HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Petter Northug (25) er den nye femmilskongen. Han har nå to VM-gull og ett OL-gull på femmil. I tillegg vant han femmila under prøve-VM i Holmenkollen.

Alle de fire seiersløpene har vært fellesstarter.

Likevel vil Petter Northug at framtidige Kollen-femmiler skal avvikles på tradisjonelt vis, med intervallstart.

- Jeg synes det er veldig bra å ha begge startformene. Vi kan ha fellesstarter i mesterskap og individuell start i verdenscupen i Holmenkollen. Det er en bra tradisjon, sier Northug til Nettavisen.

Massiv støtte
Han får støtte av svært mange av sine konkurrenter. Nettavisen tok en rundspørring blant flere av de største stjernene etter søndagens VM-femmil, og de er nokså klare i sin tale:

- Individuell start. Ingen tvekan, sier svenske Marcus Hellner.

- Du vet hva jeg synes. Jeg vil ha individuell start, der hver mann kjemper med seg selv gjennom 50 kilometer. Det er en tradisjon vi bør beholde, sier en annen svenske, Anders Södergren.

- Naturligvis må det være intervallstart! Det er lange tradisjoner for det her i Holmenkollen, og det må vi ta vare på. Det er det som skiller gutter fra menn. Selv er jeg ikke sterk nok til å vinne en femmil med individuell start nå, men kanskje jeg kan bli det om noen år. Det er i hvert fall målet, sier kanadiske Alex Harvey.

Vil ha lengre trasé
- Jeg vil ha individuell start i Holmenkollen. Ikke alle lange løp kan være fellesstarter, sier Dario Cologna.

- Fellesstart i mesterskap, intervallstart i Holmenkollen. Og gjerne i den gamle 16-kilometersløypa. Det blir litt ensidig å gå den samme bakken opp til Frognerseteren seks ganger, sier tyske Franz Göring.

Bare Lukas Bauer er litt mer nyansert:

- For meg er det best med intervallstart. Men jeg skjønner at publikum vil ha fellesstart. Jeg går de løpene som er på terminlista og overlater til de høye herrer i FIS å bestemme, sier Bauer diplomatisk til Nettavisen.

- Vil ha fellesstart
Til tross for den nokså klare talen fra løperne, tyder mye på at de ikke blir hørt. Sterke krefter i Norges Skiforbund vil beholde fellesstarten.

Hermod Bjørkestøl – som er leder i langrennskomiteen i skiforbundet – er meget tydelig:

- Jeg mener vi bør videreføre startformen fra de to siste årene, altså fellesstart, sier han til Nettavisen.

- Hva er argumentene for det?

- Det er rett og slett publikumsinteressen. Før prøve-VM i fjor og VM i år, har verdenscuparrangementene i Holmenkollen gått med til dels store underskudd. Publikum liker fellesstart, og vi er avhengig av publikumsinntekter for å sikre arrangementet.

- Men de fleste løperne er imot?

- Det er jeg fullstendig klar over. Man vi kan ikke drive med underskudd over tid, fastslår Bjørkestøl.

Kan bli sak i skistyret
Det er Norges Skiforbund som i samarbeid med Skiforeningen bestemmer hva slags startform det skal være.

Og Bjørkestøl er forberedt på at han vil møte motstand fra andre enn løperne.

- Saken skal først behandles i langrennskomiteen, men det kan godt hende den havner på bordet til styret i Skiforbundet når vi skal ta en avgjørelse til våren, bekrefter Bjørkestøl.