Lørdag 17. august arrangeres terrengsykkelrittet Kongerittet for femte gang. Det hele går av stabelen, og med bare to uker igjen til Birkebeinerrittet er det en perfekt anledning til å teste formen før sesongens høydepunkt.

Rittet er i stadig vekst og tilbakemeldingene fra mange av deltakerne har vært veldig gode. I 2012 var det i drøye 850 deltakere som syklet de 64 kilometerne.

- Et meget bra ritt med boller og energidrikke i mål, sykkel/person-vask og varmt vann i dusjen. Kan anbefales, men er et tøft ritt, mye tøffere enn for eksempel Grenserittet, skriver 2012-deltaker Truls Paulsen på bloggen sin.

Anders Fiskvik vant rittet i 2012. Også han skryter av opplegget.

- Det har vært en bra ramme rundt rittet med start og mål på samme sted. Det blir enkelt med tanke på logistikken. Da er det lett for mange å bli med, bemerker Fiskvik overfor procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2012-vinneren: - Rittet passer alle mosjonister
Fiskvik vant 2012-utgaven knepent foran Carl Fredrik Hagen og beskriver løypa som relativt enkel.

- Det er en teknisk enkel løye med mye grus- og traktorveier. Den passer alle mosjonister og alle som sykler på terreng siden den er enkel. Samtidig er det mye opp og ned, så det blir hardt. Den skiller godt og er veldig variert, sier Anders Fiskvik.

Med to uker til Birkebeinerrittet mener han at dette er den perfekte oppladning.

- Dette rittet er litt kortere og sitter ikke i beina så lenge. Løypa er veldig lik og det blir en god indikator for alle. Det er akkurat passe å få et totimers ritt to uker før Birken. Rittet har høy fart på grunn av grusveiene og det blir mye feltkjøring. Akkurat dette ligner også på Birken, forklarer han.

Fiskvik kjører denne sesongen for nystartede Helios DBS Racing Team, men er forhindret i å forsvare seieren på grunn av et bryllup.

Se også: Her finner du terrengløypa

Landeveisritt på søndag
Nytt av året er at det skal arrangeres et landeveisritt dagen etter, altså søndag 18. august.

Kongerittet blir dermed det første turrittet i Norge som arrangerer terreng den ene dagen, for så å ha et landeveistilbud allerede dagen etter.

Landeveisløypa er utarbeidet i samarbeid med et av Norges største sykkeltalenter Vegard Breen. 23-åringen kommer fra Maura i Nannestad kommune.

Løypa starter i Nannestad og fortsetter mot Hurdal. Der svinger løypa med retning Lygna.

- Etter cirka tre kilometer kommer en stigning på cirka to kilometer, før det flater ut langs Skrukkelisjøen. Dette kan være et tungt parti om det blåser motvind. Opp til Skrukkelia kommer en liten knekker på omtrent én kilometer, deretter flater det litt ut igjen før man tar fatt på bakken opp til Lygna. Den er drøye fem kilometer, der de bratteste partiene kommer i starten, med opp mot ni prosent, sier Vegard Breen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lettkjørt siste del
Etter Lygna er rittet mer lettkjørt retning Hadeland, før det igjen blir noen stigninger på vei tilbake til startstedet i Nannestad.

- Nede fra åsen svinger løypa inn på Slettmoveien, krysser over E16 og videre på Økrivegen mot Kringlerdalen. I bunnen av Kringlerdalen vil man få dagens siste stigning opp til Bjørke kirke, inn på rRV120 og samme vei derfra som man kjørte ut, avslutter Breen.

Du finner kart over den 109 kilometer lange landeveisløypa her.