Beal, som snittet på flest poeng i NBA forrige sesong med 31,3 poeng per kamp, får ikke bli med laget til OL. Han måtte i karantene natt til fredag norsk tid, og ifølge lagkameraten Bam Adebayo skal Beal ha blitt smittet av koronaviruset.

– Man blir fortsatt stresset når noen får covid-19. Jeg husker da jeg hadde det, og det er noe man ikke ønsker at noen andre må gjennom, sier Adebayo ifølge nyhetsbyrået AP.

I tillegg er det uvisst om Jerami Grant kan være med. Detroit Pistons-spilleren skal ha blitt satt i «Healt and Safety Protocols» samtidig som Beal. Dermed kan det hende at Team USA må reise uten to av sine spillere. De er på søken etter erstattere, men enn så lenge er ingen spiller kalt inn.

Noen timer etter nyheten om Beal ble det også kjent at Team USAs oppkjøringskamp mot Australia på fredag blir avlyst. Som med karantene til Grant begrunnet Team USA avgjørelsen med at de vil «opptre med varsomhet».

- Det er selvsagt uheldig for USAs landslag at Beal, en av lagets beste skytter, nå er uaktuell for OL på grunn av covid-19, og at grant, en verdifull reserve, også er usikker. Men spesielt ødeleggende for lagets åpenbare status som gullfavoritt, er det ikke. NBA-finale-opptatte Khris Middleton og Devin Booker bidrar fint med samme kvaliteter som Beal innehar, når de kommer inn i troppen om en ukes tid. Men situasjonen skaper garantert usikkerhet innad i gruppen, og det er naturlig nok ikke noe man ønsker før et OL, sier Arnstein Friling til Nettavisen.


Les også: Hadde et «Dream Team». Nå sjokkerer storfavoritten: - De har problemer

- Spennende å se hvem som kommer inn

Basketballskribent Vegar Fjell mener Team USA ikke trenger å bekymre seg for mye.

- Det er selvsagt et tap å miste en spiller som Beal. Team USA mister jo med det en av verdens beste scorere. Det sagt, så er jo den massive bredden av stjernespillere grunnen til at amerikanerne alltid er favoritter. Jeg er helt sikker på at de henter inn en erstatter som kvalitetsmessig hadde gått inn på de andre landslagene også. Og alternativene er flere, så det blir spennende å se hvem som kommer inn, sier Fjell.

Han trekker frem at det at Beal var tiltenkt en startplass på dette Team USA-laget som noe som bekymret laget.

- Lag har helt tydelig har hatt behov for litt tid til å spille seg sammen som et lag. Nå må man håpe at den som tar Beals plass sømløst blir en del av starterne på laget. I utgangspunktet tror jeg det skal gå helt fint, men det er klart at det er litt utfordrende at det kommer så tett på åpningskampen. En annen bekymring er selvsagt at det blir flere enn Beal og eventuelt Grant som ryker og at dette blir en større greie. Men foreløpig tyder ingenting på det, heldigvis.

Ikke bekymret


Fjell er redd mange vil vinkle hendelsen med Beal og Grant til noe negativt.

- Det er sikkert mange som vil reagere på at det fremstår som et kaos, men dette er en god påminnelse om at pandemien ikke er over. Dette er farene ved å arrangere olympiske leker under en pandemi. Laget vil nok greie seg allikevel, ihvertfall dersom dette ikke blåser opp i resten av laget. Da snakker man selvsagt om kaos. Men gjennom hele NBA-sesongen har det vært tilfeller av enkeltspillere i covid-protokoll, uten at det har påvirket helsen til resten av laget. Vi får håpe det samme er tilfelle her.

De samme tankene deler Baard Stoller. Han mener likevel at spillere trekker seg fra turneringer og arrangementer i tide og utide, selv om akkurat å ikke kunne være med på grunn av korona, har blitt mer og mer vanlig det siste året.

- For Team USA er det kjedelig å miste spillere rett før turneringen starter, men en del av toppidretten. Skader skjer, koronasmitte skjer. Det er en del av gamet. Og hvis det er noe lag som er satt opp til å tåle å miste spillere, er det Team USA. De klarer å håndtere på en fin måte. De har så gode spillere at man aldri kan avskrive dem, sier Stoller.

- Ikke perfekt forberedelse

Og selv om Stoller tror Team USA er godt skikket til å klare seg uten Beal og eventuelt Grant, mener han oppladningen til landet kunne vært bedre.

- Det er klart at det ikke er noen perfekt forberedelse til turneringen for Team USA sin del. De trøblete forberedelsene er ikke noe de har ønsket seg, og jeg er sikker på at det kommer til å påvirke dem, sier Stoller, før han avslutter:

- I tillegg har de jo tapt to treningskamper, selv om de ikke betyr all verden. De har mange gode spillere, men slitt med å finne rollene sine. Lagdelene fungerte jo ikke bra i starten av denne samlingen, men de har gode trenere som kommer til å trykke på de riktige knappene. Jeg er sikker på at de kommer til å bite bra fra seg.