Komedien i Spa

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Treukersrittene har ingenting å gjøre i disse nordlige områdene, faen ta dem som sier noe annet.

06.07.10 07:07

Stedet Spa er mest kjent for sine dramatiske Formel-1 løp. Den lille kommunen kan omtrent garantere regnvær, og mandagens Tour de France-etappe ga et drama på to hjul, i stedet for på fire, før det hele endte i en farse.

En stund så det ut som rytterne hadde tatt i bruk den gode gamle «veltepetteren», men realiteten var bare at underlaget var såpeglatt på grunn av regnet.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter etappen.

Les også: - Thor har grunn til å føle seg lurt

Rasende Hushovd
Thor Hushovd hadde en gyllen mulighet til å styrke sin gode start i kampen om den grønne poengtrøyen, og var mektig oppgitt etter etappen.

- Ja, det kan du trygt si. Vi hadde kjempet hele dagen og så kommer vi inn her og alt skal bli nullstilt. Det er feil, sier Hushovd til TV 2.

Grimstadgutten var kvitt flere konkurrenter, både på grunn av alle fallene, men også på grunn av den harde profilen på etappen. Derfor var skuffelsen stor når han ikke fikk spurte om muligheten til å ta over den grønne trøya.

Les også: Alt du trenger til Tour de France

Undrendene TV-kommentatorer
Grønn trøye ble det derimot på etappevinner Sylvain Chavanel. Poengene hans ble ikke annullert, og franskmannen er dermed innehaver av både den grønne, og den gule trøya.

- Det er litt spesielt. Jeg syns ikke han (Chavanel, journ. anm.) burde fått poeng, siden de andre ikke får. Han får sikkert beholde poengene fordi han er fransk, forteller Team Skys Lars Petter Nordhaug til procycling.no.

- Chavanel var jo ikke en del av oppstyret bak, skal han straffes for det?

- Thor fikk jo heller ikke poeng, selv om han ikke velta.

Eurosport-kommentator Ole Kristian Stoltenberg, som hadde med Nordhaug som ekspert på etappen, er enig.

-Når det blei som det blei, så syns jeg alle poeng burde vært tatt bort. Unntatt poengene som ble delt ut på de innlagte spurtene.

Mannen, som tilsynelatende dro i gang hele aksjonen, Fabian Cancellara, forklarte seg på følgende måte til pressen etter etappen:

- Vi har ikke noe å vinne og kunne bare tape mer. Den gule trøyen må ta over i en slik situasjon. Når halve feltet hadde gått i bakken, men flere likevel ville ha en spurt...det er ikke rettferdig.

Les også: - Ville fått uvenner om jeg hadde spurtet

En del av gamet?
Diskusjonen i TV2s studio etter etappen var preget av oppgitthet. Johan Kaggestad dro paralleller til når Thor Hushovd i 2004 veltet i den gule trøya, på brostein, og daværende US Postal, med Lance Armstrong i spissen, kjørte på som ingenting hadde skjedd.

Tirsdag er det nok en gang duket for brostein i Tour de France.

- Tror du for eksempel RadioShack eller Saxo Bank venter på Contador om han velter på brosteinen i morgen?

- Det er vel like sannsynlig som at Voeckler vinner Tour de France med en time og 45 minutter, sier Stoltenberg.

Krokstadværingen blir raskt opptatt av Andy Schleck som helt tydelig hadde vondt i håndleddet etter sin velt.

- Det er ikke noe særlig å sykle med vonde hender på brosteinen. Det kommer til å riste noe voldsomt, jeg er usikker på om han kan komme seg helskinnet over.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

Rasende utlendinger

De utenlandske rytterne kokte til tider i sine uttalelser til media, og på sine Twitter-profiler etter målgang. Mest hissig var Garmins

Robert Hunter

:

- Treukersrittene har ingenting å gjøre i disse nordlige områdene, faen ta dem som sier noe annet, skriver han.

- Mer enn nok med tre uker på motorvei i Spania rundt, kontrer Stoltenberg, og sikter til det spanske storrittet, som er kjent for kjedelige mellometapper på store breie veier. Midt ute i ingenmannsland.

Og det er vanskelig å si noe annet enn at mandagens etappe ble en komedie og en farse. Etter etappen står det igjen en vinner, og han heter Mark Cavendish, hvertfall sett med norske øyne.

Les også: Dette sykler tour-stjernen med

Under kan du lese noen flere reaksjoner om etappen:
- Kræsja. På sykehus og får albuen behandlet. Veldig dype sår og har mistet mye blod. Doktoren sier det er greit at jeg kjører, men det vil ikke bli behagelig, skriver Robbie McEwen på Twitter.

- Sju av ni ryttere gikk i bakken, Alberto Contador på Twitter, om sitt Astana

- Drar til sykeshuset med Julian Dean og Tyler Farrar. Alle er «busted up». Vi hadde ikke en sjanse ned bakken, mange velta to ganger, Garmins kaptein Christian Vande Velde.

- Gikk i bakken to ganger på tre hundre meter, dårlig dag skriver George Hincapie.

- Vi visste velt var uunngåelig så vi satte fart i front av feltet, men underlaget var såpeglatt så sykler og motorsykler lå strødd i nedoverkjøringen, forteller Bjarne Riis til cyclingnews.com.

- Det var en hard dag, og jeg har fått noen skrubbsår på høyre side av hoften og på albuen. Det var som om at noen hadde puttet noe på veien, for det var ingen mulighet for å holde seg på sykkelen. Da vi kom tilbake på sykkelen, fortsatte fallene både til høyre og venstre. Det var ryttere, motorsykler, kamerafolk, det var simpelthen bare et stort uhell, forklarte Armstrong etter løpet, i følge feltet.dk.

Alt du trenger til Tour de France!
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

2055-0

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.