Konkurrentene hakker på Semenya

Foto: Markus Schreiber (Ap)

- Vi løper bokstavelig talt mot en mann.

Caster Semenya var i helgen tilbake der hun tok et meget kontroversielt VM-gull på 800 meter for ett år siden. Og i Berlin gjorde hun som i fjor, hun vant lett.

Men konkurrentene er slett ikke fornøyd med å bli fraløpt av den maskuline tenåringsjenta, selv om en kjønnstest har slått fast at Semenya er kvinne.

Etter seieren i fjor ble det stilt spørsmål ved den sørafrikanske 19-åringens kjønn, og debatten raste i etterkant. Semenya ble tvunget til å ta en kjønnstest, og først i juli år offentliggjorde Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) resultatet.

Caster Semenya er en kvinne.

- Tar ikke hensyn til oss andre
Men konkurrentene er ikke bare glade for at verdens beste 800 meterløper er tilbake.

Jemma Simpson ble nummer fire søndag, føler at resten av utøverne ikke blir tatt hensyn til.

- Det er helt klart et menneskerettsspørsmål, men menneskerettighetene gjelder alle i feltet, ikke bare en person. Resten av feltet blir bare ignorert, sier hun, og hun får støtte fra kanadiske Diana Cummins.

- Bokstavelig talt en mann
- Som utøvere er vi frustrerte fordi alle får si sin mening bortsett fra oss. Om vi sier vår ærlige mening blir vi enten sett på som usportslige eller så furter vi fordi vi blir slått, sier Cummins, som ble nummer åtte søndag.

- Men det er ikke tilfelle. Jemma og jeg er blitt slått tonnevis av ganger av utøvere som vi føler gjør det på grensen av det som kan kalles kvinnelig. Selv om hun er kvinne, er hun helt på grensen til en normal kvinnelig utøvers biologiske oppbygging ut i fra det jeg forstår av hormontestene. Så, i det perspektivet føler flesteparten av oss at vi bokstavelig talt løper mot en mann, sier Cummins.

I Berlin vant Semenya på tiden 1.59,90, som er mer enn fire sekunder dårligere enn den personlige rekorden hun satte under VM for et år siden.

Verdensrekorden på 800 meter for kvinner er østeuropeisk og fra 1983: da løp Tsjekkoslovakias Jarmila Kratochvílová løp 1.53,28.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.