*Nettavisen* Sport.

Kongen nærmer seg mål

Foto: REUTERS/SCANPIX

Michael Phelps sikret seg sitt sjette gull i Beijing, da han vant 200 meter medley fredag morgen.

15.08.08 07:28

Selvfølgelig tok Michael Phelps sitt sjette OL-gull, og selvfølgelig ble det verdensrekord. Nå nærmer svømmekongen seg den historiske målstreken.

Få utøvere – om noen – kan vise til tettere OL-program enn rekordjagende Phelps. Amerikaneren er i aksjon hver bidige dag i vannkuben i Beijing, og fredag ble han stilt overfor sin tidsmessig tøffeste utfordring.

Først skulle han ut i bassenget og hente hjem sitt sjette gull i lekene på 200 meter medley. En drøy halvtime etterpå skulle han tilbake i vannet for svømme semifinale på 100 meter butterfly. I mellomtiden var Phelps på internasjonal pressekonferanse og medaljeutdeling. Sånt tar tid.

– Det var steintøft. Jeg hadde kanskje fem minutter til overs fra medaljeseremonien var over og til jeg måtte trekke på meg badehetta igjen. Praktisk talt ingen tid i det hele tatt, sa Phelps etterpå.

Helt etter oppskriften
Han hadde med andre ord en stressende morgenstund – uten at det syntes nevneverdig på resultatene. I finalen på 200 meter medley suste han inn til sitt sjette gull i lekene. Og naturligvis ble det ny verdensrekord. Den lyder på 1.54,23.

– Jeg gikk relativt rolig ut de første 50 meterne – og deretter ga jeg gass. Det fungerte fint. Etterpå følte jeg meg faktisk ikke så verst, sa Phelps – som med andre ord hadde krefter på lager til den ventende semifinalen.

Det fikk konkurrentene merke til fulle. Amerikaneren vant oppskriftsmessig sitt semifinaleheat.

– Det var et tøft løp, sa Phelps, som hadde merket seg at flere av konkurrentene også leverte solide løp. Torsdag ble han i tillegg slått av serbiske Milorad Cavic i forsøket på distansen.

– Jeg var for langt bak Milorad etter 50 meter i det løpet. I finalen må jeg være våken og henge med i starten. Er jeg der etter 50 meter, henger jeg med inn, sa Phelps.

Allerede historisk
Spørsmålet er vel om ikke amerikaneren er en smule beskjeden når han snakker om å «henge med». Sannsynligheten er stor at det er konkurrentene som får sitt fylle hyre med akkurat det.

Phelps er naturligvis storfavoritt til å ta sitt sjuende gull i Beijing. I så fall tangerer han gullrekorden til Mark Spitz fra München i 1972. For svømmekongen handler alt om å få nok hvile.

– Nå har jeg 18 timer på å bli klar til neste konkurranse. Det er faktisk ganske godt med tid til å skaffe seg hvile, smilte Phelps da han forlot vannkuben fredag.

I lomma hadde han OL-gull nummer seks. Gullsamlingen har allerede gjort han historisk. Amerikaneren er nå oppe i 12 OL-gull totalt i karrieren. Ingen andre har klart flere enn ni.

Nå gjenstår to øvelser for Phelps i Beijing. Finalen på 100 meter butterfly samt én stafett. Begge må vinnes dersom han vil ha plassen på toppen av gullista alene – over Spitz.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag