*Nettavisen* Sport.

Kongen er tilbake

LETTET: Contador vinner på første forsøk. Foto: Alberto Di Lolli (Scanpix)

Contador kom trygt hjem til Madrid.

09.09.12 23:34

Og vant derfor sin andre sammenlagtseier i Vuelta a España, den første etter dopingutestengelsen. Etter hele ti toppavslutninger og en 40 kilometer lang tempo, står Alberto Contador (Saxo Bank - Tinkoff Bank) tilbake som verdig mester. Spanjolen besfester dermed sin posisjon som den beste etapperytteren i sin generasjon.

Siste etappe til Madrid er sedvanlig nok en parademarsj for kanonene i sammendraget. Men for spurterne er dette langt fra noen hviledag. Dermed var det klart for et nytt durabelig oppgjør blant feltets raskeste i den spanske hovedstaden.

Degenkolb for femte gang
På oppløpet ledet Argos-Shimano frem sin spurtkonge John Degenkolb, som nok åpnet spurten litt tidligere enn ønskelig, men klarte likevel å holde unna for italienerne Elia Viviani (Liquigas) og Daniele Bennati (Radio Shack-Nissan).

- Vi kjører meget bra opptrekk om dagen. Det er helt utrolig hvordan vi finner hverandre, selv om vi feilet for noen dager siden. Vi hadde presset på oss i dag. Derfor var det deilig å levere på denne måten, sa en lettet Degenkolb.

Dette var tyskerens femte etappeseier i årets vuelta.

- Nå blir det bare champange, avslutter han.

Kongen vendte hjem
På forhånd virket det som at arrangørene hadde skreddersydd årets vuelta som en triumfferd for sin hjemvendte sykkelkonge, Alberto Contador, etter spanjolens påtvungne sabbat. I duell med en annen forhåndsfavoritt, Chris Froome fra Team Sky, forventet de fleste seg at Saxo Bank – Tinkoff Bank-rytteren skulle danse seg inn i rød trøye i Madrid. Men så enkelt ble det ikke. Contador fikk seg også en litt uventet skygge i årets vuelta.

For duellen med Froome materialiserte seg aldri for fullt. Til tross for andreplassen fra Tour de France i sommer og en olympisk medalje i London, var det kanskje litt for snartenkt å plassere 27-åringen på en pidestall, høyt oppe i favorittsjiktet foran årets vuelta.

Les også: Nære på for Kristoff

Langs Asturias frodige fjellsider var britens pidestall åpenbart byttet ut med en tobent stol, i det som var en svært vaklende demonstrasjon av Sky-kapteinen. Froomes ublide møte med spansk eksplosivitet gjorde inntrykk.

Purito holdt koken - nesten
Men i det briten bleknet til utover i rittet, fremsto Joaquim Rodriguez sterkere og sterkere. Selv om Katjusja-rytteren tilegnet seg et drøss med bonussekunder da han dominerte de to første ukene ved å vinne tre etapper, slapp Contador aldri den vesle, men giftige katalaneren ut av skuddsiktet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Miguel Vidal

Men med bare en individuell tempoetappe på årets program, og med Rodriguez i bedre slag enn noensinne, hadde Contador få muligheter til å distansere 33-åringen i fjellene. I 2012-utgavene av det spanske etapperittet, hvor den ene brutale fjelltoppavslutningen ble avløst av den neste, var det paradoksalt nok den mindre krevende ferden til Fuente Dé som avgjorde det hele.

Med 50 km igjen danset «El Pistolero» av gårde i en uventet takt over andrekategori stigningen Collado de la Hoz. Her fra og inn så spanjolenseg ikke tilbake. I det som var et overraskende, taktisk mesterverk, stormet Contador til etappeseier og ledelse sammenlagt, mens Rodriguez satt slukøret tilbake.

- Vil vinner mer
Ikke helt kviknet til etter hviledagen, måtte «Purito» bare konstatere at han for tredje gang i siste og avgjørende uke hadde tapt ledertrøyen i en Grand Tour. Contador konsoliderte sin ledelse hele veien til Madrid.

- Jeg er veldig fornøyd med både meg selv og de som takker meg for denne prestasjonen. Men det er jo jeg som burde takke dem, sier Contador.

Spanjolen hadde en kort og vanskelig oppkjøring til årets vuelta, men allerede på etappe tre til Arrate satte Contador tonen med å angripe hele seks ganger. Selv om storklatreren kjørte seg gradvis sterkere etappe for etappe, viste han ikke frem sitt aller beste nivå, sett sist i Giro d'Italia i fjor. Men nå er selvtilliten tilbake hos Contador.

- Det er helt klart at selvtilliten styrker seg etter en slik seier. Nå vil jeg vinne mer, smiler spanjolen.

PS! Gabriel Rasch (FDJ-BigMat) fullførte rittet som eneste nordmann. Dette var veteranens andre treukers ritt denne sesongen.

Sammenlagt:
1. Alberto Contador (Saxo Bank -Tinkoff Bank)
2. Alejandro Valverde (Movistar) +1.16
3. Joaquim Rodriguez (Katjusja) +1.37
4. Chris Froome (Sky) +10.16
5. Daniel Moreno (Katjusja) +11.29
6. Robert Gesink (Rabobank) +12.23
7. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) +13.28
8. Laurens Ten Dam (Rabobank) 13.41
9. Igor Anton (Euksaltel-Euskadi) 14.01
10. Benat Intxautsti (Movistar) 16.13

21. etappe:
1. John Degenkolb (Argos-Shimano)
2. Elia Viviani (Liquigas) s.t
3. Daniele Bennati (Radio Shack-Nissan) s.t
4. Allan Davis (Orica-GreenEdge) s.t
5. Koldo Fernandez (Garmin-Sharp) s.t
6. Alejandor Valverde (Movistar) s.t
7. Gert Steegmans (OPQS) s.t
8. Zdenek Stybar (OPQS) s.t
9. Raymond Kreder (Garmin-Sharp) s.t
10. Gorka Verdugo (Euskaltel-Euskadi) s.t

Poengtrøye: Alejandro Valverde (Movistar)
Klatretrøye: Simon Clarke (Orica-GreenEdge)
Kombinasjonstrøye: Alejandor Valverde (Movistar)
Lagkonkurranse: Movistar (Spania)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.