Gå til sidens hovedinnhold

Kong Knockout slo til igjen

Edwin Valero er boksesportens eneste tittelholder som har vunnet samtlige av sine kamper på knockout. Nå har han pyntet på statistikken igjen.

Japan-baserte Edwin Valero fra Venezuela er boksesportens eneste etablerte utøver som aldri har måttet gå tiden ut i en profesjonell boksekamp. Torsdag ettermiddag norsk tid forsvarte han sin WBA-tittel i super-fjærvekt og leverte naturligvis seieren i kjent stil.

Hundre prosent
For utfordrer Nobuhito Honmo må torsdagens kamp mot den hardtslående Edwin Valero ha blitt opplevd som å bokse mot en murvegg som slo tilbake med never av murstein. Japaneren er kjent for å bokse defensive og fargeløse kamper, men etter å ha blitt presentert for slagstyrken til Valero tidlig i åpningsrunden, endret han taktikk og gjorde angrep til sitt beste forsvar.

Skiftet skulle imidlertid vise seg å bli begynnelsen på slutten for Honmo – forskjellen i slagkraft mellom de to var tydelig som natt og dag, og oppgjøret utviklet seg raskt til å bli en lang og seig omgang med juling for japaneren.

Den blodige og ensidige duellen ble omsider avblåst i åttende runde da WBA-mesteren satte inn nådestøtet som senket utfordreren. Edwin Valero fikk dermed tilkjent sin 22. strake seier innenfor stipulert distanse.

Det anerkjente Ring Magazine rangerer Edwin Valero som verdens syvende beste utøver i super-fjærvektklassen.

Teori gjort til skamme
Oppgjøret mellom Valero og Honmo er sportens seneste eksempel på en kamp med ekstremt avvik på teori og praksis. På papiret var den 30 år gamle Honmo en bedre bokser enn WBA-mesteren. Han var en dyktigere tekniker og har langt mer erfaring og rutine mot boksere som holder høy kvalitet.

Edwin Valero anses for å være defensivt svak og til tider direkte klønete, men 25-åringens slagkraft er til gjengjeld så sterk at den kan stryke ut alle fordeler hans motstander måtte ha.

- Å legge opp en strategi for hvordan å håndtere en motstander i forkant av kampen er en ting. Da har man god tid til å tenke seg om og slagene som skal komme i din retning er fremdeles en bekymring for fremtiden. Det er noe helt annet å forsøke å gjennomføre en slik plan når man befinner seg i selve kampen og smellene kommer på løpende bånd, forklarer Norges ledende boksetrener Helge Wærøy til Nettavisen.

- Proffboksing innebærer nødvendigvis at man før eller siden – og som regel ofte – vil bli truffet med harde slag. Valero slår såpass hardt at motstanderne hans får problemer med å holde konsentrasjon nok til å iverksette sin egen strategi. De lammes rett og slett, og blir ute av stand til å bokse effektivt. Rocky Marciano bokset på samme måte på 1950-tallet, fortsetter Wærøy, som følger super-fjærvektklassen spesielt nøye med tanke på hans elev, Andreas Evensen. Nordmannen konkurrerer nemlig i den samme vektklassen, som for tiden holder det høyeste nivået i sporten.

Tvangsflyttet
I Japan er profesjonell boksing en meget populær idrett og flere vestlige boksere velger å ha landet som base under proffkarrieren. Mens valget for mange først og fremst skyldes mulighetene og de mer organiserte former sporten opererer under, er det for Valero delvis også hans eneste mulighet. 25-åringen ville helst ha vært nærmere sin familie slik tilfellet var tidligere i karrieren, men etter å ha pådratt seg tildels alvorlige hodeskader i en trafikkulykke for fem år siden, innfrir han ikke lenger kriteriet for å kunne innvilges bokselisens i USA.

- Vi er nære ved å komme til en løsning med amerikanerne. Edwin stortrives i Tokyo, men vil veldig gjerne få vise seg frem i vesten også. Så lenge han består helsetestene i USA, finnes det ingen grunn til at han ikke kan bokse der, forteller WBA-mesterens promotor, Akihiko Honda.

Det mektige promotorselskapet Golden Boy Promotions har tidligere vist stor interesse for knockout-maskinen Valero.

Hasegawa fremdeles best
På samme stevne gjorde japanske Hozumi Hasegawa sitt fjerde forsvar av bantamvektklassens WBC-tittel. I motsetning til Hasegawas forrige utfordrer stod ikke sør-afrikanske Simpiwe Vetyeka sin boksestil godt til tittelforsvarerens, og publikum fikk servert en tam affære uten nevneverdig dramatikk eller høydepunkter.

Hasegawa beholdt tittelen sin med dommersiffrene 116-112, 116-112 og 115-113 etter fullført distanse. Den 26 år gamle WBC-mesteren innehar topplasseringen på bantamvektsrankingen til Ring Magazine.

Boksekomet detronisert
Alexander Munoz fra Venezuela viste seg å være hakket for tøff for fjorårets boksekomet, Nobuo Nashiro. Den japanske WBA-mesteren i super-fluevekt tok bokseverden med storm da han etter kun syv proffkamper utbokset storfavoritten Martin Castillo i 2006, men nå befinner beltet seg igjen på det amerikanske kontinentet. Munoz fikk tilkjent en velfortjent og klar poengseier etter å ha brutt ned hjemmebokseren over tolv runder.

Ring Magazine rangerte Nashiro og Munoz henholdsvis som nummer én og nummer seks i super-fluevekt, men plasseringene i vektklassen vil nå stokkes om etter tittelskiftet.

Torsdagens tittelkamper ble utkjempet ved Ariake Colosseum i Tokyo.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis