*Nettavisen* Sport.

Kongen tok farvel

Søndag tok Lance Armstrong farvel med sykkelsporten. På sin siste pressekonferanse avslørte han at han ikke angrer på noe i karrieren.

25.07.05 09:49

PARIS/OSLO (TV 2 Nettavisen): Søndag syklet Lance Armstrong sin aller siste konkurranse. Men allerede lørdag sørget amerikaneren for å ta et verdig farvel, da han knuste all motstand på tempoen i Saint-Etienne. Etterpå oppsummerte han karrieren på sin siste offisielle pressekonferanse.

83 dager i gult
Og det er ikke småtterier. Lance Armstrong kan se tilbake på 14 sesonger som profesjonell rytter, VM-tittel, sju Tour de France-seirer og 83 dager i den gule ledertrøyen. Mange mener Discovery-rytteren er tidenes syklist. At han er kongen av Tour de France er hevet over enhver tvil.

Og han angrer ikke på noe i karrieren. Heller ikke at han bestemte seg for å legge opp etter 14 år.

- Jeg angrer overhodet ingenting. Jeg har hatt en ufattelig karriere, sier texaneren.

- Jeg er velsignet som har fått være med på dette i 14 år. Jeg er velsignet som har fått oppleve både å vinne ritt før jeg ble syk, og å vinne Touren sju ganger etter at jeg ble frisk, sier Armstrong.

Definitivt farvel
Amerikaneren ledet med nesten fem minutter på Ivan Basso før han tok fatt på paradeetappen inn til Paris. Men i motsetning til andre som har latt seg friste til å fortsette etter først å ha annonsert sin avskjed, er det helt uaktuelt for Big Lance.

- Det finnes ingen grunner til å fortsette. Det er på tide med nye fjes, nye overskrifter, sier 34-åringen.

Tror på Ullrich
Når Lance Armstrong forsvinner fra Tour-sirkuset, er selvsagt det store spørsmålet om noen star klar til å overta. Amerikaneren selv trekker frem de to rytterne som ender bak ham på podiet i Paris; Ivan Basso og Jan Ullrich.

- Akkurat som i fjor har Ivan bevist at han er en strålende klatrer, og er kanskje rittets fremtid, i hvert fall de neste par årene. Og Jan er en veldig spesiell fyr for meg. Jeg har ment hvert eneste ord når jeg de siste årene har sagt at han er den jeg frykter aller mest i feltet, sier Armstrong og fortsetter:

- Jeg er sikker på at Jan har kapasitet til vine Touren igjen, ikke bare én men flere ganger. Han må bare komme til Touren i litt bedre form, være litt bedre forberedt, sier Armstrong.

Lance Armstrong gleder seg til å ta fatt på pensjonisttilværelsen, og mener han snart vil være glemt.

- Jeg var så heldig at jeg fikk leve, så heldig at jeg fikk oppleve dette og vinne sju seirer. Men jeg er ikke dum, jeg vet at folk glemmer sportshelter. Det vil dukke opp nye fjes, en ny mester.

Trekker seg tilbake
Sykkelkongen avslører at han planlegger en tilbaketrukket pensjonistferie. Mandag morgen setter han seg på flyet sammen med barna, kjæresten Sheryl Crowe og gode venner. Turen går til Sør-Frankrike, hvor han skal ha en real sydenferie med bading, mat og god vin. Og garantert ingen sykkelturer.

Deretter planlegger han å jobbe litt for rockekjæresten Sheryl.

- Jeg har tilbudt meg å jobbe for henne på turnéen, men hun er redd jeg blir for dyr, ler Armstrong.

- Sheryl har vært fantastisk for meg, og hun har etter hvert blitt en stor sykkelfan. Nå skal jeg gi litt tilbake. Jeg gleder meg til å hjelpe henne på turnéen. Da blir det party backstage med festing og god drikke. Jeg legger jo opp nå, så hvorfor ikke¿

LANCE ARMSTRONG-FAKTA:

Født: 18. september 1971

Fødested: Plano, TX

Land: United States

Lag: Discovery Channel

Høyde: 177 cm

Vekt: 75 kg

Lance sin seiersmargin sammenlagt de sju årene han har vunnet:

2005: 4 minutter og 40 sekunder til Ivan Basso (Italia)

2004: 6 minutter og 19 sekunder til Andreas Klöden (Tyskland))

2003: 1 minutt 1 sekund til Jan Ullrich (Tyskland)

2002: 7 minutt og 17 sekunder til Joseba Beloki (Spania)

2001: 6 minutter og 44 sekunder til Jan Ullrich (Tyskland)

2000: 6 minutter og 2 sekunder til Jan Ullrich (Tyskland)

1999: 7 minutter og 37 sekunder til Alex Zülle (Sveits)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag