RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongen i ringen

Sist oppdatert:
Lørdag kan TV 2-seerne stifte bekjentskap med en boksekonge.

Mellomvektsklassen sies å være boksesportens sterkeste vektklasse. Dens utøvere kombinerer nemlig de beste elementene fra sportens øvrige vektklasser - slagkraft, hurtighet og bevegelighet. Ikke rart mange av sportens aller største navn gjorde sin berømmelse akkurat i denne klassen.

Den forrige store mesteren i mellomvektsklassen var amerikanske Bernard Hopkins. Fra og med 1994 var han klassens suverene leder før han i en alder av 40 år tapte sin tittel med en nokså omdiskutert poengavgjørelse til landsmannen Jermain Taylor i 2005.

Taylor har siden forsvart tittelen to ganger uten å imponere noen og mange stiller seg nå spørsmålet om han virkelig er den beste mellomvekteren vi har i dag.

En kandidat som har i stor grad bidratt til å provosere frem dette spørsmålet, er den tyskbaserte armenieren «King» Arthur Abraham. Siden hans profesjonelle debut i 2003 har han posisjonert seg i verdenstoppen ved å overkjøre alle sine 21 motstandere på imponerende vis. Det er i det hele tatt sjelden sporten ser en bokser komme så langt på så kort tid og Abraham er allerede i historiebøkene som Armenias første IBF-mester i mellomvekt.

Bakgrunn
Avetik Abrahamyan ble født i det Jerevan i 1980, hovedstaden i det da sovjetstyrte landet. Armenia ble selstendig stat i 1991, men opplevde en økonomisk kollaps i kjølvannet av løsrivelsen fra Sovjetunionen.

Dette medførte harde tider i landet og på jakt etter en bedre hverdag flyktet Abrahamyan familien til Tyskland i 1993. Arthur satset først på en idrettskarriere innen sykkelsporten, men fant senere bokseringen som en større utfordring.

Det skulle vise seg å være et riktig valg for ham for talentet var åpenbart fra første stund.

Etter seks år avsluttet ham amatørkarrieren som tysk mester med en kampliste lydende 81-3-6.

Med proffkarriere i tankene kontaktet Abraham den tyske boksetreneren Ulli Wegner i 2003, som middelbart så potensialet i 22-åringen.

Det neste året befant han seg ofte i bokseringen mot betaling, men også som sparringspartner for IBF-mesteren i Super-Mellomvekt, Sven Ottke. Hundrevis av sparringsrunder med et av de store navnene innen tysk boksehistorie gav Abraham verdifull erfaring og en bratt lærekurve.

Siden den gang har Ottke lagt hanskene på hylla og Abraham har sammen med tungvektskjempen Nikolai Valuev vokst frem som de nye stjernene i stallen til den promotor Wilfred Sauerland.

For Sauerland og tysk boksing er Abraham et særdeles godt mottatt bidrag ettersom landet ikke har hatt en bokser med en så publikumsvennlig stil siden Darius Michalchzewski deltok i den ene thrilleren etter den andre på begynnelsen av 2000-tallet.

Karrieren
Rent bokseteknisk minner Abraham en del om Les Darcy, en annen action-bokser fra mellomvektsklassens barndom. Akkurat som australieneren gjorde mot verdenseliten på 1910-tallet, går Abraham offensivt men samtidig metodisk til verks på sine motstandere og klubber dem ned i senk. Kun fire av Abraham sine 21 motstandere har holdt distansen ut, da redusert til forslåtte vrak.

Sine foreløpige største høydepunkt i karrieren kom i da han vant IBF-tittelen ved å slå ut den høyt respekterte Kingsley Ikeke i 2005. Noen måneder senere fulgte han opp med en poengavgjørelse over elitebokseren Howard Eastman. Det vakte oppmerksomhet i sporten da Abraham gjorde en mye sterkere figur i sin seier over engelskmannen enn det verdensmesteren Bernard Hopkins hadde prestert bare seks måneder i forveien.

I dag er Abraham ansett som en av de alle beste i mellomvektsklassen og ser ut til å ha de kvalitetene i bokseringen som gjør at vi vil høre stadig mer om ham i de neste årene.

Lørdag 23. september er han å se i ringen igjen mot den farlige Edison Miranda, en bokser som viser et like stort potensiale. Kampen mellom dem annonserer for alvor generasjonskiftet etter Hopkins æraen og er på alle måter en meget lovende oppgjør.

Se Arthur Abraham vs. Edison Miranda på TV2 Lørdag 23. september, kl. 23.45.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere