Det er lenge siden Luis Alberto «Lucho» Herrera herjet i fjellene i Tour de France. Kolombianeren med kjælenavnet «den lille gartneren» vant klatretrøyen i 1985 og 1987. Av norske sykkelfans er han kanskje best kjent som rytteren som nesten hentet inn Dag Otto Lauritzen på Luz Ardiden for 25 år siden.

Det er lenge siden, men nå er kolombiansk sykkelsport i ferd med å bli født på ny. Ikke bare ble det en historisk spansk seier i gårsdagens Il Lombardia, men vi var også vitne til en søramerikansk oppblomstring.

Uran & Henao
I det grufulle regnværet krysset Rigoberto Uran og Sergio Henao mållinjen på henholdsvis tredje og femte plass i Lecco. Uran gjentok dermed bedriften fra 2008, da han også ble nummer tre. 25-åringen er fortsatt eneste ikke-europeer som har stått på podiet i rittet. Det kolombianske Sky-tandemet ble tett fulgt av landsmannen Nairo Quintana, som til slutt ble nummer elleve.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter rittet var Sean Yates, sportsdirektør i Team Sky, godt fornøyd med laget innsats.

- Uran og Henao kjørte bra på en meget tøff dag. Vi havnet litt bakpå i starten da feltet splittet seg, men da Pate, Puccio og Nordhaug gjorde fantastisk en jobb gjennom hele løpet, kom vi oss opp igjen, sier Yates.

Årets utgave av Lombardia var også et gjensyn med Muro di Sormano. Den relativt korte, men meget bratte stigningen sto på løypekartet for første gang på 50 år. Også her gjorde en av Skys kolombianere seg bemerket.

- Muro di Sormano var en knalltøff bakke, men det var hyggelig at Sergio ble gitt den raskeste tiden opp stigningen. 9.20 er en historisk tid fra nå av, fastslår Yates.

Liker seg stadig bedre i Europa
Tour de l’Avenir-vinneren Esteban Chaves viste seg også frem i gårsdagens regntunge affære. Det 22-årige klatretalentet fra Colombia satt lenge i brudd, i værforhold som normalt sett ikke gjør underverker med motivasjonen hans.

- Han har hatt problemer med kulden. Før Esteban kom til Europa hadde han aldri sett snø, sa Colombia-Coldeportes’ sportsdirektør Caludio Corti tidligere i år.

Chaves, som er født i høyden utenfor Bogota, virker nå til å ha tilpasset seg den europeiske rytmen, og fremstår som et av de mest lovende talentene på det hel-kolombianske laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Colombia tilbake på kartet
I det hele tatt har det vært en svært god sesong for kolombiansk sykkelsport. I august vant Uran et olympisk sølv under lekene i London. Han vant også Gran Piemonte denne uken.

Stallkamerat Henao, som kjører sin første sesong i Europa, ble nummer ni sammenlagt i Giro d’Italia, 7.50 bak vinnende Ryder Hesjedal.

Movistar-rytteren Quintana bekreftet sitt store talent da han vant etappen Morzine i Criterium du Dauphiné. Tour de France-patron Christian Prodhomme la sin umiddelbare elsk på den begavede kolombianeren.

-Jeg elsker historien hans, da han bodde på toppen av en åtte prosents stigning som han måtte kjøre opp og ned hver dag til skolen, fortalte Prudhomme til Procycling Magazine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter en Tour de France hvor Sky monopoliserte begivenhetene med sin mekaniske og kalkulerende tilnærming, håper tour-sjefen å se angrepsvillige kolombianere i rittets 100. utgave neste år.

- Det er mange lovende kolombianske syklister om dagen, se bare på Tour de l’Avenir de siste årene. Neste sommer håper jeg noen av dem eksploderer inn i Tour de France.

Les også: Den kolombianske supergenerasjonen