RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Koreanerne får se Jongs tårer

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN (Afp)
Sist oppdatert:
Til tross for tap, blir Nord-Koreas VM-kamp mot Brasil vist på TV i det lukkede landet.

Nordkoreanerne er fotballgale. Like fotballgale som landets styresmakter er gale etter kontroll.

Derfor var det lenge uvisst om landets ene TV-kanal faktisk ville vise landets kamper i fotball-VM. På forhånd ble det spekulert i om kampene bare ville bli vist dersom Nord-Korea faktisk vant.

Men i grålysningen onsdag morgen ble resultatet av kampen mot Brasil avslørt av det statlige nyhetsbyrået, og kampen vises i opptak på statlig nordkoreansk TV klokken 20.30 lokal tid onsdag kveld, til tross for 2-1-tapet.

God mulighet
Trolig har Kim Jong-Ils regime innsett at å vise kampene er en gyllen mulighet til å gi folket stolthet og nasjonalfølelse, blant matmangel, elendig økonomi og stadig nye FN-sanksjoner.

- Det er trolig utenkelig at Nord-Korea ikke vil bruke denne muligheten når det vet at dette er en virkelig god mulighet til å mobilisere nasjonalfølelse blant nordkoreanerne, mens de ellers møter alle slags vanskeligheter, sier direktør for Nord-Korea-studier ved Sejong-instituttet i Sør-Korea, Paik Hak-soon, til Reuters.

Nord-Korea har i det siste utløst flere småkonflikter med Sør-Korea, gjennomført omstridte rakett-tester og på flere andre måter provosert sine naboer i sør. Trolig for å holde de 23 millioner innbyggerne fokusert på muligheten for krig, i stedet for at hungersnød, elektrisitetsmangel og manglende lønnsutbetalinger.

Les også: - Jeg forsøkte å score

Gråt under nasjonalsangen
Så Jong Tae-Ses gråt under nasjonalsangen før kampen mot Brasil, ble ikke overført direkte, men sendes noen timer forsinket klokken 13.30 norsk tid onsdag. Hadde Nord-Korea blitt totalt overkjørt i kampen er det tvilsomt om den hadde blitt vist, men siden laget faktisk gjorde en god figur mot selveste Brasil, blir det altså tv-titting på nordkoreanske fotballfans.

Selv om det bare er én TV-kanal, som aldri viser noe direkte, og internett ikke er tilgjengelig, spredte likevel resultatet fra kampen seg raskt på folkemunne før kampen ble vist på TV.

Fotball er faktisk med på å opprettholde et ryktenettverk blant befolkningen. Hver gang myndighetene ikke røper resultatet av en fotballkamp, spres resultatet likevel raskt blant folket som må tåle mye, men som ikke vil ha noe av at fotballresultater blir hemmeligholdt.

Les også: - Vi er ikke her for å ha det gøy
Nedtur: Spiss må spille keeper i VM

Vet alt om fotball
Denne jungeltelegrafen sprer også informasjon om ting som arverekkefølgen i kommuniststaten og andre forhold myndighetene ønsker å holde hemmelig.

Simon Cockerell, er direktør i selskapet Koryo Tours, og har vært i Nord-Korea 90 ganger. Han forteller om en gang da han så en semifinale i Champions League på en bar i Nord-Korea omtrent en uke etter han så finalen.

- Jeg husker jeg spurte en fyr som virket godt oppdatert om han visste hva resultatet ville bli, og han svarte «Ja, det stod i avisen dagen etter». Han hadde bare ikke sett kampen, sier Cockerell til Reuters.

- I Pyongyang kan alle si deg navnene på de store fotballspillerne i verden, legger han til.

Les også: UD: - Svært bekymringsfullt
Konflikt: Sør-Korea vil be FN fordømme senking av båt

«Snill» leder
Avhopperen Pak Sang-hak forteller at myndighetene vanligvis ikke ville ha vist kamper som landets lag tapte, men at VM er annerledes.

- Propagandaeffekten blir at «Kjære General» har vært snill og sjenerøs ved å tillate spillerne å gjøre det så godt at de kom til sluttspillet, som et av få asiatiske land, sier han til Reuters.

I 1966 kom Nord-Korea til kvartfinalen under VM i England, der de tapte 5-3 for Portugal, et lag de møter igjen mandag neste uke i den andre gruppespillkampen. Den siste kampen i gruppe G spiller Nord-Korea mot Elfenbenskysten fredag 25. mai.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere