*Nettavisen* Sport.

Kopierer de NBA og Premier League?

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Sykkelsportens fundament trues av 11-mannsbrudd.

22.03.11 10:06

- UCI er klar over skrittene som blir tatt for å sette opp en privat liga, World Cycling Tour, utenfor vårt system, av visse lagledere. Det får meg til å undre om de finansielle fordelene de jager vil komme rytterne til gode. Jeg har mine tvil om det, skrev sykkelpresident Pat McQuaid i et åpent brev til rytterne nylig.

Det var opprinnelig et utspill om radioforbudet, men som iren skrev: «UCI tror helt og fullt på at dette ikke er en kamp om radio, men en kamp om makt og kontroll».

Her kan du lese hele brevet!

Og det er ingen tvil om at det internasjonale sykkelforbundet og flere ProTeams er på kollisjonskurs. Det har man også vært før, og selv om truslene har vært mange, har det aldri materialisert seg noe annet alternativ enn å tilhøre UCI-systemet.

Før nå?

Ren business
Cyclingnews.com mener i hvert fall å vite at 11 ProTeams står klare for å bryte ut av «det gode selskap» innenfor sykkelsporten.

Målet er å skille ut det beste av det beste på samme måte som amerikansk basketball har gjort via NBA, engelsk fotball gjennom Premier League og det omreisende motorsirkuset i Formel 1.

Her blir idretten drevet som ren business via et privat selskap, i stedet for at et internasjonalt forbund med grobunn i den internasjonale olympiske komité skal styre butikken.

- Jeg har drukket en del kaffe
Nøkkelen for de eventuelle utbryterne i sykkelsporten, sitter rittarangører som RCS Sport (Giro d’Italia), ASO (Tour de France) og Unipublic (Vuelta a España) på.

- Jeg har drukket en del kaffekopper med forskjellige folk de siste dagene, men ingen har foreløpig presentert prosjektet for oss. Før vi kan sette oss ned og diskutere, må vi vite eksakt hva de ser for seg, forteller Angelo Zomegnan i RCS Sport til cyclingnews.com.

Facebook: Bli venn med oss nå!

Han bekrefter at problemstillingen er reell.

- Selvsagt risikerer man at noen bryter samarbeidet med UCI, men det er for tidlig å snakke om det og RCS Sport plikter å stå på den siden av idretten som er blitt bygd opp av de nasjonale- og internasjonale forbundene, lyder det idrettspolitisk korrekte svaret.

Konfliktfylt sesong
Det har stormet innenfor sykkelsporten etter at UCI troppet opp radioforbudet foran denne sesongen. Nå er det kun tillatt med radiokommunikasjon i World Tour-ritt.

Siden har ryttere og sportsdirektører kjempet hånd i hånd mot sitt eget forbund. Det snakkes blant annet om å boikotte prestisjerittet Tour of Beijing, som er forbundets nye storsatsing på tampen av sesongen.

Rytterrepresentant Jens Voigt har dessuten truet med å boikotte VM, ettersom man heller ikke får benytte seg av radiokommunikasjon i København til høsten.

Tause lagledere
Ingen av lagene cyclingnews.com har vært i kontakt med, har hittil villet bekrefte at de er blant de 11 utbryterne.

Det sier seg imidlertid selv at man er nødt med å få med flere av de aller største og beste lagene. I tillegg er man nødt til å sikre seg innpass til for eksempel Tour de France, selv om man skulle stå på utsiden av UCI-familien.

UCI styrer i dag alt rundt proffsyklingen: Sykkelkalenderen, profflisenser, regulering av utstyret og antidopingarbeidet. Flere av lagene mener forbundet bør fokusere mer på amatørdelen av sporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Forholdet mellom UCI og ASO har også skrantet i flere år, men den siste tiden har det sett ut som de to organisasjonene har funnet seg en gylden middelvei.

AEG (Tour of California) og MV (Flandern rundt) vil også bli viktige støttespillere.

Vaughters: - Vil være galskap
Foreløpig er noe prematurt å snakke om en løsrivelse fra moderskipet, men det er hevet over enhver tvil at både ryttere og sportsdirektører nå krever mer makt etter at radioforbudet ble tredd over hodene deres.

Jonathan Vaughters er både manager i Garmin-Cervélo og leder for profflagenes interesseorganisasjon (AIGCP).

Dermed er han en sentral figur i maktkampen som nå råder i den internasjonale sykkelsporten.

- Jeg kommer fra USA, og jeg vokste opp med NFL og NBA. Modellen disse ligaene bruker, ser i hvert fall langt bedre ut for utøverne og lagene enn tilstandene man finner innenfor sporten vår. Men det er mange skritt på veien dit (før man kan bygge opp en løsning uavhengig av forbundet), sier Vaughters til cyclingnews.com.

- De (UCI) er sportens styrende organ. Det er det IOC-designede organet i internasjonal sykkelsport. Jeg tror det mest produktive grepet AIGCP kan ta, er å fortsette å trykke på slik at vi får mer innflytelse, bedre forskrifter og bedre behandling av UCI.

- Men det ville vært galskap ikke å vurdere det. Når man blir dårlig behandlet, er man nødt til å vurdere forholdet. Til slutt er man nødt til å spørre seg: Er dette den beste veien for sporten vår å gå? Per nå kan jeg ikke gi det definitive svaret på det spørsmålet, avslutter han.

Hva tror du om en omorganisering av sykkelsporten på utsiden av UCI? Ta diskusjonen i vårt debattforum!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.