest verdifulle spiller, 18 All-Star-utvelgelser og to OL-gull.

– Men han vil huskes mest for å ha inspirert mennesker verden rundt til å spille basket og konkurrere etter beste evne. Han var sjenerøs med visdommen han tilegnet seg, og så det som sitt oppdrag å dele det med fremtidige generasjoner basketspillere. Han fikk spesielt mye glede av å dele sin kjærlighet til basket med datteren Gianna, heter det i Silvers uttalelse.

Mange uttrykker sin sorg og medfølelse

Blant basketspillerne som har uttrykt stor sorg, er Bryants tidligere lagkamerat Shaquille O'Neal. På Twitter skriver han at det «ikke finnes ord til å uttrykke smerten jeg føler nå», etter å ha mistet både «min niese Gigi og min bror Kobe».

– Jeg elsker dere. Dere vil bli savnet. Mine kondolanser går til Bryant-familien og familiene til de andre passasjerene om bord, skriver O'Neal, og legger ved flere bilder av ham selv og Bryant.

– Min venn, en legende, ektemann, far, sønn, bror, Oscar-vinner og beste Lakers-spiller noensinne er borte. Det er vanskelig å akseptere. Kobe var en leder for sporten vår, og en mentor for både mannlige og kvinnelige spillere, heter det i en Twitter-melding fra Earvin «Magic» Johnson, som tilbrakte hele sin NBA-karriere i Bryants klubb Los Angeles Lakers, der han nå er deleier.

Stjernerapperen Kanye West har på Twitter lagt ut et bilde av ham selv og Bryant, med teksten «Kobe, vi elsker deg, bror. Vi ber for familien din, og setter pris på livet du levde og all inspirasjonen du ga».

Skuespiller og tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger kaller Bryant «et ikon på banen».

– Jeg ser på meg selv som heldig som har vært vitne til talentet hans og hans store hjerte. Tankene mine er med Bryant-familien på denne utrolige dagen, skriver Schwarzenegger.

Flere andre kulturtopper har under Grammy-utdelingen søndag uttrykt sorg og sjokk.

LES OGSÅ: Idrettsverden i sjokk etter Kobe Bryants dødsfall

Trump og Obama med uttalelser

Både USAs president Donald Trump og tidligere president Barack Obama har uttrykt sin sorg og overraskelse.

– Til tross for at Kobe Bryant var en av tidenes aller beste basketspillere, var han akkurat kommet i gang med livet. Han elsket familien sin så mye, og hadde en så stor lidenskap for framtiden. At også datteren Gianna har gått bort, gjør dette enda mer rystende, tvitrer Trump.

– Kobe var en legende på banen, og hadde akkurat startet det som burde ha vært en minst like spesiell andre fase i livet. Å også miste Gianna er enda mer hjerteskjærende for oss som foreldre, skriver Obama, og legger til at han og kona sender varme tanker til Bryants kone Vanessa og den øvrige familien.

Markeringer i NBA-kamper

Ved oppstart i flere NBA-kamper søndag, lot begge lagene de 24 sekundene på skuddklokka løpe ut med vilje, selv om det førte til at de mistet ballen til det andre laget.

Det ble gjort for å markere Bryants bortgang. I sin tid hos Los Angeles Lakers brukte han nummer 8 og 24 på ryggen.

I forkant av søndagens kamp mellom Houston Rockets og Denver Nuggets i NBA har det blitt avholdt et minutts stillhet for å minne Bryant.

Tyson Chandler, som spilte med Bryant for det amerikanske landslaget, ble filmet gråtende på benken mens kampen pågikk.

En av de største noensinne

Kobe Bryant dannet en av NBAs mest fryktede duoer gjennom tidene med store, sterke Shaquille O'Neal, og sammen vant de tre strake NBA-titler mellom 2000 og 2002. Laget regnes fortsatt som et av tidenes aller beste.

Etter at O'Neal ble byttet videre til Miami Heat ble Bryant igjen for å ha bygge opp Lakers, og i 2009 og 2010 dannet han en ny skummel duo med spanske Pau Gasol, som gikk hele veien og sikret to nye titler for Lakers.

I løpet av sin legendariske karriere ble Bryant valgt ut til å spille i hele 18 All-Star-kamper, ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller i 2008 og sikret seg fire «All-Star MVP»-trofeer.

Kobe Bryant er rangert som en av tidenes beste basketballspillere, og ligger som nummer fire på listen over spillere med flest poeng i løpet av sin karriere. Kun Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone og LeBron James har scoret flere.

Bryant ble draftet inn i NBA i 1996, da han droppet college og tok steget opp som proff fra high school. Han ble draftet av Charlotte Hornets, men så byttet til Los Angeles Lakers, der han spilte hele sin karriere.

Philadelphia-mannen er en av få spillere som har to draktnumre pensjonert for ett og samme lag. Bryant brukte nemlig både nummer 8 og nummer 24 i løpet av sine 20 år i Los Angeles Lakers, ingen av numrene kommer aldri til å bli brukt i fremtiden i Lakers' historie.

Han er også den spilleren med nest flest poeng i én og samme kamp da han vartet opp med 81 poeng mot Toronto Raptors i januar 2006. I sin aller siste kamp, ti år senere, scoret han 60 poeng da Utah Jazz ble slått.

Han rangeres også som en av de mest innflytelsesrike spillerne for det amerikanske landslaget. Han var nemlig med å vinne OL-gull med USA både i Beijing i 2008 og i London i 2012.