Aleksander Wierietielny var Kowalczyk sin trener gjennom store deler av hennes suksessfylte karriere i langrennssporet.

Under hans ledelse gikk Kowalczyk inn til blant annet to VM-gull, to OL-gull, fire sammenlagtseiere i verdenscupen og fire sammenlagtseiere i Tour de ski – alt dette i tøff kamp mot norske stjerner som Marit Bjørgen og Therese Johaug.

I et intervju med polske Interia Sport åpner Wierietielny opp om hvordan det var å være Kowalczyk sin trener, og han er rask med å trekke fram duellen mot Marit Bjørgen.

Les også: Kowalczyk gikk knallhardt ut mot norsk medisinbruk: – Godt å vite at jeg hadde rett

Duellen mot Marit Bjørgen

De to kjempet en hard kamp ute i løypa, men Kowalczyk gikk også flere ganger til angrep på Bjørgen i media på grunn av hennes bruk av astmamedisin.

Kowalczyk-treneren trekker imidlertid fram tremila fra OL i Vancouver, hvor den polske løperen tok gullet etter en nervebitende duell med Bjørgen.

– Dette var et av de beste løpene jeg noensinne har sett av Justyna. Hun hadde mange interessante løp, men dette var kronen på verket for Justynas suksess, spesielt rivaliseringen med Marit Bjørgen, sier Wierietielny.

Egil Kristiansen var Bjørgens trener da rivaliseringen mellom henne og Kowalczyk sto på som verst. Han husker tilbake på duellene som tøffe, men rettferdige.

– Det var mange harde fighter, men jeg tror fightene var ganske «fair». Jeg vil si Justyna var en av de som motiverte oss til å gjøre en veldig god jobb. Vi ville jo helst slå henne, sier han til Nettavisen.

Les også: Tidligere Kowalczyk-elev omtales som sensasjon: – Kan bli best i verden

– Hun torturerte meg

Kowalczyks trener får i intervjuet også spørsmål om han var nødt til være en streng trener, en slags bøddel, da han trente Kowalczyk.

– Du trenger ikke være en bøddel med Justyna. Vi hadde noen problemer, men det var helt annerledes, sier han.

Han sier at Kowalczyk måtte lære seg at trening besto av to deler – arbeid og restitusjon.

– Hun forsto ikke at hun også måtte slappe av. Hun ville bare jobbe. Det var dette som skapte litt problemer. Når det var nødvendig å avslutte treningen, for å redusere belastningen, var det vanskelig for henne å gjøre det. Noen ganger kom hun selv fram til at hun overdrev og at hun ikke hørte på treneren, forteller Wierietielny.

Treneren var med andre ord aldri nødt til å tvinge Kowalczyk ut på trening.

– Absolutt ikke. Hun torturerte meg. Hun sto opp klokken fem om morgenen, og jeg ønsket å stå opp klokken sju. Klokken seks banket hun på døren min og spurte meg: «Trener, vil du ha kaffe eller te?». Men det handlet ikke om te, hun ville vise meg at hun allerede var på jobb eller at hun var klar for å jobbe. Det var ikke nødvendig å torturere henne, hun torturerte seg selv, sier han.

Egil Kristiansen skjønte raskt at de norske damenes polske rival var veldig treningsvillig.

– Hun var tydeligvis en som ville veldig mye og ville bli best. Hun så vel at hun måtte trene mye også når hun hadde både Therese Johaug og Marit som harde konkurrenter. Så hun måtte legge ned en vanvittig god jobb for å slå dem, sier han.

Les også: Den svenske skistjernen deler skrekkbilder

Kowalczyks bror med avsløring om barndommen

Pågangsmotet som Wierietielny beskriver står i sterk kontrast til hvordan Kowalczyks bror, Tomasz, beskriver henne fra barndommen.

– Hun var alles favoritt i huset, men i starten var hun litt lat, har han tidligere sagt til polske Onet.

Han husker tilbake på et bilde fra barndommen av en liten jente som lå foran TV-en med en sjokolade i hånden.

– Helt fra starten av så hun nesten bare på sport. Hun så på alt, ikke noen unntak. Hun fullførte pliktene sine, men hun tilbrakte hvert ledige øyeblikk på denne måten, forteller han.

Broren mener Kowalczyk kan takke faren for at hun ble idrettsutøver, for det var han som fikk henne til å jobbe hardt med treningen.

Etter karrieren har Kowalczyk og Wierietielny jobbet sammen i trenerapparatet til det polske skilandslaget. Kowalczyk har også jobbet i det polske skiskytterforbundet og kommentert langrenn på polsk TV.