Gå til sidens hovedinnhold

Kongen feirer med vodka tonic

- Vodka tonic hjelper. Det blir et par av dem i kveld, forteller Bradley Wiggins, Storbritanias nye OL-konge.

OL i London har måttet tåle mye kritikk for tomme tribuner. Sykling er uten tvil unntaket som bekrefter regelen.

Det var ekstreme mengder tilskuere under lørdagens fellesstart, og dagens temporitt var intet unntak.

Og Bradley Wiggins gjorde folkefesten komplett.

Den 32 år gamle briten sikret seg sin første gullmedalje på landeveien i byen han har vokst opp i.

- Jeg kan ikke beskrive dette med ord. Det ville ikke vært rettferdig. Det var virkelig utrolig å vinne et OL-gull i hjembyen min, kunne Wiggins fortelle etter at gullet var i boks.

Eventyret var komplett, og med sin sjuende OL-medalje krones han som øyrikets OL-konge gjennom alle tider.

Les også: Wiggins overlegen på hjemmebane

- Ingenting vil toppe dette
Folkefesten var det umulig å ikke merke. Samtlige 44 kilometer av løypa var omkranset av entusiastiske tilskuere, med en tetthet som mest sannsynlig overgår det vi ser i Tour de France.

Wiggins visste å sette pris på oppmøtet.

- Når du vinner på banen, er det tre-fire tusen som heier. Her, rundt i Londons gater, er lyden utrolig. Jeg tror ikke noe vil toppe dette. Jeg har akkurat vunnet Tour de France. Det har bare vært fenomenalt.

- Det var det. Det vil aldri, aldri bli bedre enn dette. Utrolig, slår 32-åringen fast.

Wiggins er kjent for å ha drukket mye alkohol i deler av karrieren. De siste årene har han blitt mye mer seriøs. Men etter OL-gullet blir det nok en liten fering.

- Vodka tonic hjelper. Det blir et par av dem i kveld, kunne Wiggins fortelle på pressekonferansen, til latter fra de fremmøtte journalister, skriver VG Nett .

Les også: OL-gull til Armstrong

Hevder det er gullene som teller
Wiggins innrømmet etter rittet at han hadde fått med seg praten om at han kunne bli britenes mestvinnende i OL gjennom tidene. Fra før sto roeren Sir Steve Redgrave med seks medaljer.

Nå har altså Wiggins sju. Selv mener han det er antall gull som teller.

- I morges så jeg hele tiden disse rapportene på TV. Det er ikke så viktig hvis du har sju medaljer hvis de ikke er i rett farge. Det viktigste nummeret er fire, sier han.

Nå lover han også at han skal fortsette på sykkelsetet i minst fire år til.

- Det var viktig at det var nummer fire. Jeg må fortsette til Rio. Bare det å bli nevnt i samme åndedrag som Redgrave er en ære, også med (sir) Chris Hoy. Å være der oppe sammen med de gutta er veldig spesielt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prøvde å nyte seieren
Wiggins kunne også fortelle at han hadde ganske vage minner fra sine tre første gullmedaljer.

Derfor prøvde han å nyte dagens ritt på en helt annen måte. Det hadde han også langt bedre grunnlag for, i og med at han nå syklet i nesten en time.

- Jeg prøvde å nyte det. Jeg har ingen minner fra mine andre olympiader. Jeg var enten for ung, ellers så var det over for fort. Det er ikke mye som er bedre enn denne rammen, med slottet (Hampton Court), det er så britisk, er det ikke? Solen kom fra, det var rett og slett fantastisk.

Imponert Arvesen
Kurt Asle Arvesen jobber til daglig i apparatet rundt rytteren i Team Sky, hvor Wiggins sykler. I OL har han vært NRKs ekspertkommentator. Nordmannen har ikke direkte ansvar for Wiggins, men kjenner selvfølgelig briten godt.

- Dette gjenspeiler all den jobbingen som han har gjort, og folkene rundt ham, de siste par årene. Det er ikke mye som er lagt til tilfeldighetene når det kommer til oppfølging, trening og utstyr. I tillegg har han vært utrolig dedikert og målbevisst, sier Arvesen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ligner Cancellara
Eresfjordingen mener at prestasjonen til Wiggins er helt opp mot det Fabian Cancellara har prestert. Sveitseren har fire tempotitler i VM og vant OL for fire år siden.

- Cancellara har gjort lignende ting på tempo tidligere, men dette løpet var bra.

Cancellara ble fullstendig avkledt onsdag, men var nok hemmet av velten som rammet ham i landeveisrittet lørdag.

- Jeg tror Fabian hadde hatt problemer selv om han hadde vært 100 prosent, men det er utrolig vanskelig å sammenligne.

Les også: Wiggins frykter ikke OL-presset

-En utrolig lettelse
Wiggins har levd med et enormt press siden han ble nummer fire i Tour de France i 2009. Siden da har det uttalte målet vært å vinne touren. Det klarte han endelig i år, bare for å gå videre over i OL-modus.

Selv om han prøvde å tone ned presset foran temporittet, blant annet med å si at presset nå var som å pisse i havet, sammenlignet med Tour de France, var det nok en enorm lettelse å sikre gullet.

- Dette er en lettelse for Bradley. Han fikk nok mye vekt ned fra skuldrene etter Tour de France. Men dette var et mål slik som touren var. Han svever nok på en sky nå. Som du så gikk det litt tid før det gikk opp for ham. Det var nesten for godt til å være sant, avslutter Arvesen.

Kommentarer til denne saken