PLANICA/MARBELLA (Nettavisen): Rundt et døgn før storesøster Kristine skal gå sitt livs viktigste skirenn, trasker Erik Stavås Skistad av den strøkne gressmatta på Spanias sørkyst etter en ny økt med sitt Mjøndalen.

Han skjønner fort hvorfor Nettavisen har tatt seg turen til bruntrøyenes treningsfelt.

– Skal du snakke med meg om søstera mi nå eller?, spør han og smiler bredt.

Ja, for akkurat nå må lillebror finne seg i at det er den to år eldre søsteren som får mest oppmerksomhet.

– Hun har jobbet hardt for dette lenge nå, så jeg gleder meg veldig til å se henne i aksjon. Det kommer nok til å bli mye nerver både før og underveis i rennet, forteller 21-åringen.

En varig søskenkrig

Mjøndalen-spilleren ankom solfylte Marbella for få dager siden, og fikk sagt noen siste velvalgte ord til langrennssøsteren før avreise.

– Jeg møtte henne på flyplassen faktisk, fordi vi dro på samme dag, så da fikk jeg ønsket henne lykke til. Da virket hun overraskende rolig, så jeg tipper hun vil være avslappet fram til start.

Den nye langrennsstjernen har valgt å stå utenfor landslagssystemet før den pågående sesongen, og ser ut til å ha truffet optimalt med opplegget sitt inn mot VM i Planica.

– Hun er ikke som alle andre. Kristine er en egen rase, som ikke bryr seg så mye om hva andre mener. Det synes jeg er veldig tøft, og som nå gir resultater, skryter Erik og fortsetter:

– Jeg tror folk skjønte valget til Kristine, og så raskt at opplegget på landslaget ikke funker for henne. Derfor måtte hun gå litt sin egen vei, og det opplever jeg at folk har hatt forståelse for.

– Langrennsmessig har hun en ekstrem spisskompetanse i farten sin, som ikke mange av konkurrentene har.

Harselerte med søsteren

Like før VM-starten publiserte Erik en video på Instagram der Kristine, ved flere anledninger, falt på en skitur, og klippet inn det skjebnesvangre fallet fra mesterskapet i Seefeld for noen år tilbake. I håp om å terge søsteren litt ekstra:

– Vi hadde en langtur oppå fjellet der hun gikk på trynet tre ganger, og alle kom med på film. Da er det klart at hun må høre det! Det lignet jo veldig på fallet i Seefeld, så da passet det fint med en sammenligning der, sier han og ler høyt.

Uhellet i 2019 kostet, etter alle solemerker, henne en VM-medalje i debuten. Men det er derimot ikke noe problem for Erik å innrømme at søsteren er langt mer tjent, til tross for at medaljen røk den gangen.

– Før hun har tatt et eventuelt VM-gull, som jeg har troen på at hun gjør, så har hun påpekt flere ganger at jeg er litt i skyggen av henne. Jeg kommer dermed ikke ut av den skyggen med det første heller om hun skulle vinne gullet.

I og med at det kun skiller to år mellom de to idrettsprofilene, har det vært nok av interne kamper gjennom årene.

– Det har vært en konkurranse om å være best i alt gjennom hele oppveksten vår. Hun er en ekstremt dårlig taper, og en enda verre vinner. Hvis hun taper blir det fryktelig dårlige stemning, hun blir fly forbanna og det går ikke å snakke med henne resten av dagen, men hvis ho vinner er ho blid som sola, ler han og forteller at det er spesielt i spillet «Ligretto» det går hardest for seg.

Lillebror skal naturligvis få med seg sprinten på Mjøndalens spillerhotell torsdag.

«En utfordrende reise»

Mens lillebror Stavås Skistad befinner seg på Marbella i Spania, er søsteren klar for VM-sprint i Planica torsdag. Etter at hun vant det siste verdenscuprennet før mesterskapet, er hun blant favorittene til å hente hjem gullmedaljen.

Treneren hennes gjennom mange år, Lage Sofienlund, beskriver en lang vei hit.

– Jeg vil beskrive reisen til Kristine som utfordrende. Du går så fort som hun gjorde og så får du en lang periode der ting er mørkere og der ting går tråere. Det krever ganske mye motivasjon og stødighet å stå gjennom det. Den troen hun har hatt på egne ferdigheter og på at hun selv skal klare å komme opp på et godt nivå, den har vært avgjørende, sier Sofienlund til Nettavisen.

Han beskriver utøveren sin som en outsider før torsdagens konkurranse. Etter nedturen i Seefeld i 2019 ble det stille fra Konnerud-jenta, men gjennom årets sesong har hun bevist at hun hører hjemme i sprinttoppen.

– Hun har utviklet en fantastisk evne til å lytte innover. Det å kjenne etter hva som er rett for meg å gjøre. Så har hun «gutsen» til å ta valg i tråd med det hun føler selv. Hun har turt å gjøre det over lang tid og det tror jeg er den enkeltstående viktigste grunnen til at hun har kommet opp på det nivået her og er her i VM.

Les også: Etter å ha ydmyket nordmennene, tikket det inn en melding fra Northug

Snakker ikke om det «alle» lurer på

Torsdag ettermiddag står hun på startstreken i rennet som kan gi sprinteren hennes første medalje i et mesterskap. Med resultatene denne sesongen har det bygget seg opp forventninger før VM-starten. Det mener Sofienlund at hun lever fint med.

Resultatene har også sørget for at spørsmålene om landslag har kommet opp gjentatte ganger. Stavås Skistad har stått utenfor landslagssystemet de siste årene etter at hun gikk hardt ut mot opplegget på rekruttlandslaget. Etter supersesongen vil tilbudet sannsynligvis komme på nytt for 24-åringen.

Fremtiden snakkes imidlertid ikke om før de viktige rennene er gått.

– Vi har blitt enige om at vi ikke tar det nå. Vi har bestemt oss for å ikke diskuterer de tingene eller tar noen avgjørelser før i mars. Vi har ikke snakket noe om det, for å være ærlig. Vi har bare sagt at neste år lar vi ligge. Landslag eller ikke landslag er jo en del av det, men alle andre planer rundt fortsettelse også, men vi har bestemt oss for å være her i nuet.

Les også: Norge provoserer før VM

Har tatt mediegrep

I forkant av mesterskapet har sprinteren selv uttalt seg svært lite i media. Sofienlund forteller at skiløperen har hatt en klar strategi rundt alt som ikke omhandler det å bli best mulig i skisporet.

– Det går litt på tidsbruken. Det går litt tid hele tiden, når man skal snakke med journalister og møte presse. Det gjør at man flytter fokus litt over på det.

Sofienlund fortsetter:

– Kristine har ønsket å fokusere på å bli bedre, fordi vi syntes det har vært behov for det. For at hun skulle gå bra i VM var det viktig å utvikle seg i den perioden. Da var det bedre å vente med det sirkuset rundt og å stille opp på mange ting. Hun gikk heller bare inn i seg selv og jobbet med de tingene hun ønsket å utvikle.

Sprinten i VM torsdag starter med prolog klokken 12. Finalene starter 14:30.