RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongen nærmer seg mål

Foto: REUTERS/SCANPIX
Sist oppdatert:
Michael Phelps sikret seg sitt sjette gull i Beijing, da han vant 200 meter medley fredag morgen.

Selvfølgelig tok Michael Phelps sitt sjette OL-gull, og selvfølgelig ble det verdensrekord. Nå nærmer svømmekongen seg den historiske målstreken.

Få utøvere – om noen – kan vise til tettere OL-program enn rekordjagende Phelps. Amerikaneren er i aksjon hver bidige dag i vannkuben i Beijing, og fredag ble han stilt overfor sin tidsmessig tøffeste utfordring.

Først skulle han ut i bassenget og hente hjem sitt sjette gull i lekene på 200 meter medley. En drøy halvtime etterpå skulle han tilbake i vannet for svømme semifinale på 100 meter butterfly. I mellomtiden var Phelps på internasjonal pressekonferanse og medaljeutdeling. Sånt tar tid.

– Det var steintøft. Jeg hadde kanskje fem minutter til overs fra medaljeseremonien var over og til jeg måtte trekke på meg badehetta igjen. Praktisk talt ingen tid i det hele tatt, sa Phelps etterpå.

Helt etter oppskriften
Han hadde med andre ord en stressende morgenstund – uten at det syntes nevneverdig på resultatene. I finalen på 200 meter medley suste han inn til sitt sjette gull i lekene. Og naturligvis ble det ny verdensrekord. Den lyder på 1.54,23.

– Jeg gikk relativt rolig ut de første 50 meterne – og deretter ga jeg gass. Det fungerte fint. Etterpå følte jeg meg faktisk ikke så verst, sa Phelps – som med andre ord hadde krefter på lager til den ventende semifinalen.

Det fikk konkurrentene merke til fulle. Amerikaneren vant oppskriftsmessig sitt semifinaleheat.

– Det var et tøft løp, sa Phelps, som hadde merket seg at flere av konkurrentene også leverte solide løp. Torsdag ble han i tillegg slått av serbiske Milorad Cavic i forsøket på distansen.

– Jeg var for langt bak Milorad etter 50 meter i det løpet. I finalen må jeg være våken og henge med i starten. Er jeg der etter 50 meter, henger jeg med inn, sa Phelps.

Allerede historisk
Spørsmålet er vel om ikke amerikaneren er en smule beskjeden når han snakker om å «henge med». Sannsynligheten er stor at det er konkurrentene som får sitt fylle hyre med akkurat det.

Phelps er naturligvis storfavoritt til å ta sitt sjuende gull i Beijing. I så fall tangerer han gullrekorden til Mark Spitz fra München i 1972. For svømmekongen handler alt om å få nok hvile.

– Nå har jeg 18 timer på å bli klar til neste konkurranse. Det er faktisk ganske godt med tid til å skaffe seg hvile, smilte Phelps da han forlot vannkuben fredag.

I lomma hadde han OL-gull nummer seks. Gullsamlingen har allerede gjort han historisk. Amerikaneren er nå oppe i 12 OL-gull totalt i karrieren. Ingen andre har klart flere enn ni.

Nå gjenstår to øvelser for Phelps i Beijing. Finalen på 100 meter butterfly samt én stafett. Begge må vinnes dersom han vil ha plassen på toppen av gullista alene – over Spitz.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere