Gå til sidens hovedinnhold

Koss nominert til årets idrettsmann

Ja, Johann Olav Koss (43). I Sports Illustrated.

Hvert år deler det amerikanske sportsbladet Sports Illustrated ut prisen for årets idrettsutøver, kanskje den presseprisen som henger høyest innen idrett verden over.

Én nordmann har vunnet prisen, og det var Johann Olav Koss etter sitt fantastiske OL i 1994 der han vant tre gull og satte tre verdensrekorder. Han er faktisk én av bare fire europeere som har fått prisen.

Nå er han blant 25 nominerte til prisen for 2011.

Hva i all verden har Koss gjort i år, tenker du kanskje. Vel, han fortsetter sitt utrettelige arbeid i organisasjonen Right to Play, som jobber for å gi underprivilegerte barn over hele verden en mulighet til å drive idrett.

- Koss har vært der
Det mener journalist Jack Mccallum gjør at han fortjener prisen. Les hele hans argumentasjon her.

- Han har vært i konfliktområder som Liberia, Uganda, Rwanda og Sudan, de farligste stedene i verden, for å vise ungdom som er ofre for vold gleden ved idrett, og for å vise voksne at lek kan være en motgift mot krig, skriver Mccallum.

- Nevn et sted der du ikke vil feriere, og Koss har trolig vært der, legger han til.

Koss mener at det vil være enda større om han vinner prisen denne gang.

- Det er jo utrolig hyggelig å bli nominert, men jeg tror vel egentlig ikke jeg vinner igjen. Uansett er dette en fantastisk fin anerkjennelse av det arbeidet vi gjør i Right to Play, sier Koss til NRK.

Større nå
- Hvordan vil du veie en eventuell pris i år opp mot den du vant i 1994?

- Det vil helt klart bety enda mer nå, fordi den gang var det jo på grunnlag av mine prestasjoner på skøytebanen. Denne gangen vil jo en eventuell pris være en anerkjennelse til årevis med arbeid Right to Play har lagt ned, for at barn og unge selv skal få muligheten til å drive med idrett.

I et intervju med Sports Illustrated nylig fortalte Koss om sine opplevelser i en flyktningleir i Sierra Leone.

- Guttene fikk fysisk utløp for sin aggresjon. Jentene lærte seg å respektere sin egen kropp, fortalte Koss.

Optimisme og resultater
Sports Illustrated skryter videre av at Koss’ engasjement er blitt en fulltidsjobb, ikke et endagsstunt som for mange andre stjerner.

- Det første på agendaen til utøver med en plan om å bli lagt merke til, er «å gjøre noe for ungene». Det betyr ofte en endagstilstelning med en kort opptreden, noen klemmer og mye publisitet. Men Koss drar der avisene ikke rapporterer fra. Det er hans fasthet, hans bestemte optimisme og hans resultater – med rundt 700.000 barn i 20 land som får hjelp fra Right to Play hver uke – som bør gjøre at Koss får æren av å bli den første «Sportsman of the Year» både på og utenfor idrettsarenaen, mener Mccallum.

Blant de 25 kandidatene Koss kjemper mot er verdensener i tennis Novak Djokovic, USAs svømmestjerne Ryan Lochte, Lionel Messi, golfstjernene Yani Tseng og Rory McIlroy og basketstjernen Derrick Rose.

Se alle de nominerte her.

- Vel fortjent
Laila Andresen, daglig leder i «Right to Play», synes nominasjonen er stor stas.

- Det er helt fantastisk, og vel fortjent. Gjennom «Right to Play» har han gitt over 700.000 barn og unge i over 20 land et tilbud, som gjør at de får mulighet til å delta i regelmessige aktiviteter gjennom lek og idrett. Det er Johanns ære at «Right to Play» gjør det de gjør, sier hun til Nettavisen.

- Han har en personlighet som gjør at han klarer å nå de målene han setter seg. Han er svært målbevisst, og de kvalitetene var vel med på at han tok noen gullmedaljer i sin tid, også, sier hun.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken