ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Hege Riise er presentert som ny norsk landslagssjef for kvinnene, og står overfor en stor jobb med å gjenreise laget etter sommerens EM-fiasko.

På laget finner man blant annet superstjernen Ada Hegerberg, som naturligvis fikk mye oppmerksomhet både før og underveis i sitt mesterskapscomeback på landslaget.

En som var skeptisk til Lyon-spillerens retur var Adressa-kommentator Birger Løfaldi, som tolket situasjonen til at det «fortsatt kan være ting som murrer og på sikt kan skape problemer». Nå er derimot Sjögren byttet ut, og en ny positivitet er på vei inn.

Dette sier kommentatoren om situasjonen rundt Hegerberg nå:

– Prosjektet var dødt, gløden var borte. Det handlet ikke om Hegerberg først og fremst, men om å få tilbake tro og optimisme, skape samhold og ny giv i gruppa. Slik mesterskapet utviklet seg, var det ingen annen utvei, forteller han til Nettavisen.

Les også: Hege Riise om Norge-jobben: – Vi skal mestre å spille mot de aller beste

Hør en ny episode av «Sesongkortet» under:

Hyller Hegerberg

27-åringen var en av flere som stod rakrygget foran norsk presse etter fadesen i Brighton, da laget røk ut av gruppespillet etter tapet mot Østerrike.

– Ada Hegerbergs valg om igjen å bli en del av landslaget var nok ikke avhengig av hvem som til enhver tid er hovedtrener. Slik sett tror jeg ikke Sjögrens exit i utgangspunktet var nødvendig for å beholde henne.

Han passer samtidig på å skryte av profilens figur under mesterskapet:

– Hegerberg oppførte seg eksemplarisk under hele mesterskapet, tross vanskelige betingelser på banen. Hun fremsto som en tydelig leder da det var stort behov for slike på slutten av mesterskapet. Hun var lojal til gruppa hele veien. Hvordan diskusjonene var internt i leiren og hva hun tenkte underveis, skulle jeg gjerne ha likt å vite.

Les også: Hevder City-ansatte ble overrasket over Haaland: – Veldig uvanlig

Norges nye landslagssjef, Hege Riise, er klar på at Hegerberg vil bli en svært viktig brikke i hennes lag.

– Jeg har bare sett hennes comeback på avstand, men det er klart at Adas kompetanse og erfaring som klubbspiller og verdensstjerne, er noe vi må bruke for alt det er verdt. Vi må utnytte det til det fulle, sammen med resten av gjengen, forteller henne til Nettavisen.

– Er det lettere eller vanskeligere å ta over et lag som har underprestert i forrige mesterskap?

– Det er et godt spørsmål. Jeg har ikke noe godt svar på det, men jeg tror at vi hadde angrepet det på lik måte. Hvis vi klarer å få inn vår tankegang tidlig, så har vi gjort en god jobb fra start.

– Vi skal lytte til Ada

Tidligere har Hegerberg vært klar på sine krav rundt forberedelser og profesjonalitet, noe Riise også er meget bevisst på. Hun gleder seg til å samarbeide med verdensstjernen.

– Vi skal lytte til Ada, som har vært på toppnivå i mange år. Det blir viktig for oss å legge en strategi inn mot kampene, så vi kommer til å være rå i prioriteringene våre. Jeg har ikke rukket å prata med Ada ennå, men det gleder jeg meg til, forteller Riise.

Les også: VIF-profilen innrømmer overraskelse under Fagermo-trening: – Et sjokk

Løfaldli mener det er viktig å høre på spillere som Norges stjerne, og at man skal være forsiktig med å ha en tanke om å «behandle alle likt».

– Det handler om at de største stjernene, som Hegerberg, får og tar eierskap til prosjektet og dermed kan ansvarliggjøres, i likhet med de øvrige spillerne og støtteapparatet. Det skal legges til rette, å behandle alle likt er ikke veien å gå. Dette må balanseres mot fellesskapet, slik at alle drar i samme retning. Dette er den samme utfordringen som Ståle Solbakken har for sitt lag, der Erling Braut Haaland har Hegerbergs posisjon.

– Kan Hegerbergs høye krav skape trøbbel for laget?

– Nei, høye krav bør aldri være et problem i toppidretten. Med god kommunikasjon, felles forståelse, og et tydelig mål og en klar retning, som Hegerberg også i høyeste grad er involvert i, bør hennes ambisjoner og krav bare være en positiv brikke i gjenreisingen av det norske kvinnelandslaget.

–Tenker du at det kan være en fare for at Hegerberg tar for mye over styringen i gruppa?

– Det kan være en fare, slik det kan være med Erling Braut Haaland for herrelandslaget. At alt handler om den største stjernen og at for mye blir tilrettelagt for dem. Dette er en utfordring for ledelsen mer enn for Hegerberg. En god ledelse vil evne å dra nytte av og sørge for at den største stjernen drar resten av laget med seg i en retning alle er enige om, fremfor at det blir et problem, avslutter Adressa-kommentatoren.