HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Petter Northug etablerer base i Mellom-Europa for å være optimalt forberedt til OL i Sotsji i 2014, som arrangeres på såkalt mellomhøyde.

Onsdag tok skiskytteren Emil Hegle Svendsen via Adresseavisen til orde for å oppheve det særnorske forbudet mot bruk av høydehus. Torsdag er toppidrettssjef Jarle Aambø på banen i samme avis – og åpner for en ny debatt rundt Idrettstingets vedtak fra 2003, som altså forbyr norske utøvere å benytte høydehus.

Debatten ønskes også velkommen av Torgeir Bjørn, som både er langrennstrener for de norske skiskytterherrene og ekspertkommentator på NRK.

Aktualiseres av høyde-OL
- Dette er noe som har vært et tema i skiskytterleiren. Personlig er jeg enig med Aambø i at dette er en debatt som bør ønskes velkommen, sier Bjørn når Nettavisen torsdag formiddag møter ham i Holmenkollen i forbindelse med NRKs presentasjon av sin VM-satsing.

Skiskytterne driver systematisk høydetrening – i høyden.

- Og det blir enda mer aktuelt i årene framover, ettersom OL i 2014 går i mellomhøyde, bekrefter han.

Bjørn er ikke i tvil om at en opphevelse av høydehusforbudet vil være en fordel. Den viktigste fordelen er at man ved bruk av høydehus, kan drive normal trening. Det vil si trening med normale innslag av høy intensitet.

Bø vil gjøre som Northug
- Flere av våre utøvere kommer til å bruke høydehus hvis det blir tillat. Tarjei Bø er for eksempel veldig interessert i dette. Men vi forholder oss naturligvis til vedtakene fra Idrettstinget, understreker Bjørn.

Alternativet for Bø, er å gjøre som Petter Northug.

- Ole Einar Bjørndalen har jo bodd i Mellom-Europa i flere år, og har positive erfaringer med det. For Tarjei er det aktuelt å gjøre som Petter Northug – å flytte nedover i perioder av året, sier Torgeir Bjørn.

Thomas Alsgaard, som også er ekspertkommentator for NRK, er også til stede når Nettavisen snakker med Bjørn om høydehus.

Northug hadde flyttet uansett
Selv var han som aktiv på én landslagssamling i høydehuset i Trysil, før forbudet kom. Erfaringene var blandede.

- Det var så mye støy av selve anlegget at jeg ikke fikk sovet om natta. Dermed fikk jeg ikke restituert skikkelig mellom øktene. Vinninga gikk opp i spinninga, sier Alsgaard – som ikke ønsker å begi seg inn i høydehusdebatten.

- Jeg har ikke fulgt med i den debatten på 15 år, poengterer han.

Alsgaard tror samtidig Petter Northug hadde flyttet til Mellom-Europa uansett.

- At Petter flytter, har ikke så mye med høydehusdebatten å gjøre. Produksjonen av røde blodlegemer er nok bare en liten del av årsaken til at han flytter. Vel så viktig er det at han får optimale treningsmuligheter og mer tid til å slappe av, ettersom det blir mindre reising og mas fra omgivelsene, poengterer Thomas Alsgaard.

HTML EMBED