LERKENDAL (Nettavisen): Til tross for at Rosenborg tok ett poeng mot Bodø/Glimt foran et fullsatt Lerkendal, har maktbalansen mellom de to klubbene endret seg drastisk de siste årene.

I disse dager jobber Rosenborg med en strategiplan som skal definere veien videre. I tillegg må klubben ta et stort valg, nemlig hvem som skal bli permanent hovedtrener etter sesongen.

Adressa-kommentator Birger Løfaldli er blant dem som følger Rosenborg tettest. Han er ikke i tvil om hvor viktig trenervalget vil bli for klubbens fremtid.

– Man kan se 20 år tilbake, fra da Eggen sluttet. De har vinglet helt siden det, men de var så ressurssterke og hadde så mye penger at de tålte en bommert. Når man ser hva som har skjedd de siste årene med Rosenborg, så har det blitt gjort store feil i valg av trener, sier Løfaldli til Nettavisen.

Rosenborg-eksperten forteller videre at de tidligere har vært den største, beste og rikeste klubben, men han mener de har tapt den posisjonen nå. Løfaldli slår fast at RBK ikke lenger er en naturlig gullkandidat som kan handle fra øverste hylle.

– Derfor er det skjebnesvangert om det blir en bommert, for da kan denne tilstanden bli permanent. Det kommer 20.000 på Lerkendal, og det viser potensialet i Trondheim, det er en storklubb, sier han og legger til:

– Men om de fortsetter å la konkurrentene jobbe mye bedre og ta smartere valg, så mister Rosenborg den posisjonen permanent. Det kan gå ut over interesse og entusiasme. Så ja, det er veldig dramatisk om de tar et nytt feilvalg.

Svein Maalen: – Må tåle ganske mye

Da Kjetil Rekdal fikk sparken som Rosenborg-trener i juni, fikk Svein Maalen i oppgave å lede laget ut sesongen. Løfaldli vurderer sjansene for at Maalen får jobben permanent til 50–50, og mener han ikke blir overrasket hvis valget faller på trønderen.

Hovedpersonen selv ønsker ikke å kommentere egne muligheter for å fortsette i jobben permanent etter inneværende sesong.

– Nei, det får klubben avgjøre. Jeg er først fremst opptatt av å gjøre en best mulig jobb for at Rosenborg skal ta steg i riktig retning og bli et best mulig lag. Berede grunnen litt for 2024 uavhengig av hvem som skal ha den og den rollen, sier Maalen til Nettavisen.

– Jeg skal jobbe i Rosenborg uansett, og være med på å bidra til at denne klubben finner plassen sin i norsk fotball igjen og posisjonen i toppen. Det har vi et godt potensial til, for nå har vi en klubb som drar i riktig retning.

Maalen forteller videre at trenervalget vil bli viktig for Rosenborg. Han legger ikke skjul på hva svaret blir dersom klubben tilbyr han jobben.

– Jeg har sagt helt siden dag én at dette er en kjempesjanse for meg til å trene et lag på øverste nivå. Om man ser på utviklingsmappen min, så er det et slags naturlig neste steg å trene et topplag i Eliteserien.

Maalen har så langt levert varierende resultater som midlertidig trener. Fra å starte med tre strake tap, fulgte han opp med seks seiere på sju kamper i Eliteserien og Europa-kvalifisering. Nå står han med kun én seier på de fem siste kampene.

– Nå har jeg fått muligheten i Rosenborg som er klubben i mitt hjerte og hvor jeg føler jeg har identiteten min, så det er en kjempemulighet, og da tar man selvsagt den, sier Maalen om den ledige jobben.

– Man legger hodet litt på blokka som Rosenborg-trener. Man må tåle ganske mye, men jeg føler det har gått veldig bra.

Frykter avstanden vil øke

Bodø/Glimt har opplevd enorm suksess i Europa de siste årene, noe som har resultert i enorme inntekter. Også Molde har hevdet seg, og skal snart gå løs på gruppespillet i Europaligaen, mens Glimt er i Conference League.

Rosenborg spilte også kvalifisering til Conference League denne sesongen, etter å ha havnet på tredjeplass i Eliteserien forrige sesong, men måtte se seg slått av Heart i tredje runde. Heller ikke neste år blir det Europa-fotball på Lerkendal.

Nå mener Birger Løfaldli at avstanden til Molde og Glimt vil øke ytterligere. Rosenborg får heller ikke vist fram spillerne sine i Europa, og i Eliteserien har det vært alt annet enn braksuksess denne sesongen.

– De går glipp av inntekter fra alle hold. Mens de har en negativ spiral, så har Glimt og Molde det motsatte. Dermed øker avstander for hver eneste måned så lenge Rosenborg ikke klarer å ta igjen forspranget, og foreløpig er det ingen tegn til det, dessverre.

I sommer sa Rosenborgs sportssjef Mikael Dorsin at «alle våre spillere er aktuelle for salg» og at «vi må selge før vi kan kjøpe noe nytt». Løfaldli mener Rosenborg må stikke fingeren i jorda og tre varsomt på overgangsmarkedet neste sesong.

– Jeg tror det er lurt at Rosenborg bare innser hvor de har havnet. De må bygge stein på stein, i stedet for å ta risiko ved å hente dyrt uten å ha penger, for deretter å risikere en enda større smell. De må tenke langsiktig.

– Akkurat nå kan de ikke konkurrere med Bodø/Glimt og Molde på den biten. De må være smartere i spillerlogistikken, slik Glimt var før det virkelig tok av. De må være bedre på «scouting», og finne rimelige spillere før de blir oppdaget av andre. Å kjøpe seg til suksess tror jeg ikke Rosenborg skal satse på akkurat nå, avslutter han.