HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Siden verdenscuprennene i 2010 har alle femmilene og tremilene i Holmenkollen blitt arrangert i fellesstart. Før den tid gikk rennene så godt som alltid i individuell start.

Nå ønsker Johaug at man skal gå tilbake til den tradisjonelle formen hvor hver mann og kvinne kjemper mot seg selv og klokken.

– Jeg ville hatt intervallstart, svarer hun kontant på NRKs sending fra femmila, på spørsmål om det burde være fellesstart eller intervallstart.

Den tidligere tremilsdronninga gikk selv soleklart flest tremiler i fellesstart da hun var aktiv, men hun var også blant dem som fikk oppleve å gå tremila i Holmenkollen i intervallstart.

– Jeg har gått intervallstart i Holmenkollen én gang, i 2007. Da gikk vi den gamle løypa mot Ullevålseter og tilbake igjen. En fantastisk opplevelse, forteller Johaug.

– Jeg kunne tenkt meg at vi fikk tilbake intervallstart, konkluderer den nåværende NRK-eksperten.

Les også: Fyrer løs mot utlendingene: – Bare tull

– Vet ikke hva de går glipp av

Sist gang det ble gått individuell start på femmil og tremil i Holmenkollen var i 2008. Da vant henholdsvis Anders Södergren og Valentyna Sjevtsjenko.

Det samme året tok Hans Christer Holund gull i junior-VM på 10 km klassisk. Med årene har han definitivt blitt mer glad i de lengre distansene, og også han skulle ønske femmila ble gått i individuell start.


Han tror det ville betydd enda mer folkefest ute i løypene.

– Jeg tror det hadde tatt helt av med publikum og engasjement hvis vi hadde kjørt en enkeltstart i den gamle løypa, enten 16-kilometeren eller 25-kilometeren. Jeg tror ikke de vet hva de går glipp av. Det er så mye historie rundt den femmila her. Spesielt den enkeltstarten. Det er synd at FIS ikke skjønner sitt eget beste, sier han til Nettavisen.

– Å gå individuell start i Holmenkollen er en liten drøm for deg?

– Det hadde tatt helt av. Det kan jeg love dere. Det er det jeg kan si, men så er det ikke jeg som bestemmer det. Vi har snakket om det i mange år og det har ikke blitt sånn. Det blir vel med en drøm, tenker jeg, sier han.

Les også: Kowalczyk gikk knallhardt ut mot norsk medisinbruk: – Godt å vite at jeg hadde rett

– Lettere for publikum

Den ferske femmilsverdensmesteren Pål Golberg er til en viss grad enig med Holund, selv om han tror lørdagens femmil ville vært et skikkelig slit i individuell start.

– På skøyting er det fint med fellesstart, men jeg skulle gjerne gått enkeltstart i klassisk. Det er jo litt hva man er god på også da. Det blir veldig bra trøkk når vi kommer samlet der på hver runde på Frognerseteren, men jeg er åpen for endringer jeg, sier han til Nettavisen.

Les også: Mathias (27) havnet i krangel under Vasaloppet: Trodde saken var lagt død, men så dukket det opp sjokkpåstander

Harald Østberg Amundsen er vokst opp med å se femmila i Holmenkollen i fellesstart, og det er også slik han liker det best selv.

– Jeg foretrekker fellesstart slik det er nå. Det er nok lettere for publikum å henge med på en fellesstart og se hvor teten er. Men så er det selvfølgelig sikkert mange av de gamle karene som ønsker at vi skal prøve oss på en individuell femmil, sier han til Nettavisen.

Han påpeker at femmila under NM del to nå går i individuell start, og at de sånn sett får prøvd seg på begge deler gjennom sesongen.

– Jeg synes nok at det er mest underholdende for folk å se på når det er fellesstart i Kollen, sier han avslutningsvis.

Søndag formiddag skal kvinnene for første gang gå femmil i Holmenkollen. Løpet starter klokken 10.15.