Tirsdag kveld kom sjokkavsløringene fra Chess.com, at amerikaneren Hans Niemann sannsynligvis har jukset i over 100 sjakkpartier de siste årene.

Så sent som i 2020 skal Niemann ha fått ulovlig hjelp – også i netturneringer med pengepremier. Ifølge funnene som rapporten viser til, skal Niemann trolig ha jukset i 112 ulike partier – i 11 forskjellige turneringer. Jukset skal ha skjedd fra 7. juli 2015 til 11. august 2020.

I rapporten kommer det også fram at Niemann skal ha innrømmet jukset privat, og at han deretter ble utestengt fra Chess.com i en lengre periode.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae reagerer med vantro over de seneste avsløringene:

– Det er oppsiktsvekkende at Niemann har jukset så omfattende, og at han skal ha erkjent dette tidligere. Samtidig sto han fram som en angrende synder for noen uker siden, og forklarte seg om de to gangene han hadde jukset. Nå viser det seg at det er en rekke andre hendelser, så det er klart det er vanskelig å skjønne hvordan Niemann trodde han skulle komme unna med dette, forteller han til Nettavisen.

Les også: Carlsen i privat melding: – Ulikt alle parti jeg har spilt

– Må være forsiktig

19-åringen fra San Francisco i USA har hatt oppsiktsvekkende gode resultater den siste tiden. Chess.com's rapporter har gjort at flere betviler sjakksportens kredibilitet:

– Nå føler jo vi (sjakkinteresserte red.anm.) at sporten er i medvind, så det er klart at dette er fryktelig synd. Men dette er et problem som må ryddes opp i. Saker som omhandler juks finner man jo i mange forskjellige idretter, så man må ta det på alvor. Digital juksing er jo det store, så jeg tror at man må ha dette høyt på prioriteringslisten framover.

– Kan man fort begynne å mistenke andre unge og fremadstormende spillere?

– Ja, jeg er jo redd for at det kan skje. Nå må man være forsiktige med å beskylde gode prestasjoner fra litt ukjente spillere. Problemet er et mistanken kan komme fra folk, uberettiget. Det kan ikke kultur for dette i sjakken, så det må man jo virkelig ta på alvor.

Les også: Ny rapport: Niemann har «trolig jukset» i over 100 partier

Pandemien skapte nye rutiner blant sjakkarrangører, og åpenheten ble større for netturneringer. Det har det også blitt i etterkant:

– Vil en konsekvens være at man arrangerer færre sjakkturneringer over nett?

– Jeg tror absolutt at det kan bli et faktum. Nettsjakk ble jo regnet som uhøytidelig, så at noen jukset der for mange år siden ble aldri tatt helt på alvor. Men under og etter pandemien har det blitt flere turneringer over nett, som gjør at man må være mer påpasselige. Det kan bli en konsekvens at turneringer spilles fysisk.

Dukket opp til turnering

I disse dager arrangeres det amerikanske mesterskapet i sjakk, og der dukket Niemann opp, bare timer etter avsløringene som rystet en hel sjakkverden.

Bae er spent på å se hvordan situasjonen vil utvikle seg, med tanke på konkurrentene han skal møte i løpet av turneringen.

– Jeg vet ikke om arrangøren kommer til å foreta seg noe nå, for hele situasjonen er jo naturligvis fryktelig vanskelig. Det samme er det også for de andre spillerne, for det er ikke enkelt å konsentrere seg i et parti mot en spiller som er anklaget for juks. Da vil man jo fort miste fokus, som vil gå utover spillet.

Les også: Mener alle venter på dette i Niemann-saken: – Han har et forklaringsproblem

– Arrangøren vil jo muligens si at han ikke er tatt i juks, ansikt til ansikt. Det store spørsmålet nå er hvor mye juksing det har vært ansikt til ansikt. Stadig færre tror jo på ham, når han forteller at han aldri kunne gjort det. Når har det skjedd, og hvordan har det i så fall skjedd?

Allerede før Champions Chess-turneringen forrige måned var ryktene i gang, da Magnus Carlsen hadde trukket seg fra en turnering uken før etter et tap mot Niemann.

De to profilene møtte hverandre i turneringen etter, men der ble det gjennomført kun ett trekk fra den norske stjernen, før han tapte med vilje.

– Tror du man kan se lignende situasjoner i det amerikanske mesterskapet?

– Ja, det kan faktisk skje, fordi deltakere føler det er umulig å prestere på et habilt nivå mot Niemann. De kan derfor tenke at det er meningsløst å spille mot ham, fordi han kan være en juksemaker. Samtidig vet vi jo at mange har blitt tatt for juks på nettet, så dette med juksing på nett er et omfattende problem. Akkurat nå er det Niemann som står i stormen, men dette gjelder ikke bare ham. Dette er et mye større problem enn Hans Niemann.

Bae: – Fullstendig på felgen

I rapporten er det blant annet anerkjente Ken Regan som har avdekket enn rekke juks-tilfeller fra Niemann sin side.

– I 2020, i en privat samtale med Danny Rensch i Chess.com, ble Hans informert om at kontoen hans var stengt etter mistanke om juks. Hans innrømmet senere juks, i samme samtale. Rensch og Niemann snakket senere sammen i programmet Slack, der Hans spurte hvordan han skulle ta det videre. Danny sa seg villig til å støtte Hans' ønske om å redde ansikt, og at han slettet brukeren sin på egen fri vilje, står det i rapporten.

Les også: Fikk kreft-beskjeden i Svindal-samtale: – Hvordan reagerer man på det?

Bae er klar på at det vil bli vanskelig å tro på Niemann i framtiden:

– Niemanns posisjon er ufattelig vanskelig nå, etter en så omfattende rapport. Nå roper jo sjakken etter en uttalelse fra Niemann selv, og hvordan han stiller seg til dette. Han er fullstendig på felgen i denne saken, avslutter ham.