*Nettavisen* Sport.

Kongen som aldri ble kronet

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

BAKGRUNN: Frode Estil skulle hatt tre individuelle OL-gull i premieskapet. Det ene han har, fikk han i posten.

08.04.11 10:21

Jeg har hørt mange mestere si det: Ingenting er større enn opplevelsen akkurat i det øyeblikket da du skjønner at drømmen er blitt virkelig. Øyeblikket da du kan passere målstreken med hendene hevet over hodet i triumf.

Vel vitende om at du er aller best.

At gullet er ditt.

Frode Estil fikk – takk og pris – oppleve dette én gang, da han vant VM-femmila i 2005 foran Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset.

Nå viser det seg at den sympatiske karen fra Lierne etter alt å dømme er snytt for så mange gullmedaljer at han samtidig er snytt for en plass i den norske skikongerekka, der han skulle vært risset inn med gullskrift mellom Thomas Alsgaard og Petter Northug.

Seks ganger tok Estil sølv i internasjonale mesterskap (fem individuelle, ett i stafett). Etter at Andrus Veerpalu endelig ble avslørt som juksemaker torsdag, kan det hevdes at hele fem av sølvmedaljene skulle hatt en edlere valør.

Sølvmedaljene som var gull
To av sølvene er for øvrig blitt forvandlet til gull i ettertid.

* Da det finske laget ble tatt for doping, rykket Norge opp som verdensmestere i stafett i Lahti i 2001.

* Da Johann Mühlegg ble tatt for juks under OL i Salt Lake City, ble Estils sølvmedalje på jaktstarten omgjort til gull. Men det tok lang tid før gullmedaljen dukket opp i posten.

Nå viser det seg at ytterligere tre av sølvmedaljene egentlig skulle ha vært gull.

* Under OL i 2006 gikk Frode Estil kanskje karrierens aller beste løp da han tok sølv på 30 km fellesstart med skibytte. Han brakk skia på startstreken og tapte nesten et minutt, men tok igjen feltet og spurtet til sølv. Kun slått av russiske Jevgeni Dementiev. I 2009 ble Dementiev tatt og dømt for bloddoping, men gullet fra 2006 får han beholde.

* Under OL i 2002 gikk Estil inn til sølv på spesialdistansen 15 km klassisk. Kun slått av estiske Andrus Veerpalu. Torsdag ble det altså kjent at esteren er avslørt for ulovlig bruk av veksthormon – etter å ha vært under mistanke for juks i mange år.

* Under VM i 2001 var det bare to tideler som skilte Frode Estil fra gullet på tremila. Også denne gangen ble han slått av nettopp Veerpalu.

Snytt for følelsen
En positiv test på Andrus Veerpalu i 2011 beviser naturligvis ikke at han også var dopet i 2001.

Likevel er det svært sannsynlig at Frode Estil i tillegg til de tre stafettgullene skulle hatt to individuelle VM-gull i premiesamlinga, ikke ett.

Og tre ganger skulle han fått oppleve den berusende følelsen det må være å bli individuell olympisk mester.

Den følelsen ble han snytt for. Det ene OL-gullet han fikk, kom altså i posten.

Heldigvis kommer det nå for en dag hvilken fantastisk skiløper – hvilken skikonge – Frode Estil faktisk var. Heldigvis blir juksemakerne avslørt.

Ingen glede
Men dessverre er nok denne anerkjennelsen lite verdt for Estil selv. I kjølvannet av dopingjukset, finnes det bare tapere.

- Det OL-gullet jeg fikk i posten har aldri gitt meg noen gullglede. Jeg føler ikke behov for å få flere gullmedaljer i posten, sa han til Nettavisen da Dementiev ble tatt.

Avsløringen av Andrus Veerpalus svik har ikke Estil villet kommentere i det hele tatt. Det må føles ekstra tungt.

Fordi Veerpalu ikke bare var en konkurrent, men også en venn.

Han frarøvet Estil det verste man kan ta fra en toppidrettsutøver:

Gullgleden.

PS. Andrus Veerpalu er altså ikke dømt for doping, og hevder sin uskyld. Men det foreligger både positiv A-prøve og positiv B-prøve.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag