Få nordmenn har spilt profesjonell idrett i USA. Mest fordi de tradisjonsrike idrettene i USA ikke akkurat har noen stor plass i norsk idrett. Riktignok har Espen ”Shampo” Knutsen, Patrick Thoresen og Ole-Kristian Tollefsen vært gode norske representanter i NHL, men i den idretten er svenskene oss overlegne i antall spillere. I tillegg er de fleste svenskene i NHL superstjerner, mens de norske spillerne ikke har kommet så langt ennå.

Men på et punkt har vi slått svenskene. For i motsetning til Sverige, har Norge hatt én spiller i den amerikanske basketligaen, NBA. Torgeir Bryn er mannen som har sørget for nettopp dette, da han ble den første nordmannen, og skandinaven, til å signere og spille for et NBA-lag.

Det var sesongen 1989–90 at Bryn spilte for Los Angeles Clippers. Riktignok begrenset karrieren seg til 10 minutter over 3 kamper og beskjedne fire poeng.

Men i den evigvarende kampen om å være best i Skandinavia, har vi i alle fall hatt de ti minuttene å skryte av. For svenskene har nemlig aldri hatt en spiller i NBA.

Inntil nå.

- En stor lettelse
Fredag signerte Detroit Pistons svensken Jonas Jerebko. Jerebko ble draftet tidligere i år, og fredag besluttet Pistons å tilby svensken kontrakt.

Og dermed hadde svenskene tatt oss igjen. Og med en toårskontrakt med basketklubben, er sannsynligheten stor for at Jerebko får mer enn 10 minutter på banen. Og da er svenskene bedre enn oss i den sporten også.

- Jeg er veldig glad. Det har vært en lang prosess, men nå er alt klart. Det er en stor lettelse, det føles som at ingenting kan stoppe meg fra å være i verdens beste basketliga nå, sier Jerebko til svenske Aftonbladet.

22-årige Jerebko har det siste året spilt profesjonell basketball i Italia, men bestemte seg for å forsøke drømmen i år. Men selv med en nysignert kontrakt i hende, har det ikke helt gått opp for unggutten.

- Det har jo alltid vært en drøm, men jeg har nok ikke fattet at jeg er der nå. Det er vel først når man begynner treningene og får treffe lagkameratene at blir virkelig. Men bare det å tenke på hvilke spillere jeg skal spille med og mot, ja, det er helt uvirkelig, sier Jerebko, og tenker på spillere som Shaquille O’Neal, Kobe Bryant og Lebron James.

De tre største stjernene i ligaen.

- Lettere med USA, enn Italia
Men til tross for framtidige møter med superstjerner av stort format, er ikke svensken redd.

- Nei, redd kan man ikke være. Men når serien begynner kommer jeg nok til å være litt nervøs. Uansett skal jeg gjøre alt jeg kan for å få spilletid.

Ei heller overgangen til et nytt land skremmer Jerebko. Svensken har nemlig amerikansk far, og har derfor vært i USA årlig siden han var liten. Derfor ser han mer fram til å flytte til USA, enn han gruer seg til det.

- Det er nok en større overgang å dra til Italia fra Sverige, enn til USA. Så den overgangen tror jeg går greit.

I tillegg hjelper det nok at han har flust av slektninger i Buffalo, en by ikke langt unna Detroit. Når hans nye hjemby også er hjem til ishockeylaget Detroit Red Wings, er det nok lite å bekymre seg for. Byen er vant med svensker. Red Wings har nemlig 8 svensker i stallen sin. Dermed skulle det være nok av landsmenn til å ta seg av den nyeste stjernen.

- Jeg må nok komme meg på noen kamper i Detroit. Jeg får vel invitere dem på noen kamper hos oss også, sier Jerebko.

Så gjenstår det å se om Jerebko kan sørge for at svenskene også i basketball er suverene. Skulle det skje, så har vi jo alltids OL i Vancouver til neste år å trøste oss med.

Sjekk siste sportsnytt her!