*Nettavisen* Sport.

Kometenes år

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Det skulle være en mellomsesong for norsk vintersport. I stedet ble det en gjennombruddssesong for en rekke utøvere. Derfor gleder vi oss til snøen faller igjen til høsten.

19.03.04 07:09

Vi så allerede forrige sesong konturene av at norsk hoppsport var i fremgang under Mika Kojonkoskis ledelse.

Roar Ljøkelsøy, Sigurd Pettersen og Bjørn Einar Romøren tok alle sin første verdenscupseier, men var for ustabile sesongen sett under ett.

Denne sesongen har alle tatt skrittet helt opp. Sigurd Pettersen vant hoppuka suverent og ingen vet om Roar Ljøkelsøy kunne tatt verdenscuptittelen fra Janne Ahonen dersom de hadde fått hoppe andre omgang i Holmenkollen på søndag.

Over forventningene
- Hoppuken er det største jeg har opplevd på det personlige plan, mens laggullet i Planica er det største som lag. Jeg kan trygt si at det har vært en sesong som har gått over forventningene, sier Pettersen til TV 2 Nettavisen.

Ljøkelsøy ble også verdensmester i skiflyging og som lag var Norge suverene.

Alt i alt tok de norske guttene steget opp på hopptronen og la konkurrentene godt bak seg.

Men det var ikke bare hopperne som fikk sitt endelige gjennombrudd.

Solbakken fryktet mann
Da Kjetil André Aamodt ble skadet rett før sesongstart, trodde alle at dette skulle bli en sesong hvor vi måtte stole på Lasse Kjus alene i alpinløypene.

Det hadde Bjarne Solbakken til hensikt å gjøre til skamme. Han tok sin første verdenscupseier i karrieren da han vant Super-G i Beaver Creek rett før jul, og var hele sesongen en fryktet mann.

- Det har vært et kjempeløft for min del. Jeg har nå tatt steget, så nå er det bare å holde seg der. Nå vet jeg hva jeg må gjøre for å komme dit og jeg må gjøre alt litt bedre for å komme videre, sier han til TV 2 Nettavisen.

Da Kjus også ble skadet, var det plutselig Solbakken som var det eneste reelle norske håpet. Men da dukket Truls Ove Karlsen opp fra intet.

Etter en skuffende sesong med plasseringer stort sett mellom nummer ti og 30, gikk han helt til topps i Kranjska Gora.

Berger tok steget
Også i skiskyting fikk en nordmann sitt store gjennombrudd.

Lars Berger har vist at han har fart i sporet, men har vært alt annet enn stabil på standplass.

Denne sesongen har han tatt steget helt opp blant de store. Sølvmedaljen på fellesstarten i VM viste at han for alvor må regnes med. Han fulgte så opp med verdenscuptriumf i Holmenkollen. Totalt ble det tre verdenscupseirer på ham denne sesongen.

- Det har rett og slett vært en kjempesesong. Jeg har nådd mer enn målsettingen og høydepunktet var helt klart sølvet i Oberhof. Det var utrolig artig, sier han.

Nye ungutter
Kombinert har vært en norsk paradegren i flere tiår, men de siste årene har det vært smått med norske triumfer.

Denne sesongen dukket plutselig to unggutter opp og presset verdenseliten. Magnus Moan kan se tilbake på sin første verdenscuptriumf, mens Petter Tande hadde flere sterke plasseringer før han ble dobbelt verdensmester for juniorer i Stryn.

I 2005 er det VM både i nordiske grener og alpint. Med de gamle sliterne i bakhånd, kan det bli en ny norsk jubelsesong.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.