Petter Northug åpnet VM i Oslo med å ta sølv på sprinten. Så fulgte han opp med gull på 30-kilometeren. Deretter valgte han å stå over 15-kilometeren i klassisk stil, før han sammen med Ola Vigen Hattestad tok sølv på lagsprinten.

Så gikk han inn til norsk gull på stafetten, ved å rykke fra Marcus Hellner på «Northug-flaten» inne på stadion.

Søndag satte han punktum med å vinne den øvelsen han mest av alt ønsket å vinne: Femmila.

Northug reiser hjem fra Oslo-VM med tre gull- og to sølvmedaljer.

Glad og lettet
- Jeg ønsket å avslutte mesterskapet med medalje. Å gå helt til topps er en drøm. Det er helt fantastisk! sier Northug til NRK.

- Er du lettet?

-Jeg kjenner at jeg mistet en sekk på ryggen. Det er nesten godt at det er ferdig.

Det kunne imidlertid ha fått ordentlig galt. Petter lå i rygg på Sergej Dolidovitsj da hviterusseren falt bare én kilometer før mål.

Heldigvis klarte Northug å hoppe unna Dolidovitsj.

- Jeg er glad for at jeg hoppet mye strikk sammen med jentene på ungdomsskolen. Der fikk jeg igjen for det, sier Northug til NRK.

Les også: Kong Petter hylles av Brå

Mange forsøk
En rekke sterke langrennsløpere forsøkt å stikke fra Petter Northug på VMs siste øvelse.

Ingen lyktes.

Maxim Vylegsjanin fra Russland gjorde det siste og mest iherdige forsøket, men han var sjanseløs. Northug nektet å la russeren får et forsprang.

Noen hundre meter senere var det Northug som satte inn støtet. Han valgte å gjøre det på samme sted som under stafetten, da han gikk Norge inn til gull. Også denne gang var det ingen som klarte å matche hans rykk.

HTML EMBED

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Gjorde de riktige tingene
Dermed ble Petter Northug verdensmester på femmila for andre VM og tredje mesterskap på rad. Han vant som kjent også i Liberec for to år siden og i Vancouver-OL i fjor.

Også den gang ble Maxim Vylegsjanin nummer to.

- Petter gjorde de riktige tingene. Han fikk den naturlige respekten i feltet, som han fortjener. Alle skjønte at uansett hva de fant på, ville Petter være der, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.

Det var ikke bare Northug som imponerte av nordmennene. Tord Asle Gjerdalen gikk inn til bronse, mens Sjur Røthe ble nummer fire, Petter Eliassen nummer elleve og Martin Johnsrud Sundby nummer 23.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gikk smart
Northug lå mesteparten av femmila i tetsjiktet, men aldri helt i front. Både Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe var oppe helt i front av feltet underveis.

Halvannen kilometer før mål var Northug, Røthe og Tord Asle Gjerdalen alle blant de 11 som hadde fått et forsprang til resten av feltet. Da hadde sterke navn som Anders Södergren og Marcus Hellner sett seg nødt til å slippe.

Én kilometer før mål gikk som nevnt Sergej Dolidovitsj i bakken - mens Northug så vidt kom seg unna hviterusseren. Like etterpå var det Petter Eliassen som falt.

Maxim Vylegsjanin forsøkte desperat å rykke fra Northug idet løperne kom inn på stadion, men Northug hang seg på. Det klarte også Gjerdalen.

- Fryktelig moro
Det hjalp Tord Asle Gjerdalen til bronsemedalje.

- Det er fryktelig moro med Gjerdalen på tredjeplass. Sjur Røthe gjør også et fantomløp. Og ellevteplass på Petter Eliassen er veldig, veldig bra, sier Åge Skinstad til NRK.

Gjerdalen avslutter dermed VM med stafettgull og femmilsbronse.

- Det blir utrolig artig å stå to sammen på pallen. Tord fortjener det. Han har hatt litt motgang, men holdt motet oppe. Han har måttet trene litt alternativt de siste to årene, vi må være så ærlige. At han kommer tilbake og tar medalje på femmila i Kollen er utrolig artig for oss som lag og ikke minst for Tord, sier Northug til NRK, som også påpekte at Gjerdalen bidro stort til at han klarte å vinne femmila i Liberec også.

HTML EMBED

9097