Kongene – og nedturene

Foto: Ned Alley (Scanpix)

KOMMENTAR: Slik gikk det med Nettavisens VM-tips.

03.03.09 15:38

Før Sapporo-VM i 2007 spådde Nettavisen 20 norske medaljer. Det stoppet på 16.

Til tross for at vi gikk på en ørliten smell den gangen, var vi like optimistiske foran årets Ski-VM i Liberec. Undertegnede klinte nok en gang til med et tips på 20 norske medaljer (7 – 6 – 7).

Les Nettavisens medaljetips her!

Denne gangen ble fasiten 12 (5 – 4 – 3).

De som innfridde Nettavisens forventninger, var de mannlige langrennsløperne og hopperne (som riktig nok ikke ble spådd noe gullmesterskap, og sånn sett ikke hadde all verden å leve opp til).

De som ikke levde opp til vårt medaljetips, var de kvinnelige langrennsløperne og kombinertløperne (som vi hadde skyhøye forventninger til).

Favoritten som bommet
Den største norske skuffelsen i VM var selvfølgelig Magnus Moan. Etter en glimrende sesong i verdenscupen, ville det nesten ha vært mindre oppsiktsvekkende om han hadde reist hjem med full gullpott enn uten gull i det hele tatt (hvilket faktisk skjedde).

25-åringens fjerde internasjonale mesterskap ble, dessverre, også hans til nå desidert dårligste. Moan traff ikke hundre prosent verken mentalt eller fysisk. Han kom til VM uten krefter, var preget av presset utenfra – og fant aldri ut av normalbakken.

At Moan fra et glimrende utgangspunkt heller ikke klarte å avgjøre lagkonkurransen i Norges favør, får imidlertid skiene ta det meste av skylden for, selv om hovedpersonen nekter å skylde på noe så trivielt.

Trøsten får være at Moan trives mye bedre både i bakkene og løypene i Whistler, der det er OL om et år. Hevnen kan bli søt, og ingen skal være i tvil om at Magnus Moan kan og vil vise seg fra en helt annen og mye bedre side i Vancouver-lekene.

Favorittene som innfridde
Mens Moan sviktet, var det to andre store gullhåp som innfridde til gagns. Også Ola Vigen Hattestad var preget av stundens alvor, men klarte å stenge presset ute.

Verdens suverent beste sprinter de to siste årene var også best da det gjaldt som mest. Han vant både den individuelle sprinten og lagsprinten.

Johan Kjølstad fulgte opp med sølv individuelt, og vant altså lagsprinten sammen med Hattestad. Nordtrønderen utropes herved til mesterskapets positive overraskelse!

Kongen av Liberec fikk ikke gå sprinten, hvilket han åpenbart burde ha fått. Men Petter Northug trenger ikke å gråte over tapt sprintplass når han reiser hjem fra VM med tre gullmedaljer.

Nettavisen tippet det skulle stoppe på to. Men ingenting er mer gledelig enn at Northug gjorde tipset til skamme ved også å plukke med seg det gjeveste av alle gull, gullet løpere som Thomas Alsgaard og Vegard Ulvang mangler, nemlig femmilsgullet.

At medaljedrømmen endte med tårer for både Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, er gammelt nytt, og ingenting å dvele mer ved ...

Les alt om VM i Liberec her!

Her er Nettavisens forhåndstips – og fasiten:

HOPP

Nettavisens tips (0 – 2 – 1):

Sølv:
Anders Jacobsen (stor bakke)
Anette Sagen

Bronse:
Lag

Fasit (0 – 1 – 2):

Sølv:
Lag

Bronse:
Anders Jacobsen (stor bakke)
Anette Sagen

KOMBINERT

Nettavisens tips (2 – 1 – 2):

Gull:
Magnus Moan (Gundersen)
Lag

Sølv:
Magnus Moan (Sprint)

Bronse:
Jan Schmid (Fellesstart og Gundersen)

Fasit (0 – 1 – 1):

Sølv:
Jan Schmid (Gundersen)

Bronse:
Lag

LANGRENN

Nettavisens tips (5 – 3 – 4):

Gull:
Ola Vigen Hattestad (sprint)
Lagsprint (menn)
Stafett (menn)
Petter Northug (30 km)
Astrid Uhrenholdt Jacobsen (10 km)

Sølv:
Stafett (kvinner)
Martin Johnsrud Sundby (15 km)
Kristin Størmer Steira (30 km)

Bronse:
Eldar Rønning (15 km)
Tor Arne Hetland (sprint)
Lagsprint (kvinner)
Marit Bjørgen (15 km)

Fasit (5 – 2 – 0):

Gull:
Ola Vigen Hattestad (sprint)
Lagsprint (menn)
Stafett (menn)
Petter Northug (30 km)
Petter Northug (50 km)

Sølv:
Kristin Størmer Steira (15 km)
Johan Kjølstad (Sprint)

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.