SEEFELD (Nettavisen): Sundby kunne onsdag juble for karrierens første individuelle mesterskapsgull da han gikk helt til topps på herrenes 15-kilometer klassisk i Seefeld.

Etter rennet fikk en følelsesladet 34-åring en fortjent hyllest fra en samlet langrennsverden.

Kort tid etter premieseremonien ble han så geleidet bak VM-stadion, for der ankom kong Harald og dronning Sonja med gratulasjoner.

Etter en kort prat dro kongeparet videre til hoppbakken.

Nå forteller nordmannen at han fikk gleden av å møte kong Harald og dronning Sonja allerede dagen før løpet.

- Vi hadde en hyggelig middag med kongeparet, sier Sundby til Nettavisen.

- Sa vi tok helt feil

Han røper at det også ble rom for en faglig skiprat med den idrettsinteressrte kongen underveis i middagen.

Kongen skal nemlig ikke ha likt at både Sjur Røthe og Sundby hadde valgt to sene startnummere på 15-kilometeren.

- Vi satt og diskuterte litt. Han var litt skeptisk da vi sa at vi hadde valgt de to siste startnummerne. Da mente kongen at han ikke var sikker på at det var så lurt. Han hadde sett dameløpet og mente at jentene gled kortere og kortere inn på stadion og at vi da hadde valgt helt feil. Kongen hadde en klar formening om det, forklarer Sundby med et smil.

- Ikke et enkelt valg

Som Vidar Løfshus, sjef for det norske landslaget, sa til Nettavisen få timer før løpet, så var det gambling av Røthe og Sundby å velge to sene startnummere.

Til Nettavisen forklarer nå gullvinneren hva han tenkte.

- Det var ikke et så veldig enkelt valg. Det har vært litt frem og tilbake her. Vi har hatt god hjelp av GPS-systemer som har vist oss litt når og hvor forholdene kunne bli raskere når det slår om fra veldig bløtt til litt raskere igjen hvis det fryser på. Det har vært litt forskjellig fra dag til dag. Vi tok en sjanse på at det muligens ble litt enklere forhold på slutten, sier Sundby.

Han er derimot usikker på om det var noen spesiell fordel å gå til slutt. Seieren gikk uansett til Røa-løperen og etter blomsterseremonien fikk han igjen møte kongen.

- Kongen gratulerte meg og sa «endelig». Han er såpass opplest og god på idrettshistorie som gjorde at han vet at det har vært noen ganger hvor det har vært litt stang ut. Jeg tror han også synes det var gøy at det var jeg som klarte det i dag, sier Sundby til Nettavisen.

Niskanen: - Vel fortjent

Finske Iivo Niskanen var blant favorittene til gullet på onsdagens distanserenn, men måtte nøye seg med bronse. Han hyller Sundby etter VM-bragden.

- Han har jaktet på gullet i mange år, og han har vært favoritt mange ganger. Nå har han endelig fått det, så jeg ser på det som vel fortjent. Det må ha føltes veldig bra for Martin, sier Niskanen til Nettavisen.

Finnen tror det betyr ekstra mye for Sundby at det kom på måten det gjorde.

- Han har vunnet nesten alt, har jaktet gullet i VM og OL. Han har hatt uflaks noen ganger, og det er aldri lett å vinne gullet, sier han.

Også Calle Halfvarsson tar av seg hatten for sin norske kollega.

- Det er bare å gratulere. Han har jaktet det gullet i mange år, sier svensken til Nettavisen.

- Didrik sa jeg burde legge opp nå

Sundby sikret seg altså sitt første individuelle mesterskapsgull med onsdagens seier. Den 34 år gamle familiefaren har de siste årene hele tiden vært ærlig på at han må ta en kontinuerlig vurdering på hvor lenge han skal fortsette å satse på øverste nivå.

Nå lover han imidlertid at han i hvert fall vil satse mot VM i Oberstdorf om to år.

- Didrik (Tønseth) sa i teltet etterpå at jeg måtte legge opp og at det var et perfekt tidspunkt. Da sa jeg at han skulle få slite med meg i et par år til. Jeg er veldig glad for at jeg klarte det her. Jeg tror at det på sikt kan gi meg en annen følelse, sier Sundby.

Han bruker også tid på å takke alle som har trodd på ham.

- Det er så mange som har støttet meg i alle disse årene og som kanskje har vært mer skuffet over sølvmedaljer og bronsemedaljer enn det jeg selv har vært. Det er alltid noe man føler på. Dette er selvfølgelig en kjempeseier for meg, min familie og støttespillere. Når de også blir så glade, så kjenner jeg på det. Jeg kjenner at dette har vært en seier for alle som har trodd at dette var mulig og det trodde ikke jeg senest i sommer, forteller Sundby.

VM for langrennsløperne fortsetter nå med stafett for kvinner på torsdag og herrer på fredag.